Starta-eget-bloggen

Försäkringar del 2

I det här andra inlägget om försäkringar ska jag berätta mer om det skydd som gäller dig som anställd. Oavsett om du jobbar för ett bemanningsföretag eller fungerar som underleverantör via eget bolag är detta försäkringar som du kan omfattas av. Ofta ingår försäkringsskyddet om du samtidigt också har ett tjänstepensionssparande. Som egen företagare får du själv betala för det här – som anställd kan du i vissa fall förhandla dig till ett försäkringsskydd. Det viktiga är att du tar ställning till vilka försäkringar du vill ha och sedan ser till att du får dem. Man ”måste” inte ha någon av dem – allt är upp till dig och hur din livssituation ser ut. De villkor jag redogör för kommer från den offert jag fått från Länsförsäkringar. Premiekostnaden är beräknad på min ålder  och tänkta månadslön/valda försäkringsbelopp, och anges mest för att du ska få ett hum om vad det kan kosta.

Hela offerten bygger på Länsförsäkringars koncept ”Friplan” och är ett upplägg som inkluderar tjänstepension, sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring, livförsäkring och sjukvårdsförsäkring. Minsta belopp man måste spara i tjänstepension för att kunna teckna de övriga försäkringarna är 1 000,-/månad. Jag kommer att skriva mer om tjänstepension i nästa inlägg som djupdyker i just pension och sparande.

 

ekg

Sjukförsäkring

Det här är en försäkring som ska komplettera den ersättning man får från Försäkringskassan vid sjukskrivning längre än 3 månader och max 3 år. Den täcker alltså upp inkomstbortfallet så att man får samma ersättning per månad som när man tog ut lön. I tillägg till månadsbeloppet får man också ekonomisk första hjälp i form av ett engångsbelopp. Det finns också möjlighet att få ett större engångsbelopp (sjukkapital) om man drabbas av någon av ett antal specificerade sjukdomar som försäkringen gäller för. Om man fortfarande efter tre år inte kan arbeta får man invaliditetsersättning om arbetsoförmågan är minst 50%. För mer information  om sjukförsäkring klicka här.

En sjukförsäkring skulle kosta mig 808,-/månad. Den ekonomiska första hjälpen utbetalas med ett prisbasbelopp (44.800,- för år 2017). För att få ut det större engångsbeloppet (sjukkapital) får jag i tillägg betala 222,-/månad och kan då få 430.080,- i ersättning.

Olycksfallsförsäkring

Som hörs av namnet lämnar försäkringen ersättning vid kostnader och invaliditet på grund av olycksfall. Du väljer försäkringsbelopp när du ansöker om försäkringen. Utöver invaliditetsersättningen ger försäkringen också ersättning bland annat för behandlings- och läkningstid, tandvårdskostnader, skadade kläder och glasögon, hjälpmedel vid invaliditet, psykologiskt stöd, vanprydande ärr samt dödsfall. För mer information om olycksfallsförsäkring klicka här

wheel

En olycksfallsförsäkring skulle kosta mig 68,-/månad. Detta är då räknat med utgångspunkt från min ålder (52 år) och att jag maximalt kan få ut 1 792 000,- som ersättning.

Livförsäkring

Länsförsäkringar kallar den här försäkringen för ”efterlevandekapital” och man väljer försäkringsbelopp när man ansöker om försäkringen. Förmånstagare till ersättningen är make/sambo i första hand och den försäkrades arvingar i andra hand. För mer information om livförsäkring  klicka här

En livförsäkring skulle kosta mig 212,-/månad och då får mina efterlevande kvittera ut       1 000 000,-.

Sjukvårdsförsäkring

Det här är en försäkring som ger rätt till vård hos privata vårdgivare i vissa fall. Tanken är att man ska minimera inkomstbortfallet och snabbt komma tillbaka till jobbet igen. Sjukvårdsförsäkringen ersätter kostnader för bland annat operationer, privat sjukhusvård,  behandling hos psykolog/psykoterapeut/fysioterapeut/naprapat/kiropraktor logoped/ dietist, resor och logi i samband med vård, rehabilitering, hemservice efter operation, second opinion, behandling av beroende och missbruk samt förebyggande hälsotjänster. Det finns en självrisk på försäkringen som kostar 750,-.

Försäkringen garanterar en första medicinsk rådgivning av specialistläkare, sjukgymnast, psykolog eller annan relevant vårdspecialist inom sju arbetsdagar. Operation erbjuds  inom 20 arbetsdagar från det att försäkringsbolaget godkänt den. Om behandling inte kan erbjudas inom dessa tider betalar Länsförsäkringar 1 000 kronor per dygn under väntetiden, upp till ett prisbasbelopp. För mer information om sjukvårdsförsäkring klicka här

En sjukvårdsförsäkring skulle kosta mig 522,-/månad.

Tjänstepension

Det månatliga sparandet i tjänstepension är själva utgångspunkten för det som Länsförsäkringar kallar ”Friplan” och som alltså kan kompletteras med de försäkringar jag beskrivit ovan. Man väljer ju själv vilket belopp man vill avsätta i sparande varje månad, och minimum är 1000,- för att få ta del av den paketlösning som Friplan innebär. Det vanliga är kanske att man betalar in mellan 4-5% av sin månadsinkomst och detta placeras i fonder eller aktier. I min offert räknade säljaren på 10 %, kanske lite beroende på min ålder och att jag inte har så stor summa sparat sedan tidigare i tjänstepension. För mer information om tjänstepension klicka här

Beräknat på min budgeterade årsinkomst 432.000,- (en bruttolön på 36.000,- per månad) skulle jag behöva spara 3.458,-/månad. Med en antagen avkastning på 5%, en beräknad pensionsålder på 65 år och 15 års utbetalningstid skulle jag få 3.751,-/månad i tjänstepension.

compare

 

 Jämförelser

Jag tittade på några olika försäkringsbolag och vad de erbjuder innan jag gick till Länsförsäkringar för att få en djupare genomgång av den offert de lämnat. Generellt kan jag säga att det kan skilja sig en del vad försäkringarna kostar och vad de innehåller. En viktig aspekt är också att man känner förtroende för försäkringsbolaget och upplever att kontakten fungerar. Detta blir nämligen extra viktigt den dan det eventuellt är dags att utnyttja sin försäkring och kräva ut ersättning. Generellt gäller också att de flesta försäkringar blir dyrare ju äldre man är och ju högre försäkringsbelopp man väljer (i de fall det är valbart).

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.