Bloggen

Krönika i nyårstid

Så här års är det ju aktuellt att filosofera över året som gått – och gärna också dra upp riktlinjerna för det nya. För min del har jag levt med planerna på företaget de senaste månaderna och därför i tanken redan befunnit mig nånstans runt senvinter/påsk 2017 ända sedan i höstas. Därför kändes det här nyåret mest som en formalitet, och dessutom jobbade jag hela helgen. Champagnen står kvar på kylning där hemma och ska användas till att skåla för Travel Nurse AB och ett lyckosamt 2017. Bara jag och min styrelsesuppleant kan hitta en kväll när vi bägge är lediga… Samtidigt…

En summering av år 2016

Året började med att jag gjorde den allra sista jobbperioden i Norge. Jag hade sedan hösten 2015 jobbat natt var tredje vecka på en geriatrisk avdelning på Ahus utanför Oslo. ahusDock kände jag ganska snart att jag inte trivdes och en ovanligt slitsam torsdagnatt i november fick mig att inse att det var dags att säga upp sig. Samtidigt skickade jag också ett mail till ett svenskt bemanningsföretag och fick napp direkt. Det var dags att sluta fundera på saken och istället göra slag i den. Saken alltså.

Åter etablerad i Sverige jobbade jag för det här bemanningsföretaget var tredje vecka (mina före detta ”norgeveckor”) samtidigt som jag hoppade på ett kortare vikariat på Rättspsyk. Att jobba inom bemanning var något jag funderat på det senaste året men inte riktigt kommit till skott. Dock blev jag mer säker på saken efter att ha jobbat ett halvår (första delen av 2015) på en strokeavdelning i min hemstad – före dess hade jag ju mestadels jobbat i Norge. Och så här i efterhand kan jag konstatera att det där halvåret i svensk slutenvård var en bra inkörsport för min kommande bemanningskarriär. Jag jobbar ju dessutom helst natt – och hade gjort så hela tiden i Norge. Men det finns helt klart ett nykopingvärde i att också jobba dagar och kvällar med alla de rutiner som förekommer då. Mitt första bemanningsuppdrag blev i Nyköping på en stroke-rehabavdelning. Och det var mycket värdefullt att känna att jag hade koll på alla specifika kontroller och rutiner kring en strokepatient när jag dessutom var ny i rollen som konsult. Även om jag jobbade nätter även på det här uppdraget hade jag bra insikt hur jobbet på dag och kväll förlöper.

Efter den här flygande starten i bemanningsbranschen var jag säker på att jag hittat min grej, och från och med sommaren 2016 blev jag konsult på heltid. Jag fick ett bra avtal med ett mindre bemanningsföretag och tillbringade juni, juli och augusti i sommarstaden Västervik. Här alternerade jag mellan allmänmedicin, hjärtavdelning och stroke-rehab. På slutet av sommaren gjorde jag också några extra inhopp på ortopeden. Det var bara positiva intryck av avdelningarna, personalen och allt det praktiska kring bemanningsuppdraget. Bra betalt fick jag också! Och givetvis jobbade jag som vanligt bara nattpass. På ett så litetwestbay sjukhus som Västervik kom jag snabbt in i gänget som kände mig som en av personalen. Jag upplevde bra samarbete mellan avdelningarna och det var omväxlande att hoppa runt och få erfarenhet från olika patientkategorier.

image
Soluppgång över Västervik. Bästa utsikten från ortopedens balkong.

456

 

 

 

Avdelningarna 4,5 och 6 var ”mina” avdelningar sommaren 2016, och jag hoppades förstås få bli kvar under hösten. Så blev det dock inte. Många bemanningsföretag verkade ha svårt att få klart med uppdragen inför hösten 2016, och det berodde sannolikt på att vårdgivarna segade och drog på besluten. Man kunde se i mailen med uppdrag från bemanningsföretagen att de erbjöd några veckor i taget. Jag ville ju dock ha ett långsiktigt uppdrag med ett speciellt önskeschema så jag fortsatte att leta vidare.  Och det visade sig att hösten 2016 var Norrland det nya svarta! Det blev Sundsvall för ett tredje bemanningsföretag – och min femte arbetsgivare det här året..

Redan under sommaren hade jag börjat fundera på att starta eget och nu var det läge att utveckla de tankarna. Hur det gick till skriver jag ju en hel del om i den första blogginläggen från i höstas. Frågor och funderingar har varit många, men jag tycker det har varit utvecklande att gå igenom den här processen. Och under en av årets allra sista dagar, den 28 december, kom ju mitt registreringsbevis för Travel Nurse AB. Det kändes bra att just det fick avsluta året eftersom det var ett av årets viktigaste mål.

Mål för 2017

Första halvan av 2017 kommer att handla mycket om uppstarten av företaget. Att få ordning på all administration, starta upp bokföring och sätta sig in i skattefrågor. Ta in offerter på försäkringar, jämföra och ha koll på vart mina pengar går. Jag ska också skriva inlägg om allt jag gör så ni kan följa processen samt vara närvarande på sociala media.

Ett annat viktigt mål är att jag ska ha mer ledigt under kommande sommar än jag hade under förra. Det kommer ett särskilt inlägg om semesterplanering längre fram, men jag kan avslöja att det blir mer ledigt, längre sammanhängande perioder och jag ska vara restriktivare med att ta på mig extrajobb. (Det är i alla fall planen…).

Hösten kan ju eventuellt bjuda på nya uppdrag. Det jag har nu blev just förlängt till  1 september, men sen vet ingen vad som sker. Spännande! Och jag tvivlar inte på att det finns gott om jobb att välja mellan. En annan möjlighet är specialistutbildning (ja, det ena utesluter ju inte det andra). Får se vad tiden räcker till.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.