Starta-eget-bloggen

Vett och etikett för konsulter

Ge det en ärlig chans

Att komma som inhyrd konsult till en avdelning (eller annan typ av arbetsplats) är för det mesta en positiv upplevelse. Man är ju där eftersom det uppstått ett behov och ett jobb som ska utföras. Och som ingen annan ville utföra just då. Mycket kan man påverka själv så att det blir en övervägande trevlig stämning, även om det förstås också finns sådant som är utanför ens egen kontroll. Men även om man hört illavarslande rykten om en viss avdelning kan det löna sig att ge den en chans. Det finns ju en möjlighet att just du lyckas bättre än de som startade ryktet!

etikett1

 

Spelets regler

Men hur som helst kommer du som en gäst till en etablerad arbetsgrupp och det gäller att ta seden dit man kommer. Det finns vissa tabun och annat som man starkt kan rekommendera att en konsult ska akta sig för. Ibland får man svälja stoltheten och bita i det sura äpplet – och då hjälper det ofta att tänka på den stundande löneutbetalningen!

 

Tio heta tips

 1. Kom i tid – och gärna i riktigt god tid.  Det är alltid bra att ha marginal så att man hinner kolla att inloggningar och e-tjänstekort faktiskt fungerar. Att koden funkar till läkemedelsrummet och att man vet numret till primärjouren. Speciellt om man går på ett nattpass som första pass är det bra att få koll på läget redan under eftermiddagen.
 2. Försök avtala att du får åtminstone två introduktionspass. Även om man kan själva jobbet brukar rutiner skilja sig åt mellan avdelningarna. Det är bra att ha koll på vad som förväntas så det inte behöver uppstå onödiga missförstånd.
 3. Lägg krut på att lära dig dokumentationssystemet. Satsa på att lära dig det nödvändigaste först; hur man skriver en omvårdnadsanteckning, lägger in nya prover och kollar prov- och röntgensvar.  För de som jobbar dag och kväll tillkommer sedan också epikriser och allt som kan dyka upp i samband med ronder samt kommunkontakter.
 4. Prata inte med de fast anställda om din lön. Ingen mår bra av att höra att du money1sannolikt tjänar två eller tre gånger så mycket som dem. Det står var och en fritt att själv kontakta ett bemanningsföretag och ta uppdrag där, men just nu är de fast anställda på avdelningen eftersom de uppenbarligen gjort det valet.
 5. Delta inte i skvaller och interna konflikter på avdelningen. Du vet inte vem som är kompis med vem (eller med chefen) och dessutom var det väl bland annat för att komma ifrån sånt som du började jobba som frilans?!
 6. Berätta inte om allt som var så mycket bättre på det förra stället du jobbade på. Även om de anställda själva förmodligen gärna klagar på sin arbetsplats är det inte lika självklart att en utomstående ska få göra det.
 7. Berätta inte om allt som var så mycket sämre på det förra stället du jobbade på. Det skapar lätt en känsla av osäkerhet och de fast anställda kan börja undra vad du ska säga om just deras ställe i efterhand.
 8. Berätta gärna om allt du tycker är bra med avdelningen du är på. Ibland blir man hemmablind som fast anställd och det bidrar både till en positivare inställning till arbetsplatsen och till dig själv att du sprider goda ord omkring dig.
 9. Försök inte ändra på rutiner eller hitta på nya. Ingen gillar förändringar, och om något nödvändigtvis måste ändras så ska det komma från chefen och ingen annan.
 10. Lämna (överdrivna) känslor, prestige och attityd hemma. Tänk företagsmässigt – du är där på grund av marknadens efterfrågan för att fylla ett behov. Inte för att sätta pengar1dig på höga hästar, bli kränkt eller driva sjuksköterskeprofessionens kamp vidare. Kunden har alltid rätt – och sitter dessutom på plånboken.

 

3 kommentarer på “Vett och etikett för konsulter

  1. Jag säger som det är – att jag skrivit på ett juridiskt bindande avtal att inte prata om min lön. Det säger jag till alla, till och med kollegor från samma bemanningsföretag. Det är bara min man som vet vad jag tjänar per timme. Och min revisor. Man kan alltid säga sanningen. Och man kan alltid säga nej.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.