Starta-eget-bloggen

Att välja det fria livet

Enbart en ekonomisk fråga?

Varför väljer man att jobba inom bemanningsbranschen framför att ha ett fast och tryggt jobb på hemmaplan? Ja, att lönerna är högre när man jobbar som inhyrd konsult är väl ingen hemlighet. Det är dock rätt stor skillnad mellan de olika bemanningsföretagen, och min rekommendation är att man vänder sig till åtminstone tre och helst fem olika bolag innan man skriver avtal. Den timersättning man kan få beror dels på vilket avtal det specifika bemanningsföretaget har med regionen eller kommunen, men också på ens egen erfarenhet och eventuella specialistutbildning. En annan aspekt av det här med den högre ekonomiska ersättningen är att man ju också kan välja att dra ner på arbetstiden som inhyrd konsult. Vissa befinner sig i en fas i livet när man värderar ledig tid högre än mer pengar, och då passar konsultbranschen bra.

tid

Den ovärderliga frihetskänslan

För min egen del betyder det här med friheten nästan mer än pengarna. Nästan. Jag är helt fri att bestämma, väljer själv mitt schema och hur jag förlägger mina arbetsperioder. Jag behöver aldrig fundera över om jag kan få semester en viss vecka, och jag kan ställa som krav att enbart på jobba natt om jag vill. Och det vill jag! image

Just när jag skriver de här raderna sitter jag vid köksbordet i en lägenhet nere på Cypern och ser solen gå upp över hustaken mot en klarblå himmel. Det är första advent imorgon och vinter hemma i Sverige. Själv planerar jag att tillbringa dagen på stranden i väntan på att flyga hem framåt kvällen. Jag har inte semester eller tagit ut någon ledighet, utan detta är bara en av mina vanliga lediga veckor mellan två ”nattveckor”. Med jobb varannan vecka (natt) och så en ledig vecka däremellan finns det utrymme för små avstickare för att ladda med energi och solljus. Eftersom jag jobbade de första sex åren som sjuksköterska i Norge med ett liknande schema är det inte längre tänkbart för mig att gå tillbaka till raka veckor, rullande treskift eller något annat påfund som stänger in mig i en stel struktur jag inte valt själv. Och det här kan nog bli ett större problem än man anar för de kommuner och regioner som med allsköns erbjudanden om förkortad arbetstid, betald specialistutbildning och annat försöker locka till sig sjuksköterskor. Numera växer nämligen bemanningsbranschen snabbare än någonsin, och den som en gång provat på det fria livet kanske inte är ett dugg sugen på att inrätta sig i ledet igen…

image                                 image

Variationen

För den som är sugen på att bredda sin kompetens finns det goda möjligheter att byta avdelning och inriktning så ofta man vill, utan att för den skull byta arbetsgivare (bemanningsföretag). Förutsatt att man är nöjd med sitt avtal förstås. Innan jag övergick till att enbart jobba som bemanningskonsult hade jag det senaste året haft tre olika arbetsplatser och arbetsgivare. Kul förstås, men börjar kanske se lite tveksamt ut på CV:t om man är alltför ombytlig av sig! Nu kan jag däremot bara lista de olika avdelningar jag varit på och ange mitt eget företag som arbetsgivare. Känns bra!

image

 

Fokus på patientarbetet

Låt mig nu vara helt ärlig och erkänna vad många av oss förmodligen tänker. Långt ifrån alla sjuksköterskor brinner för att vara handledare för studenter, driva förbättringsarbeten, engagera sig fackligt, gå på personalmöten, stå vid lean-tavlor eller ta del i de oundvikliga intriger och det skvaller som finns på precis alla arbetsplatser. Utan de vill hellre bara ha fokus på patientarbete och sedan kunna koppla bort alla tankar på jobbet när arbetsdagen/natten är slut. Och precis så känner i alla fall jag. Som bemanningskonsult koncentrerar jag mig på att göra ett bra jobb utan att för den skull behöva ta del i vardagslivet på avdelningen alltför mycket.

Möjligheten att bli entreprenör

Det här med att starta egen firma var inget jag ens reflekterade över innan jag började i bemanningsbranschen. Jag visste inte att man kunde jobba som underleverantör till ett bemanningsföretag, och när jag väl hörde talas om det tog det sin lilla tid innan jag kände mig mogen att börja processen. Men nu när jag är på god väg med mina planer inser jag mer och mer hur bra det passar mig. Jag har fått ett helt nytt intresse för ekonomi och sporras av att ta ansvar för min egen privatekonomi på ett annat sätt än förut. Det här med företagandet har öppnat en ny dimension i min personliga utveckling, och det känns som om det skulle kunna leda till oanade möjligheter.

entreprenor

 Specialistutbildning

Det börjar bli allt vanligare att sjuksköterskor erbjuds specialistutbildning med full lön och studier på arbetstid. Så långt allt väl. Haken är dock att man binder upp sig på ett par-tre år efter avslutad examen eftersom arbetsgivaren förstås vill ha valuta för pengarna. Ett annat alternativ är att frilansa och skräddarsy sitt eget schema utifrån hur kurser och VFU ligger under terminerna. När studierna är klara står man fri att jobba var man vill – och är inte ägd av någon.

free

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.