Starta-eget-bloggen

Att välja bemanningsföretag

Utgå ifrån dig själv och din situation

När du lämnar en fast anställning i en region eller kommun för att istället jobba som frilansande konsult måste du först och främst lära dig att tänka i lite andra banor. Nu handlar det primärt om dig själv och dina behov. Du ska inte längre resonera i termer av att  ”vara snäll och ställa upp”, utan nu ska du ha ett mer affärsinriktat fokus. Marknaden har ett stort behov av dina tjänster och är beredda att betala för det. Hur vill du ha det? Gör en prioriteringslista som till exempel skulle kunna se ut så här:

 1. Jag vill enbart jobba natt.
 2. Jag vill ha pendlingsavstånd med bil hemifrån (definiera vad du menar med pendlingsavstånd – 20 mil? 30 mil?)
 3. Jag vill enbart jobba på medicinavdelningar
 4. Jag trivs bäst på små eller medelstora sjukhus

businessblue

Villkor, lön och avtal

Det finns små och stora bemanningsföretag. Enmansföretag med några få anställda och börsnoterade företag. Många har kollektivavtal, andra har det inte. Flera olika bemanningsföretag kan erbjuda uppdrag på samma avdelning fast till olika timersättning och med olika villkor. Dessutom kan ob-ersättningen variera beroende vilket avtal bemanningsföretaget har fått med uppdragsgivaren.  Ett och samma bemanningsföretag kan erbjuda uppdrag på olika ställen i landet men till olika lön. Och dessutom är det beroende av din erfarenhet och utbildning vilken ersättning du kan förhandla dig till. Det här gör att det inte är så stor idé att fråga runt till andra bemanningssjuksköterskor för att få veta löneläget och sedan kanske hänga upp sig på en summa som i verkligheten ändå inte skulle gälla för dig. Bättre då att utgå ifrån vad du vill och sedan presentera dina önskemål för tre till fem olika bemanningsföretag och se vilket av dem som prickar av flest av dina punkter på listan!

När man väl kommit så långt att man är överens om ett visst uppdrag, lönen och villkoren skrivs ett avtal parterna emellan. Det brukar för det mesta innefatta en klausul om att imagesman inte ska diskutera sin lön med andra. Den klausulen kan man tycka vad man vill om, men jag hävdar att ett skrivet avtal är juridiskt bindande. Likaväl som jag som konsult förväntar mig att uppdragsgivaren ska stå för det de lovar – likaväl förstår jag att de förväntar sig att jag håller min del av avtalet. Det är så det går till i affärsvärlden, och det är där vi befinner oss nu. Inte inom region eller kommun.

Ryktet går…

Däremot finns det inget som hindrar att man jämför de erbjudanden man får INNAN man skrivit på något avtal. Diskuterar med andra kollegor och hör efter vilka erfarenheter de har av olika bemanningsföretag. Hur har samarbetet fungerat? Höll de vad de lovade?  Hur många introduktionspass erbjöds? Vad hände vid eventuell sjukskrivning? För det är givetvis så att det finns bra och mindre bra bemanningsföretag. Vissa har fått rykte om sig att alltid ligga generellt lågt i timersättning medan några andra alltid toppar löneligan men då i gengäld inte har kollektivavtal. Det är viktigt att du har dina prioriteringar klara för dig så att du inte jämför äpplen och päron. frukt

Man kan sällan både ha kakan och äta den! (Fast gudarna ska veta att jag försöker…) För att nämna några siffror har jag hört allt ifrån 240,-/timme upp till 400,-/timme. Detta är då inklusive semesterersättning men exklusive ob-ersättning (som ju varierar beroende på vilken typ av pass du jobbar). För dig som är intresserad finns det en grupp på Facebook som heter Bemanningssjuksköterskor som vänder sig till sjuksköterskor verksamma inom bemanningsbranschen. Här diskuteras det mesta som har med branschen att göra.

Mina åsikter om tid

Många menar att det är fel att ange lönen inklusive semesterersättning. Min högst personliga inställning är att jag inte delar in tiden i olika typer av tid (arbetstid, semester, flex, komp och allt vad folk hittar på.) Dygnet har 24 timmar och ingen vet hur långt livet är. Jag gör det bästa av varje dag hela tiden. Och lägger schemat så att jag får lagom balans mellan tid i arbete och tid utan arbete. Fast ärligt talat skulle nog somliga påstå att jag har en övervikt mot tid i arbete…! Jag tycker att när man börjar frigöra sig från livet som fast anställd med ett förutsägbart schema och med årets semester som enda ljuspunkt så får man ett annat tänk. Man kan ju faktiskt ta semester när man vill. Hur ofta man vill.

cyprus

4 kommentarer på “Att välja bemanningsföretag

 1. Så himla bra och inspirerande! Känner exakt så som du beskriver, vill ha frihet! En liten fråga som dök upp i mitt huvud gällande ledighet. Om du har ett längre avtal på ett o samma ställe, hur gör du när du vill va ledig därifrån? För då får du väl ett schema under den tiden?

  Gilla

  1. Hej Åsa! Kul att du blir inspirerad – det är precis det som är meningen med bloggen! Angående ledighet så funkar det så för mig att jag jobbar ju ”bara” varannan vecka. Mitt schema ser alltid ut så att jag jobbar sju nätter följt av en veckas ledighet. Jag får avtal för några månader i taget och då kan jag planera in om jag behöver någon extra ledighet. I somras tog jag tex ut två extra lediga veckor vilket ju resulterade i sex veckors semester sammanlagt. Det kallar jag bra schemaläggning! En av de stora fördelarna med det fria livet som konsult är ju att man själv styr sin tid och att efterfrågan på våra tjänster är så stor att det helt och hållet är vår marknad.
   Lycka till med din satsning!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.