Starta-eget-bloggen

Aktiebolag

Välja företagsform

I stort sett kan man väl säga att för sjuksköterskor som tänker jobba som konsulter finns det två aktuella företagsformer att välja mellan – enskild firma eller aktiebolag. Att starta en enskild firma är lite enklare, rent administrativt sett, och kräver dessutom inte någon kontantinsats i form av aktiekapital. Själva registreringskostnaden för en enskild firma är 900,- enligt aktuella uppgifter hos Bolagsverket. Nackdelen är att med en enskild firma är det ingen skillnad på företaget och mig själv, och vid eventuella förluster kan även privatekonomin drabbas. Ett aktiebolag är en juridisk person och jag kommer att räknas som anställd i företaget. Däremot krävs det lite mer pappersarbete och en kapitalinsats om 50.000,- för att registrera företaget. Plus att registreringskostnaden istället är 1.900,- enligt Bolagsverket.

business

Fördelar med aktiebolag

I skrivande stund har jag inte alla fakta klara för mig, men det är ju faktiskt litegrann charmen (??) med den här bloggen. Inläggen växer fram i takt med att jag lär mig mer och företagsstarten kommer närmare. Med det jag vet, tror och känner idag har jag kommit fram till följande fördelar med att välja aktiebolag framför enskild firma (eller fortsätta som vanlig anställd);

  • jag slipper statlig inkomstskatt och värnskatt på de inkomster som ligger över brytpunkten i och med att jag kan sätta undan vinsten och sedan skatta 22% i bolagsskatt när jag tar ut den (rättare sagt kan jag ”se till” att min inkomst inte blir högre än brytpunkten)
  • jag kan ta ut traktamente för de dagar jag ligger ute på jobb
  • det känns på något sätt ”stadigare och seriösare” med aktiebolag än enskild firma
  • då jag är min egen arbetsgivare kan jag själv bestämma var jag vill löneväxla till tjänstepension  – och det kommer med största sannolikhet att bli hos Nordnet där jag redan har privat sparande (mer om privatekonomi och tjänstepension i kommande inlägg)
  • det finns flera kostnader jag idag betalar med skattade pengar som jag istället kan ”ta på firman”

paragraf

Jag inväntar ivrigt att hitta en tid för enskild rådgivning hos Nyföretagarcentrum då vi ska gå igenom min affärsplan och budget. Jag har även gjort en uppställning över skatteeffekten på årsbasis över den inkomst jag har som vanlig anställd för att kunna jämföra och förvissa mig om att jag faktiskt tjänar på att bedriva egen verksamhet. Mitt mål är att hinna med första rådgivningstillfället före jul.

Att göra – i tur och ordning

Det är en mängd saker att tänka på och dokument som ska fyllas i enligt en viss ordning när man tänker starta ett aktiebolag. Du kan enkelt skapa din egen checklista på den här sidan och på så sätt se vad som gäller just dina förutsättningar. Något av det första som ska göras är att upprätta två dokument som kallas stiftelseurkund och bolagsordning. Via den här länken kan du skriva ut mallar för dessa. Som tidigare nämnts krävs också en kontantinsats i form av aktiekapital på minst 50.000,-. Dessa pengar ska vara inbetalda på ett bankkonto som man öppnar i företagets namn, och banken ska utfärda ett intyg att så har gjorts. Det är med andra ord bra att i god tid ha tagit reda på  vilken bank man tänker använda för sina företagsaffärer, och vilket utbud av tjänster de har.

checklista

En av punkterna på min checklista var ”ta reda på om din verksamhet kräver något tillstånd”. Jag har tidigare fått tipset att kolla upp om jag måste anmäla mitt företag till IVO:s vårdgivarregister, där man alltså måste finnas med då man bedriver vårdverksamhet. Enligt uppgifter jag fått gäller det inte mig då jag ju bedriver personaluthyrning.

Försäkringar

I skrivande stund har jag hunnit kolla upp vad som gäller patientförsäkring samt ansvarsförsäkring. Enligt det bemanningsföretag jag nu jobbar för, och kommer att fortsätta jobba som underkonsult till, är det sjukhuset/vårdgivaren som innehar den patientförsäkring som behövs. Däremot måste jag som företagare skaffa en företagsförsäkring. Jag har kontaktat några olika försäkringsbolag och frågat efter offerter på ansvars- och patientförsäkring. Om man är medlem i Vårdförbundet kan man teckna en rabatterad sådan hos Folksam. Dessutom har Vårdförbundet en del service till entreprenörer. Även försäkringsbolaget If erbjuder liknande försäkringar för sjuksköterskor. I kontakten med mitt eget försäkringsbolag och tillika bank – Länsförsäkringar – fick jag snabbt svar och en exakt offert. För ansvarsförsäkring, rättsskyddsförsäkring och patientförsäkring ligger årspremien på ungefär 2.500,-. (Detta är dock räknat utifrån mina förutsättningar och budgeterad årlig omsättning.) Något som är intressant för sjuksköterskor är en försäkring mot stick- och skärskador, vilket är inkluderat för alla medlemmar i Vårdförbundet. Enligt Länsförsäkringar tillhör detta personförsäkringar och jag kommer att ta upp detta vidare i samband med företagsstarten när jag tecknar de övriga försäkringar som behövs. Eftersom jag är privatkund i banken känns det smidigast att använda dem även till företaget, har jag kommit fram till.

livboj

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.