Starta-eget-bloggen

Försäkringar del 1

Försäkringar – både för dig själv och företaget

Som egen företagare måste du själv ta ansvar för att både firman och den/de anställda (däribland du) har de rätta och nödvändiga försäkringarna. Till detta kommer också den intressanta frågan om tjänstepension och hur man bäst sparar pengar för framtida behov. De här inläggen kan dessutom ha ett visst intresse för dig som är anställd med vanlig A-skattesedel av något bemanningsföretag, eftersom det skiljer sig mycket vilket försäkringsskydd olika bolag erbjuder. Den som är lite påläst har alltid lättare att förhandla med sin bemanningskonsult.

Företagsförsäkringar

Jag vände mig först – och för enkelhetens skull – till den bank som utfärdade mitt bankintyg när jag registrerade företaget (och som också är den bank jag använder privat). Enligt mitt bemanningsföretag var jag nämligen tvungen att ha en företagsförsäkring för att överhuvudtaget få skriva underleverantörsavtal med dem. I den första offerten jag fick från Länsförsäkringar ingick det därför ansvarsförsäkring, rättsskyddsförsäkring och patientförsäkring. Detta skulle kosta mig 2.358,- per år.

En ansvarsförsäkring gäller ”för skadestånd som uppkommer genom den försäkrade verksamheten och för skada genom levererad produkt”. (Produkt är i det här fallet istället en tjänst.) Den högsta ersättningen i just min försäkring är 10 miljoner per skada och max 20 miljoner per försäkringsår.

Rättsskyddsförsäkring innebär att jag får maximalt 5 prisbasbelopp (221.500,-) som betalning för ”ombudskostnader i tvist som har samband med verksamheten”. Värdet för ett prisbasbelopp bestäms från år till år för att det ska spegla och justera för inflationen. Det är ett fastställt belopp som används bland annat för beräkning av olika förmåner eller avgifter, och år 2017 är det 44.800,-.

Patientförsäkring visade sig vara onödigt då sjukhuset jag jobbar för har nödvändig sådan försäkring. I annat fall hade denna försäkring betalat ut som mest 200 basbelopp (8 960 000,-) per patient och 1000 basbelopp per händelse.

En företagsförsäkring kan förstås omfatta mycket mer, och ett område som kan vara intressant att försäkra är egendom. Nu är det inte aktuellt i mitt fall eftersom mitt företag inte äger några byggnader, maskiner eller inventarier. Inte heller har jag något varulager som kan brinna upp eller råka ut för stöld/skadegörelse. Vidare kan man lägga till exempelvis avbrottsförsäkring vid arbetsoförmåga (se till att få definierat i ditt underleverantörsavtal vems ansvaret är att skaffa vikarie om du blir sjuk under ett uppdrag) och tjänstereseförsäkring. Det gäller att fundera igenom vilka försäkringar  man egentligen behöver så att skyddet är tillräckligt men inte onödigt omfattande. Genom att plocka bort patientförsäkringen (som jag ändå inte behöver) landade min kostnad för företagsförsäkring på 1.300,- per år och det tycker jag är en helt överkomligt summa!

 

boj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.