Starta-eget-bloggen

I vilken ände börjar man?!

De första stegen

Bland det första jag gjorde var att läsa mig till vad Nyföretagarcentrum(klicka här) kan erbjuda i form av möten och aktiviteter. Och det är inte lite! De har till att börja med en serie om tre möteskvällar som kallas ”Steget till Eget” varav jag hittills har varit med på två. Under den första kvällen var vi drygt tio blivande entreprenörer som fick information av representanter från bland annat Skatteverket, Almi och Nyföretagarcentrum. Eftersom mötet hölls på det lokala SEB-kontoret passade förstås banken också på att göra lite reklam för sin företagsverksamhet.

businessplan

Den andra seminariekvällen hölls i Nyföretagarcentrums egna lokaler och här fick vi en bra genomgång av själva budgetdelen av den affärsplan (klicka här) vi förväntas upprätta. Föredragshållare var en lokal revisor, och jag passade under fikapausen på att få en ungefärlig siffra på vad hennes tjänster skulle kosta mitt företag per år. Och vips hade jag ännu en uppgift att föra in i min blivande budget. Min plan är att skaffa ett bokföringsprogram och sköta den löpande redovisningen själv. Bokslut, deklaration och skatteplanering ska jag däremot ta hjälp med. Dessutom behöver jag nog lite extra rådgivning i början för att få koll på hur jag ska lägga upp arbetet med ekonomin. Därför budgeterar jag med 1000,-/månad för revisor och bokföringsprogram.

Den tredje träffen blir nu kommande vecka, och då ska en lokal juristfirma gå igenom vad man kan behöva veta om bland annat  bolagsformer, avtal och annat som har med juridik att göra.

advokat

Nyföretagarcentrum

Men vad är (klicka här) då Nyföretagarcentrum? Jo, det är en organisation som finns på ett 90-tal ställen över hela Sverige och som bedriver rådgivning för blivande och nystartade företagare. De finansieras av sina samarbetspartners, och den mesta av deras service är helt kostnadsfri. Efter att jag har gått de tre stegen i ”Steget till Eget” samt skapat min egen affärsplan kan jag boka in en timmes individuell rådgivning som också är helt kostnadsfri. Då går jag tillsammans med en rådgivare igenom min affärsplan och får feedback på hur jag har planerat min företagsstart.

Samla information

Det finns förstås en uppsjö av sidor man kan läsa och samla information inför företagsstarten. Jag har också börjat titta på tex. Verksamt (klicka här). Det är här man rent praktiskt registrerar sitt företag plus att det finns mycket annat intressant att fördjupa sig i. Bland annat möjligheten att skapa en affärsplan (ja, här också!), ta reda på om det namn man tänkt ge sitt företag redan är upptaget och mycket annat. Sidan är ett samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket, och genom att logga in med ditt BankID har du tillgång till dessa myndigheters e-tjänster på ett och samma ställe. Smidigt!imagesxt2jfq8s

Aktiebolag

Man behöver välja vilken bolagsform man ska driva sitt företag i, och för min del är det aktiebolag som blir aktuellt. Jag kommer att återkomma med ett blogginlägg enbart om den bolagsformen längre fram, och förhoppningsvis får jag lite bra argument under mötet med juristfirman nästa vecka. Anledningen till att jag valt aktiebolag är att jag tror (än så länge är jag inte helt säker…) att jag har bättre möjligheter att skatteplanera med ett AB plus att det känns lite mer ”seriöst”. Men jag kan ha fel! Hur som helst har jag redan investerat i en bra bok med mycket grundläggande fakta om aktiebolag. Överhuvudtaget tycker jag BL info har mycket bra litteratur – återstår att se om jag även väljer deras bokföringsprogram.

image
Rekommenderad läsning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.