Starta-eget-bloggen

Nyexad + bemanning = sant??

Kära sjuksköterskestudent och blivande kollega!bambi

Det här är mitt bidrag i den diskussion som har seglat upp och som handlar om ifall det är en klok idé att starta sin sjuksköterskekarriär som anställd inom bemanningsbranschen.

Bemanningsbranschen

När jag var färdig sjuksköterska år 2008 fanns det väl en handfull bemanningsföretag i Sverige – om ens det. Jag vill minnas att det främst handlade om specialistutbildade typ IVA och operation som eftersöktes. Många åkte på uppdrag på ledig tid och hade ordinarie jobb på hemmaplan. Under mina år i Norge har jag via media följt den svenska arbetsmarknaden för sjuksköterskor och sett hur det formligen exploderat av nya bemanningsföretag. I takt med att sjuksköterskor blivit modigare, ställt högre krav och slutligen också sagt upp sig för att börja jobba inom bemanning har arbetsgivarna stegvis tvingats till åtgärder. Det har handlat om till exempel löften om betald vidareutbildning, bonusar, sänkt arbetstid med bibehållen lön och annat. Men det har visat sig vara otillräckligt. Nu talas det högre och högre om en definitiv kris där det ”fattas sjuksköterskor”. Samtidigt upplever bemanningsföretagen en sällan skådad boom och många sjuksköterskor nu tar ytterligare ett steg och är intresserade av att starta eget för att jobba som fria konsulter.nykoping

Med ett finger i vinden spår jag att den här utvecklingen faktiskt inte går att vända, utan inhyrda konsulter är något som kommit för att stanna. Det finns i alla andra branscher, så varför skulle vården utgöra ett undantag? Den som en gång börjat jobba inom bemanningsbranschen kan nog knappast tänka sig att gå tillbaka till en stelbent struktur med halverad lön och i övrigt sämre villkor gällande det mesta. Dessutom tror jag det här friare sättet att jobba, kanske till och med som egen företagare, är något som passar den yngre generationen bra.

 

 Potential och möjligheter som student

Parallellt med den växande bemanningsbranschen vill jag också lyfta fram studentupproret ”Inte under 24.000,-” som en viktig milstolpe. Det var inte förrän det legendariska upproret år 2011 som lönekampen på riktigt tog fart för oss sjuksköterskor. Ett nätverk av studenter, till stora delar framväxt på sociala medier, lyckades på kort tid med något fackförbundet misslyckats med i alla år. Det här visar vilken kraft det finns i att vara många som är eniga och sätter press på arbetsgivaren. All heder åt er studenter för det! När ni nu tar examen har ni unika möjligheter att göra en individuell och genomtänkt karriärplan som gör er attraktiva på arbetsmarknaden. Jag menar att det gäller att förstå marknadens villkor och spela samma spel som arbetsgivaren. Smart, beräknande och med egen vinning som mål.

marketing

Börja jobba inom bemanningsbranschen som nyexad?

Som jag ser på saken finns det två viktiga aspekter att ta hänsyn till när man svarar på den frågan.

För det första har du som nyexad inte så mycket att sätta emot i din första löneförhandling, och det har framkommit att många bemanningsföretag försöker med lönedumpning gentemot nyutbildade sjuksköterskor. Det talas om löner ner mot 217,- inkl semesterersättning (som är på 12%) vilket jämförelsevis ger ca 180,- i timmen som ren grundlön. Detta är då i värsta fall också utan tjänstepension och övriga kollektivavtalade försäkringar. En timlön på 180,- motsvarar ungefär en månadslön på 30.000,-. Jämfört med en anställning inom ett landsting, där en ingångslön ligger på i genomsnitt 25.000,-, får du cirka 3.000,- mer i handen varje månad. Detta till priset av att inte ha någon anställningstrygghet, ingen tjänstepension och inga kollektivavtalade försäkringar. Dessutom skickar detta signaler till arbetsgivaren (bemanningsföretaget) att det OK att sänka lönerna för bemanningssjuksköterskor vilket dessvärre i slutänden även drabbar andra kollegor. Att bidra till sänkta löner är ju att ta eget steg bakåt, och det vore väl synd nu när vi kommit så långt som vi ändå har.

