Starta-eget-bloggen

Tema privatekonomi

Från allra första början…

… var det faktiskt så här det började. Någon nämnde begreppet ”löneväxling” i en grupp på Facebook i en diskussion om hur man undgår att komma över brytpunkten för statlig inkomstskatt när man tjänar bra med pengar på bemanningsjobb. Jag hade inte hört ordet förut men googlade på det och hamnade i en blogg som heter Rika Tillsammans. Jag blev helt fascinerad och ägnade de närmsta dagarna åt att lusläsa de flesta inlägg på bloggen, och särskilt de under samlingsrubriken ”Så blir du rik”. Det var under en jobbvecka nere i Västervik och jag minns att jag ställde väckarklockan extra tidigt varje eftermiddag för att hinna upp och läsa så många inlägg som möjligt innan det var dags att gå till avdelningen. Lugna nätter hann jag också lite läsning mellan antibiotikarundor och blöjbyten!

 

cyprus2

Så blir du rik

Bloggaren Jan Bolmesson har ett upplägg för hur man som privatperson ska starta ett långsiktigt sparande på bästa sätt. Han kallar det för att man bygger en ”pengamaskin”. Principen bakom den här pengamaskinen är att man bestämmer sig för en fast summa som ska vara ungefär 10% av månadsinkomsten. Den här summan ska sedan automatiskt dras från lönekontot varje månad och hamna på ett (förslagsvis) ISK-konto hos Nordnet eller Avanza. Där har man startat ett månadssparande med ett antal förvalda indexfonder  som månadssumman fördelar sig procentuellt på. Det finns ett antal blogginlägg om hur man bygger upp sparandet, vilka typer av fonder han rekommenderar och varför han menar att detta är bästa sättet att spara på.image

 

 Min pengamaskin…

Jag blev givetvis eld och lågor, och startade direkt en pengamaskin hos Nordnet. Det var intressant att läsa om principerna bakom långsiktigt sparande i indexfonder och jag tyckte det kändes bra att själv ta styrningen över min ekonomi. I samband med detta hittade jag också Balansbladet som är ett sofistikerat sätt att föra kassabok över sin privatekonomi och få fram resultat- och balansräkningar, fina grafer och annan statistik. Balansbladet är en del av det som lärs ut av  Balansekonomi där Jan Bolmesson också föreläser. (Nej, jag har inte provision på att göra reklam för det här! Jag bara delar med mig av något som funkat väldigt bra för mig själv.)

…blev istället början till aktiekapitalet!

Jag startade min pengamaskin på sommaren men när hösten kom uppstod ju ett omedelbart behov av 50.000,- till aktiekapital. Och visst kändes det lite tråkigt att sälja av indexfonderna så snart (särskilt som det gick rätt så bra för dem). Men jag gjorde bedömningen att det i långa loppet skulle ge mig mer fördelar att snabbt komma igång med aktiebolaget än att behålla just de här pengarna. Förhoppningsvis skulle jag inom bara några månader ändå komma igång med ett bra tjänstepensionssparande hos Nordnet med ungefär samma summa per månad och i samma indexfonder. Och då dessutom med alla övriga fördelar ett aktiebolag ger mig. Och så fick det bli.

 

nyheader

 

För att få ihop till andra halvan av aktiekapitalet bestämde jag mig för att ta på mig ett antal extra arbetspass för ett annat bemanningsföretag och låta de lönerna gå direkt in på mitt sparkonto som jag döpt till ”Travel Nurse Aktie” hos Nordnet. Och visst är det lite kämpigt nu mitt i mörkaste vintern att använda en del av sina lediga veckor till att jobba ännu fler nätter… Men det finns en tjusning i att jobba hårt och målmedvetet för ett mål man satt upp och se hur pengarna successivt växer på kontot. För att orka och få energi till ännu mer jobb har jag ökat på antalet träningstillfällen per vecka och kör nu också mer konditionsträning. Jag tror nämligen stenhårt på att lika attraherar lika.

 

cardio

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.