Starta-eget-bloggen

LinkedIn – affärsvärldens Facebook

Vad är LinkedIn?

Mycket kort beskrivet kan man faktiskt säga att LinkedIn är ett affärsvärldens Facebook. Det är ett socialt medium för att nätverka och knyta affärskontakter. Man registrerar sin profil, precis som på Facebook, där man har gott om plats att breda ut sig med en beskrivning av sig själv. Förutom att man kan lägga in sitt CV går det bra att länka till sin eventuella hemsida och blogg, lägga upp en levande presentation av sig själv via Youtube, bjuda läsarna på sina publicerade vetenskapliga artiklar med mera.

Hur använder man LinkedIn?

Först och främst finns det en vägg – ett flöde – där man gör statusuppdateringar, gillar och delar. Allt det du känner igen från Facebook. Man kan bli vän med personer (”connecta”), följa sidor och – kanske framför allt – följa företag. Mycket på LinkedIn handlar om att rekrytera personal eller sälja sig själv till potentiella kunder. Det är gratis att skapa ett konto, men det finns också möjligheter att uppgradera mot betalning. Jag har ännu inte tyckt mig ha någon nytta av något annat än gratisversionen.

linkedin

Hur använder jag LinkedIn?

Sanningen att säga – alldeles för lite. Än så länge. Ofta blir jag fast bland meningslösa statusuppdateringar på Facebook där vänner lägger ut ”Vilket djur skulle jag vara – om jag var ett djur”och bilder på vänners vänners grannars i och för sig söta kusinbarn och undulater som kan vissla ”Öppna landskap” hängande upp och ner i klorna. Lite typ så.

I en perfekt värld tar jag nu tag i det här och vässar min profil. Connectar med alla jag möter i affärssammanhang, följer intressanta företag, gillar olika sidor. Och så finns det ju grupper. En hel del bra grupper både för privata intressen och mer jobbrelaterat. Mycket intressanta artiklar som läggs ut, mycket bra debatter som startas. Jag har tagit ett första steg genom att ladda ner LinkedIn-appen och kan därmed slöscrolla på den istället för Facebook alla långa timmar på tåg och under väntetider.inapp

Mina tips till dig

Börja gärna med att kolla in min profil. Inte för att den är perfekt eller så, men som ett exempel. Sök efter folk du känner eller företag du är nyfiken på. Till exempel bemanningsföretag.  Det har skrivits och bloggats mycket om LinkedIn. Läs exempelvis vad Wikipedia skriver.

Om du googlar ”Linkedin summary” kommer du till en uppsjö av tips om hur man skriver en vass inledning. Till exempel den här.

Det finns till och med kurser i hur man använder LinkedIn effektivast,  läs mer här.

En av anledningarna till att jag vill promota LinkedIn lite extra är att jag tror det är ganska okänt i vår yrkeskår. Jag läste för ett tag sedan att någon tänkte lansera en slags online jobbförmedling där sjuksköterskor kunde registrera en enkel profil och så skulle potentiella arbetsgivare kunna hitta dem. Motiveringen var att det inte fanns något sådant för sjuksköterskor tidigare. Men hallå! LinkedIn finns och är helt gratis. Och jag tycker sjuksköterskor platsar helt utmärkt här, så kör igång!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.