För det andra riskerar du att inte få en optimal start på karriären rent kunskapsmässigt eftersom du bland annat inte kan räkna med någon lång inskolning. Dessutom brukar inte inhyrd personal få ta del av kompetenshöjande internutbildningar och annat som är mycket värdefullt när man är ny. Det ställs dessutom höga krav på självständighet och goda grundkunskaper när man kommer ut som bemanningssjuksköterska.

En smartare plan

Förr krävde bemanningsföretagen alltid minst två års erfarenhet för att man skulle komma ifråga för uppdrag. Och det fanns en anledning till det. Därför är mitt råd att du ska lägga en bra plan för hur du ska disponera dina första två år på ett optimalt sätt för att sedan kunna söka dig vidare till bemanningsbranschen och kanske till och med starta eget.

Antingen kan du acceptera en lite lägre lön för en begränsad tid och söka dig till en eller ett par avdelningar på något svenskt sjukhus som intresserar dig och ger bred kompetens. Se till att utnyttja alla tillfällen till internutbildning och kurser, läs kanske någon högskolekurs på distans parallellt med jobbet och låt arbetsgivaren smaka sin egen medicin. Ha din egen vinning för ögonen. Är du intresserad av att bli entreprenör är det också klokt att ägna tiden åt tex en kurs i bokföring och grundläggande företagsekonomi.

ahusEller så gör du som jag gjorde och drar västerut. Norge finns nämligen fortfarande kvar som ett mycket bra alternativ och ger dig en riktigt bra start på karriären. Bättre bemannat, högre grundlöner och i regel ett mycket bra mottagande av norrmännen som är tacksamma när vi svenskar vill komma och jobba. Du som inte kan tygla din reslust inför karriären i bemanningsbranschen får passa på att prova pendlandets ädla konst, och dessutom ligger grundlönerna högre här. I Norge regleras alla löner i olika steg beroende på hur många år du varit yrkesverksam (”ansiennitet”) och lägsta ingångslön är ungefär 31.000 NOK. Och det är lika överallt. Du får med andra ord samma lön som du hade fått hos ett lönedumpande svenskt bemanningsföretag, och dessutom är norska ob-tillägg mycket bättre än svenska. Om du sedan tar jobb direkt hos ett sjukhus eller kommun  får du alla förmåner i form av tjänstepension, försäkringar, inskolning, internutbildningar och övertidsersättning enligt norskt kollektivavtal. Jag kan rekommendera detta framför att åka med bemanningsföretag, och du kan med fördel vända dig till Nordisk Sykepleierrekruttering som förmedlar jobb direkt till sjukhus och kommuner. För det mesta handlar det om schemamodeller som tillåter pendling där man jobbar en period och sedan har en period ledigt. Läs mer här!

Efter att så ha använt dina första två år som sjuksköterska på ett smart sätt och skaffat dig en stabil grund att stå på har du ett mycket bättre förhandlingsläge gentemot bemanningsföretagen. Dessutom bidrar du till att hålla lönerna och kompetensen uppe bland oss bemanningssjuksköterskor. Är du sedan riktigt smart och dessutom sugen på en specialistutbildning kan du få nytta av din norska legitimation en gång till. Det är nämligen så att om du ska få bemanningsjobb inom din VUB kräver fortfarande bemanningsföretagen att du ska ha två års relevant erfarenhet inom din specialitet. Och detta tror jag knappast kommer att förändras. Därför kan du börja ”specialistkarriären” med en fast anställning i Norge under ett par år och jobba upp kompetensen. Därefter kan du fortsätta för ett svenskt bemanningsföretag som specialistsjuksköterska om du vill. På det här sättet har du inte behövt kompromissa med vare sig lönsamhet eller valfrihet under resans gång. Har du dessutom eget företag kan du ta alla kostnader för vidareutbildningen tex kurslitteratur, resor och boende vid VFU på företaget för oskattade pengar.

