Starta-eget-bloggen

Skatteverket del 2

Och här kommer den spännande fortsättningen på mitt inlägg om vad man kan göra via Skatteverkets hemsida!

Att utse ombud

Något du bör göra härnäst är att utse dig själv till ombud för ditt företag så att du kan lämna elektroniska deklarationer. Du loggar som vanligt in med ditt BankID på Skatteverkets sidor:

 

Ombud.jpg

Sen gäller det att hålla tungan rätt i munnen, för i första steget ska du få upp både ditt eget namn och företagets namn. Här ska du välja företaget (inte dig själv som jag först gjorde vilket syns på bilden nedan). Det är ju nämligen så att som firmatecknare är du automatiskt behörig så därför blir det onödigt att utse dig själv till ombud.

 

ombud1.jpg

 

ombud2.jpg

Sådärja, bara att granska och skicka in med hjälp av BankID.

Digital brevlåda

Det är smidigt att ha en digital brevlåda, inte minst därför att du kanske ligger ute på jobb i veckorna och annars måste vänta tills du kommer hem att vittja brevlådan. Det finns några olika varianter av digitala brevlådor, själv har jag valt Min myndighetspost som tar emot post från Skatteverket och andra myndigheter. Jag loggar in antingen som privatperson eller företag. Här kommer sådan post som preliminärt skattebesked och årsbesked från CSN till exempel.

digital

 

Skatteverkets informationsträffar, webseminarer och filmer

Med jämna mellanrum bjuder Skatteverket in till informationsträffar för nya företagare, och beroende på vilken företagsform du valt skiljer man mellan enskild firma och aktiebolag.

Om inte datum för träffen passar finns det möjlighet att delta i webseminarier och titta på filmer med olika teman.

filmer

Om du sedan har frågor du ändå inte fått svar på går det smidigt att använda Skatteverkets frågeservice. Det kommer en svarsbekräftelse så fort du skickat iväg frågan, och man undrar om det sitter stackars människor där dygnet och svarar på frågor…

fraga

 Bolagsverket

Även Bolagsverket har webseminarier, och det gäller att hänga på låset för de kan ju bli fullbokade… Så jag får vänta tills i mars med mitt!

Ja, det här är ett urval av nördiga aktiviteter man kan ägna sig åt en gråmulen söndag i januari!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.