Starta-eget-bloggen

Individuell rådgivning…!

Dags att bekänna färg!

Sådär ja, idag är det äntligen dags. Jag har gått alla tre stegen i ”Steget till Eget” och känner mig redo för den individuella rådgivningen. Mötet med Kristin på Nyföretagarcentrum är inplanerat till halv fyra i eftermiddag och jag har stora förväntningar! Bland annat hoppas jag få svar på några viktiga frågor av ekonomisk karaktär plus att vi förstås ska gå igenom min budget från början till slut. Ja, vi ska ju faktiskt gå igenom hela min affärsplan som jag har fyllt i inför det här mötet. Affärsplanen, som jag har berättat om tidigare, är ju själva grunden för den affärsidé man har och den ekonomiska planeringen. Helt enkelt en slags berättelse om hur man har tänkt sig att företaget ska fungera. Jag har också gjort en checklista på allt jag behöver göra innan företagsstarten. Den innefattar allt från stiftelseurkund, bolagsordning och bankkontakter till design av visitkort. Jag kommer att presentera min checklista i ett kommande inlägg.

affarsplan
Affärsplanen – själva kartan.

 

 

Mina frågor

För min del handlar det mest om att jämföra hur det ekonomiska utfallet blir som företagare jämfört med när jag är anställd. Själva jobbet jag ska göra är ju detsamma som nu och jag behöver inte göra reklam, jaga kunder eller oroa mig för dålig orderingång. Tvärtom ser marknaden just nu väldigt god ut – men ingen kan förstås veta säkert om det kommer att fortsätta vara så. Kommuner och regioner försöker hela tiden hitta lösningar för att kunna klara sig utan bemanningspersonal.

  • Hur påverkar löneväxling för tjänstepension min nettolön? Påverkas den alls eller har det bara effekt på bruttolönen och innebär att skatten minskar? Och hur bokför jag avsättningen till tjänstepension?
  • Att jag tar ut traktamente för varje dag jag ligger ute på jobb – ger det ”pengar i handen”? Eller är det bara en kostnad i företaget?
  • Och samma fråga för reseersättning – ger det mig pengar varje månad vid sidan av den lön jag tar ut?
  • Hur ska jag tänka kring det här med bil – ta ut milersättning och köra privat eller låta företaget äga bilen?

bil

 

Nu är det ju inte säkert Kristin kan svara på allt det här. Kanske är det min blivande revisor jag får vända mig till. Hur som helst har jag nu sammanställt allt jag kan så här långt och strukturerat upp i en pärm tillsammans med en översikt över vår privata ekonomi. Även om aktiebolaget är en juridisk person med ”egen ekonomi” så påverkas ju också privatekonomin av en företagsstart. Håll tummarna nu för mig att det här går bra så återkommer jag med en rapport!

 

parm
Somliga kallar mig pärmnörd…

 

Rapport…

Och här redigerar jag lite i inlägget och publicerar genast rapporten. För den blir nämligen ganska kort. Det visade sig ganska omedelbart under mötet att det är aktiebolag som är det rätta för mig med de förutsättningar jag presenterade. Traktamente och reseersättning blir, precis som jag trodde, ”pengar i handen” uppepå lönen. Men mina övriga frågor var så pass ”ekonomiska” till sin karaktär att det är bäst att ta dem med min blivande revisor. Hon har nu fått ett mail där jag föreslår ett möte om två veckor, och från det mötet hoppas jag kunna komma med en lite intressantare rapport!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.