Starta-eget-bloggen

Skatteverket del 1

I närkamp med Skatteverkets blanketter

Fast ändå inte riktigt. Nuförtiden fyller man ju inte i blanketter utan man loggar in på verksamt.se med sitt BankID (som man förhoppningsvis har). Om du inte har ett sådant är det bland det första du ska skaffa dig! Verksamt.se är ju portalen där det mesta finns som du behöver, och bland annat kommer du till Skatteverkets sidor härifrån.

När nu mitt registreringsbevis är klart så stod ansökan om F-skatt samt registrering som arbetsgivare härnäst på tur. Bägge ärendena klarar man av på samma ”blankett”.

f-skatt5

Du fyller i uppgifterna stegvis och som du ser i anvisningarna ovan kan du när som helst avbryta dig och då sparas ett utkast. Kanske är det så – som det blev för mig – att du inte har alla uppgifter till hands eller vet hur du ska fylla i någon del av anmälan. Mer om det längre ner! (Ja, det blev ett mail till revisorn igen…). Så här ser turordningen ut:

f-skatt1

Det första du ska göra är alltså att ange företagets SNI-kod samt den budgeterade omsättningen första året. SNI-kod är ett sätt att översatt till en sifferkod beskriva inom vilket område företaget är verksamt. Som du ser finns det en länk till Statistiska Centralbyråns sida och även en informationsfilm om SNI-koder. Mitt företag har SNI-kod 86.102 (Specialiserad sluten somatisk hälso- och sjukvård på sjukhus). Omsättning är hur mycket du totalt budgeterar att få i intäkt (sälja för/fakturera) under första året.

näringsgren.jpg

Därefter ska du registrera företaget som arbetsgivare. Eftersom du är anställd av ditt eget företag ska du alltså svara ”ja” på frågan om verksamheten ska bedrivas med anställda.

arbetsgivare.jpg

Därefter är det dags att ansöka om F-skatt. Detta är den preliminära skatt du ska betala varje månad ungefär den 12:e och som utgör 22% av den vinst du beräknar göra.

F-skatt0.jpg

Sen kommer ett avsnitt om moms, och det berör i alla fall inte mig som enbart ägnar mig åt sjukvård i mitt företag. Detta är inte momspliktigt. Därefter kommer den preliminära inkomstdeklarationen, och det var här jag körde fast litegrann. Om jag visar dig en bild på hur sidan ser ut som du ska fylla i så kanske du förstår varför?!

prel1

prel2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det blev som sagt ett mail till revisorn och det visade sig att det som gällde mig var första rutan med ”verksamhetens överskott” samt ”underlag för särskild löneskatt på pensionskostnader”. Överskottet är ju den förmodade vinsten och den andra summan är den summa du per år har budgeterat att betala i pensionsförsäkringspremie (tjänstepension). Men kolla upp vad som gäller i ditt fall! Hjälpavsnitt finns till alla moment när du ska fylla i och registrera. Så här förklaras det gällande den preliminära självdeklarationen:

hjälp.jpg

Sådärja, nu ska du bara läsa igenom uppgifterna du har lämnat och så skriva under med hjälp av ditt BankID samt skicka in till Skatteverket. Skicka in elektroniskt alltså.

Efter några dagar kommer ett brev från Skatteverket – antingen i din fysiska brevlåda eller elektroniskt. (I ett kommande inlägg ska jag skriva om elektroniska brevlådor och andra finesser som Skatteverket kan hjälpa dig med!) Beslutet ser ut så här:

 

bilaga.jpg

Jag valde att få uppskov de första tre månaderna vilket visade sig vara smart. Jag tror nämligen att Skatteverket börjar räkna från och med när företagets registrerades – de kan ju inte veta att jag tänker börja fakturera först i mars. Alltså ska jag betala preliminärskatt den tolfte varje månad från och med april i år. För att inte missa det har jag även markerat i min egen kalender! (Och ska förstås uppdatera Google-kalendern snarast…)

 

kalender.jpg

Så går det alltså till att registrera sig för F-skatt, som arbetsgivare och eventuellt för momspliktighet. Nu börjar det bli mycket att hålla reda på och det gäller att ha ett bra system. Jag har nu övergått från mitt ursprungliga kollegieblock, där alla idéer skrevs ner vartefter de dök upp, till en uppstartpärm och två ”ordinarie” pärmar som ska följa företaget framöver. Tur att man är en nörd av rang!

ordning.jpg

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.