Starta-eget-bloggen

Att jobba inom bemanning

plan

Frågorna är många och tveksamheten kan vara stor. Det är såklart ett kliv att ta från en säker och trygg anställning till den fria tillvaron som bemanningssjuksköterska. Man går kanske långt utanför sin vanliga bekvämlighetszon och det kan kännas både nervöst och skrämmande. En hel del frågeställningar verkar vara gemensamma för de som funderar på att ta det här klivet och jag tänkte ta upp några av dem i det här inlägget.

”Alla hyrsköterskor jag träffat är såna proffs – hur ska jag nå upp till den nivån?”trappa

De kanske framstår som proffs för att de har valt en avdelning där de känner till diagnoserna och patientkategorin. Du bör, åtminstone i början, välja en verksamhet du har erfarenhet av. Ju högre igenkänningsfaktor desto säkrare kommer du att känna dig. Har du åtta års erfarenhet från psykiatrin vore det väl dumt att ta ett uppdrag på kärlkirurgen?!

 

”Hur ska jag klara av att vara borta från familjen?”toe

Det är klart du kommer att längta hem ibland, särskilt om du tar uppdrag långt hemifrån och är borta längre perioder. Om det här känns som ett problem får du känna dig för med uppdrag över en långhelg då och då. Annars är det, åtminstone för min del, så att perioderna hemifrån mer än väl uppvägs av de längre ledigheter man kan unna sig i sitt nya fria liv. Om du jobbar borta varannan vecka är du ju också ledig varannan vecka!

 

”Hur är det med introduktionspass?”fear

Det varierar, men generellt kan man säga att om du ska ha ett längre uppdrag bör du kunna kräva två introduktionspass. Dessa pass får bemanningsföretaget själva stå för, det är i regel inget de kan fakturera avdelningen. Givetvis ska du ha fullt betalt. Under introduktionspassen är det avdelningsspecifika rutiner man går igenom samt dokumentationssystemet. Själva jobbet förväntas du kunna.

 

”Hur lång erfarenhet behöver man ha – kan jag söka bemanningsjobb som nyexad?”attract

För några år sedan krävde i princip alla bemanningsföretag att man skulle ha minst två års erfarenhet för att komma ifråga för bemanningsuppdrag. Numera finns det bemanningsföretag som även tar in nyexade och sjuksköterskor med kort erfarenhet. När man ger sig ut på uppdrag med alltför lite erfarenhet i bagaget riskerar man tre saker; patienternas säkerhet, branschens rykte och sin egen legitimation. Som jag skrev ovan ges i regel inte mer än två introduktionspass. Och då handlar det om lokala rutiner och dokumentationssystem. Du förväntas kunna allt det grundläggande plus att du ska vara självgående och kunna ta initiativ, vara till hjälp för kollegor och delegera rätt saker till undersköterskor. Det kan du i regel inte de första två åren. Jag jobbade i åtta år innan jag vågade mig ut på mitt första uppdrag.

”Känns det ensamt?”alone

Det kan det göra. I början är du ny på avdelningen, allt är okänt och du kan inte namnet på någon. Då gäller det att vara trygg i sig själv och samtidigt försöka hitta sin plats i arbetsgruppen. Vissa personalgrupper är lättare att komma in i, andra tar det längre tid att lära känna. På en del avdelningar möter man kanske personal som är väldigt ovana vid hyrpersonal eller tvärtom väldigt trötta på oss. Det är bara att gilla läget och försöka göra sitt bästa.

”Kommer jag verkligen att tjäna bättre?”vacation

Ja!

”Vilka bolag är att rekommendera?”

Det finns allt från små företag som ägs och drivs av en person till riktigt stora och börsnoterade företag. Många har kollektivavtal, andra inte. En del erbjuder tjänstepension, andra inte. Uppdragen varierar liksom lönen, villkoren, ob-ersättningen. Det bästa är att du utgår ifrån vad DU vill. Gör en lista på vilka krav du har och skicka din ansökan till minst tre men gärna fem bemanningsföretag. Det företag som kan uppfylla de flesta av dina önskningar drar högsta vinsten och får dig som konsult! I facebookgruppen ”Bemanningssjuksköterskor” diskuterar vi mycket kring såna här frågor. Välkommen att bli medlem!

”Kan jag be min nuvarande chef om referenser?”humble

Nej, det är nog ingen bra idé. Fundera om du har någon tidigare chef eller kanske handledare på VFU ifall du är rätt ny och fortfarande har din första anställning. Ett bra karriärtips  är sedan att alltid tänka på att nätverka och successivt bygga upp en liten ”bank” av bra referenspersoner. Även om du inte startar ett eget företag utan fortsätter som vanlig anställd ska du tänka strategiskt och marknadsanpassat. Skaffa snygga visitkort och gör reklam för dig själv – det är du som är produkten! Gör en hemsida – WordPress har många snygga teman som är helt gratis. Själv använder jag temat ”Gateway” till den här bloggen och betalar en tusenlapp per år för att slippa reklam. Skaffa ett konto på Linked-In där du kan registrera hela ditt CV och brodera ut i så många ord du vill hur förträfflig du är! (Faktum är att jag tycker Linked-In är så pass bra att jag nog ska ta och skriva ett eget inlägg om det framöver.)

 De små bilderna du ser i det här inlägget är alla hämtade från facebookgruppen The Law Of Attraction. Kanske jag skulle ta och skriva ett inlägg om attraktionslagen också…

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.