Starta-eget-bloggen

Moment 22

Hönan eller ägget?

Ni minns att jag pratade om ett moment 22 där jag inte riktigt visste i vilken ordning saker och ting skulle göras när man registrerar bolaget? Och att jag tänkte skriva klart bolagsordningen och stiftelseurkunden och ta med till revisorn. Nåväl, tålamodet räckte inte så långt utan jag bestämde mig ikväll hux flux för att nu är det dags att registrera! Så sagt och gjort tog jag helt enkelt och gjorde det. Och under processens gång löste sig frågorna och jag har dessutom en del bra tips att bjuda på som kan vara bra att känna till på förhand.

 

Så här gör du steg för steg

  • gå in på http://www.verksamt.se och hitta sidan för ”starta företag” där du också loggar in med BankID så du kommer till Mina sidor
  • välj företagsform i rullisten och gå till Bolagsverkets e-tjänst
  • välj detaljerad eller enkel anmälan (över hälften av alla nystartade små aktiebolag väljer enkel anmälan vilket innebär att styrelsen har en ledamot och en suppleant, styrelseledamoten äger alla aktier, företaget inte har någon revisor, aktiekapitalet är 50.000 och betalas kontant)
  • fyll i tur och ordning i fälten för adress och kontaktuppgifter, styrelse och firmateckning, stiftelseurkund och aktieteckning, bolagsordning, bankintyg samt till slut skriv under, betala och skicka in

bolag3

bolag2

 

Stiftelseurkund och bolagsordning

Det som sker när man registrerar företaget hos Verksamt (inloggad med Bank-ID) är att de här bägge dokumenten skapas automatiskt och sedan lagras som bilagor på ”Min sida”. De följer också med när ansökan sänds till Bolagsverket, och kan dessutom skrivas ut som originaldokument färdiga att signeras. Det innebär att man måste inte fylla i dem i förväg, men det är ändå att rekommendera att man gör det eftersom man då har tillfälle att tänka igenom vad det ska stå. Särskilt viktigt är det att tänka en gång extra när man formulerar sin verksamhet så att den inte är för generellt utryckt utan beskriver vad man tänker göra i företaget. Så här skrev jag: ”Aktiebolaget ska bedriva konsultverksamhet av legitimerad sjuksköterska inom bemanning av vård och omsorg samt inom övriga områden där specifik sjuksköterskekompetens krävs.” Därmed tänker jag att jag täckt in eventuella framtida uppdrag som inte är direkt kliniskt inriktade. Nu återstår att se om min formulering är till belåtenhet!

Gällande uppgifter om antal aktier och pris per aktie så är det förvalt till 500 aktier á 100 kronor per styck när man gör en enkel anmälan. Även bolagsordningen med aktie- och aktiekapitalsgränser samt styrelsegränser finns för utfyllt och klart när man väljer det enkla alternativet.

bolag4

Bankintyg

Detta är det dokument med vilket din bank bekräftar att aktiekapitalet finns insatt på ett konto för företagets räkning. Det visade sig att inte alla banker sköter detta elektroniskt, och du behöver veta på vilket sätt din bank hanterar bankintyg innan du påbörjar registreringen. Man kommer nämligen till ett steg där man väljer ”elektroniskt bankintyg” eller ”bankintyg på papper”. Min bank utfärdar det på papper vilket innebär att jag genomförde hela registreringen och i efterhand skaffar bankintyget. Jag fick information från min bank idag att jag ska gå in på kontoret och ha med mig: kopior från ansökan (de avser då anmälan, stiftelseurkund och bolagsordning), affärsplan samt likviditetsbudget. Som jag skrev ovan skapas stiftelseurkund och bolagsordning som bilagor och kan också skrivas ut som originaldokument och signeras. Affärsplanen har jag ju redan gjort hos Nyföretagarcentrum och den innehåller bland annat en likviditetsbudget.

 

image

 

Och nu – bara vänta

Eftersom jag är i Sundsvall och mitt i jobbveckan kan jag inte göra mycket mer än vänta nu… Och så fort jag kommer hem ska jag skriva ut alla dokument och hänga på låset hos banken. Resten av veckan får jag ägna åt att djupdyka i min bok om aktiebolag och kanske fila på några blogginlägg av mer allmän karaktär. Vad sägs om ett inlägg med synpunkter och tips på det här med att jobba inom bemanningsbranschen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.