siths

Sammanfattning

 • ta examen
 • jobba två år på bred, allmänmedicinsk/kirurgisk avdelning i Sverige alternativt Norge
 • börja jobba via bemanningsföretag i Sverige till bra lön
 • starta eget företag och fortsätt jobba som konsult
 • läs VUB i Sverige
 • jobba två år inom din specialitet i Norge
 • övergå till svenskt bemanningsföretag om du vill (eller kombinera Sverige och Norge för bästa skatteeffekt)

 

 

Jag tror det är ett tidens tecken att nyexade sjuksköterskor är lockade och intresserade av möjligheten till högre lön och större valfrihet via bemanningsföretag. Jag supportar förstås den inställningen helhjärtat – men råder er till att tänka långsiktigt och skaffa er en bra grund att stå på först. Det vinner vi alla på – patienter, kollegor och arbetsgivare.

 

 

2 kommentarer på “Nyexad + bemanning = sant??

 1. Hej, intressant inlägg. Både klokt och initierat och det är precis som du beskriver viktigt att noga syna den första arbetsgivaren i sömmarna. Däremot skulle jag vilja nyansera bilden av varför en nyexad sjuksköterska visst kan tjäna på att ta sin första anställning hos ett bemanningsföretag.

  Se till att ta anställning hos ett bemanningsföretag som är medlem hos Bemanningsföretagen. Dels är det en garanti för ordning och reda i bolagets finanser men också en trygghet då arbetsgivaren erbjuder kollektivavtal. Undersökningar visar att medarbetare inom vårdbemanningsföretag är väldigt nöjda med sin arbetsplats och att den främsta anledningen till att man vill ha en anställning hos ett bemanningsföretag är flexibiliteten. Inte lönen. Men med det sagt så är lönen självklart viktig. En anställning hos ett medlemsföretag säkrar att du får en marknadsmässig lön och ger inget utrymme för eventuell lönedumpning. Även om det är ditt första jobb. Många unga vittnar även om att en första anställning hos ett bemanningsföretag gör det lättare att bygga det viktiga CV som behövs för att få en fot på arbetsmarknaden. Så – var inte rädd för att ta en första anställning hos ett bemanningsföretag – men var noga med att det är ett företag som är medlem i Bemanningsföretagen.

  Mvh, Charlotte Mörner Stein kommunikatör Bemanningsföretagen (ps vill du läsa mer, gå in på bemanningsforetagen.se ds)

  Gilla

 2. Hej Charlotte och tack för ditt inlägg!

  Precis som du nämner är det viktigt att välja bemanningsföretag med omsorg och se till att man får en seriös arbetsgivare.
  Jag funderade länge på hur jag skulle skriva mitt inlägg, som ju i huvudsak är riktat mot studenter i slutet av sin utbildning samt nyutexaminerade sjuksköterskor. Jag kom fram till att jag ville lyfta fram allt positivt som finns med bemanningsbranschen och vilka möjligheter som väntar på en sjuksköterska som spelar sina kort rätt. Olyckskorpar och dåliga nyheter finns det alltför mycket av, tyvärr, i dessa dystra tider. Det är därför jag har vinklat inlägget till att mest ge bra tips och stärka läsarens självkänsla. Jag tror nämligen på att det funkar bättre att lyfta individer och själv föregå med gott exempel.

  Inte desto mindre är det så att sjuksköterska i hög grad är ett hantverk – sin akademiska status till trots. Som jag skrev i mitt inlägg krävde alla bemanningsföretag ”förr i tiden” minst två års relevant yrkeserfarenhet. Av en anledning. Man är helt enkelt inte så självständig och erfaren som en slutkund/vårdgivare ska kunna kräva av en konsult de betalar dyra pengar för. Och detta kan gå ut över både patientsäkerheten och sjuksköterskans egen legitimation. Dessutom skapar det missnöje bland övriga kollegor på avdelningen och detta drabbar i långa loppet andra bemanningssjuksköterskor och branschen. De många positiva kommentarer jag fått för mitt inlägg av sjuksköterskekollegor vittnar om att jag inte är ensam om den här uppfattningen.

  Hälsningar Fredrica

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.