Starta-eget-bloggen

Vägen till eget företag – resan startar

Sjuksköterska och entreprenör

Att registrera ett företag och jobba som entreprenör och sjuksköterska kan för många låta som en ovanlig kombination. Fast faktum är att det blir allt vanligare idag. Många jobbar – precis som jag ska göra – som underleverantörer till etablerade bemanningsföretag. För slutkunden, vårdgivaren, märks ingen skillnad och arrangemanget innebär att sjuksköterskan fakturerar bemanningsföretaget istället för att få lön som anställd. F-skattsedel istället för A-skattsedel och eget ansvar för att ekonomin sköts som den ska. Andra väljer att vända sig direkt till slutkunden, vara med i upphandlingar om bemanningsuppdrag eller sälja in konsulttjänster för tex personalutbildning inom HLR och annat.

power

 

Vilka är fördelarna?

När man redan tagit steget till att jobba som bemanningskonsult (”hyrsyrra”, ”stafettsköterska”, ”bemanningssjuksköterska”) ligger det nära till hands att gå all in och bli egen företagare. För min del var det känslan av frihet och självbestämmande som var avgörande för att jag skulle börja jobba inom bemanningsbranschen. Redan efter några månader började jag fundera över vilka ytterligare fördelar det skulle innebära om jag valde att registrera ett aktiebolag. Efter ytterligare några månaders research, frågor till kollegor som själva gjort den här resan och reflektion över vad magkänslan sa mig insåg jag att det var rätt väg att gå. Det är helt enkelt något med det fria företagandet som stämmer väldigt bra med min personlighet. Känslan av att själv ha det fulla ansvaret (på gott och ont), frihet att själv bestämma och möjligheter att påverka kostnader och intäkter efter vad jag prioriterar som viktigt. Det här tror jag är gemensamt för de flesta entreprenörer men kanske däremot kan kännas främmande för många sjuksköterskor. Eller inte? Det finns undersökningar som menar att så många som 60% av alla sjuksköterskor kan tänka sig att jobba inom bemanningsbranschen.

nurseentreprenor

Trygghet är viktigt – men vad innebär det?

Många jag pratat med säger att de inte vill ge upp en fast anställning för att jobba inom bemanningsbranschen (som sjuksköterska) eftersom de inte vill bli av med tryggheten. Trygghet är viktigt, faktiskt ett grundläggande behov hos oss människor, men många har kanske inte tänkt tanken fullt ut hur de definierar själva begreppet. Min personliga definition av trygghet är något jag bär med mig i varje situation som en kapacitet och potential. En inre styrka jag har full kontroll över. Inte något jag förlägger utanför mig själv som någon annan ska ha ansvar för. Därmed är också steget från anställd bemanningskonsult till egen företagare logiskt och förhoppningsvis ganska kort.

Följ med på min resa

Den här bloggen ska fungera som en privat dagbok de första månaderna under tiden jag startar upp företaget. Först därefter kommer den att bli officiell och får då också funktionen av en hemsida som marknadsför mig som person och mitt företag. Dessutom fortsätter förstås blogginläggen och blir förhoppningsvis något som kan inspirera och intressera andra entreprenörer och alla sjuksköterskor som är nyfikna på bemanningsbranschen och möjligheten att själva bli företagare.

blogg

4 kommentarer på “Vägen till eget företag – resan startar

 1. Väldigt intressant o läsa kul
  Jag har några frågor bad har du för försäkring om du blir sjuk utebliven lön?
  Hur mycket fakturerar du per timme?
  Har du bara uppdrag genom bemanning företag?
  Fakturerar du i Norge
  Mvh Carina Sandberg

  Gilla

  1. Hej Carina!
   Kul att du gillar att läsa det jag skriver!

   När det gäller sjukskrivning så är det samma regler som om du är anställd. Dvs de första fjorton dagarna betalar arbetsgivaren (och det är ju jag själv så då gäller det att ha en buffert). Sedan träder Försäkringskassan in. Utöver detta kan man ha en försäkring som börjar gälla efter att man har varit sjukskriven i tre månader och som täcker upp mellanskillnaden mellan vad FK betalar och vad man egentligen har för lön i företaget. Läs mer i mitt inlägg som handlar om försäkringar!

   Gällande hur mycket jag fakturerar per timme så är det reglerat i ett underleverantörsavtal mellan mig och det bemanningsföretag jag jobbar för. Och det finns också en klausul där jag förbinder mig att inte sprida den informationen. Skriftliga avtal är juridiskt bindande och likaväl som jag ska kunna lita på att bemanningsföretaget lever upp till sina skyldigheter gentemot mig, likaväl ska de kunna lita på att jag gör detsamma. Jag hänvisar dig vidare till exempelvis den här artikeln:
   http://www.driva-eget.se/nyheter/starta-eget/sa-hyr-du-ut-dig-sjalv?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
   I mitt fall fungerade så att jag redan varit igång på det aktuella uppdraget i Sundsvall för Nurse Connect sedan september när jag nu i mars började fakturera själv. Därför fanns redan ett upphandlat pris mellan NC och Region Västernorrland och jag fick erbjudande om en summa som jag kunde fakturera. I den var givetvis medräknat att även NC ska göra en vinst eftersom de har fasta kostnader att täcka. Därmed fick jag ta ställning till om jag accepterade budet, och det gjorde jag.
   Den som inte har ett pågående uppdrag och tänker börja jobba som underleverantör kan lämpligen ta kontakt med ett antal bemanningsföretag och presentera sina önskemål gällande hur, när och var de vill jobba. Därefter får man välja det som bäst uppfyller önskemålen till ett pris man kan acceptera. Hur man tänker kring att göra en budget kan du läsa i mitt inlägg som handlar om det!

   Ja, än så länge har jag bara uppdrag via bemanningsföretag och jag jobbar bara i Sverige (inte Norge).

   Lycka till!

   Fredrica

   Gilla

 2. Hej Fredrica

  Vad kul för dig och bra jobbat! Undrar bara hur det blir med lönen? Blir den högre än om du hade jobbat för bemanningen som anställd? Vad är fördelarna, jämfört med att jobba direkt för bemanningen?

  mvh Afre

  Gilla

  1. Hej! Tack för din kommentar. Du har läst det allra första inlägget när själva resan mot eget företag startar. Om du läser resten av bloggen också, och följer mig och företaget utvecklas tillsammans, så ska du se att du får svar på dina frågor!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.