Starta-eget-bloggen

Att göra en budget.

Många frågor…

Innan jag startade Travel Nurse hade jag tusen och en frågor inför företagsstarten. Jag ser samma frågor dyka upp hos många andra som också är nyfikna på livet som entreprenör.

 • Hur mycket kan man fakturera per timme?
 • Vad tjänar man på att ha eget företag?
 • Vilka kostnader måste man själv stå för?
 • Vilken lön kan man ta ut?
 • Hur mycket pengar blir det egentligen ”i handen”?

Svaret på de här frågorna får man om man gör en budget – alltså en översikt på intäkter och kostnader. Jag ska presentera ett fiktivt fall med en sjuksköterska som fakturerar via eget aktiebolag och jobbar som underkonsult till ett bemanningsföretag. Det är sen enkelt för dig att sätta in dina egna siffror i budgeten och se vad som händer om man justerar dem upp eller ner.

Möt Henrik

syster-henke
Nurse Henke

 

Henrik är grundutbildad sjuksköterska och jobbar som underkonsult via sitt eget företag, Syster Henke AB, till bemanningsföretaget Glada Syrran AB. Han pendlar 200 mil varje månad i sin privata bil till uppdraget och jobbar 14 nätter per månad. Här är Henriks budget:

image

Kommentarer till intäkter

Timpriset 500,- är fiktivt för det här exemplet men kanske inte helt taget ur luften. (Jag vet ju vad jag själv fakturerar, men har egentligen inte jämfört mig med andra underkonsulter i samma situation.) Olika kommentarer i grupper på Facebook antyder att 500,- inklusive ob och semesterersättning kan vara ett timpris som förekommer bland de som fakturerar själva. (I exemplet jobbar ju Henrik natt och därmed är natt-ob inräknat).

Faktorer som påverkar vilket pris man kan ta är: eventuell specialistutbildning, hur högt ob man kan ta ut (bemanningsföretag utan kollektivavtal kan i regel ge bättre ob), hur villig man själv är att jobba obekväma tider, vilken region man jobbar i, vilket bemanningsföretag man samarbetar med. Det som dock är intressant är ju hur hela budgeten ser ut, för intäkterna är bara halva av sanningen. Den totala summan av intäkter under ett år kallas för företagets omsättning. Henrik omsätter ungefär en miljon i sitt företag.budget calculation

Kommentarer till kostnader

Henrik tar ut en lön på 36.000,- per månad vilket innebär att han ligger precis under gränsen för statlig inkomstskatt dvs han undviker att passera brytpunkten och få betala onödigt mycket skatt. Nettolönen (”pengar i handen”) är 27.000,- och skatten utgör 9.000,-. En gång i månaden den tolfte betalar Henrik in 9.000,- i skatt och 11.000,- i arbetsgivaravgift till Skatteverket. Arbetsgivaravgiften är 31,42% räknat på bruttolönen (36.000 x 0,3142).

Henrik har även rätt till skattefritt traktamente på 220,- per dag. Eftersom han är hemifrån 14 dagar per månad blir 220 x 14 = 3.000,-. Han kör också privat bil och kvitterar då ut 18,50 per mil i skattefri reseersättning. Räknat på 200 mil i månaden blir det 3.700,-. Totalt i handen varje månad får alltså Henrik 27.000,- (lön) + 3.000,- (traktamente) + 3.700,- (reseersättning). Summa 33.700,-.

Henrik har hittat ett billigt boende (en kollega hyr ut ett rum i sin villa) och kommer undan med 3.500,- per månad. Han har valt att skaffa företagsförsäkring (ansvar och rättsskydd), livförsäkring, sjukförsäkring och olycksfallsförsäkring kombinerat med ett sparande i tjänstepension. Detta kostar tillsammans 5.000,- per månad. (Du kan läsa mer om försäkringar i mina tidigare inlägg.)budget3

En revisor är bra att ha även om man sköter den dagliga bokföringen själv, och Henrik har valt att låta henne sköta årsbokslut och deklaration. Under verksamhetsåret dyker det också upp frågor som han då kan rådfråga henne om. Han budgeterar med en tusenlapp i månaden för den servicen. I den summan har han också räknat in det bokföringsprogram han tänker använda.

Komna så långt kan vi räkna samman kostnader på 63.200,- per månad för Syster Henke AB. Men vad är då bolagsskatt? Jo, det är den preliminära skatt man ska betala in varje månad (också den tolfte) räknat på den vinst man räknar med att göra. Intäkter (80.000,-) minus kostnader (63.200,-) varje månad ger en vinst på 16.800,-. På den summan räknar man 22% bolagsskatt. 16,800 x 0,22 = 3.696,-. Efter att man betalt in skatten har man alltså 13.104,- kvar på företagets konto. Detta är den vinst Syster Henke AB gör varje månad. Det här är de pengar jag syftar på i mitt förra inlägg (om pension och sparande) som man kan investera i en kapitalförsäkring som ägs av företaget eller helt enkelt låta stå kvar på en aktie- och fonddepå. Man kan också välja att ta utdelning för egen privat del. (Detta ligger dock långt fram i tiden för mitt eget företag och jag har inte satt mig in i detaljerna för det. Innevarande år satsar jag på att tjäna in pengarna så får jag blogga om utdelning nästa år!)

budget1

 

Övriga kommentarer

Det här är en ganska enkelt uppbyggd budget, men faktum är att så mycket mer behöver det inte vara. En kringresande konsult har sällan mer kostnader än så här.  Som du säkert räknat ut går det att höja företagets vinst på två sätt – antingen ökar man intäkterna eller minskar kostnaderna. Dock ska man tänka på att de kostnader man ”ändå har” (typ friskvård i form av träningskort och massage tex) vinner man ju på att låta företaget betala. Allt man slipper betala med sina egna skattade pengar förbättrar ju den privata ekonomin.

Ett frågetecken för mig själv just nu är bilen. Jag har funderat fram och tillbaka och inte bestämt mig för om jag ska låta företaget ta över min privata bil eller inte. Funderingarna går vidare och kommer säkerligen att utmynna i ett separat inlägg så småningom. Om företaget äger bilen minskar ju de privata kostnaderna med motsvarande summa men istället beskattas jag för förmånsvärdet samt kan bara ta ut en lägre summa i milersättning. (Dessutom kör jag diesel så det blir lägsta ersättningen…). Jag kan ju heller inte dra av någon moms vilket är ytterligare ett argument emot att ha bilen i företaget. Bilen är också nästan ny varvid det inte är sannolikt att den måste genomgå dyra reparationer.

Lönar det sig att starta aktiebolag eller är det bättre och enklare att fortsätta som anställd hos sitt bemanningsföretag? Jag skulle vilja påstå att så fort man tjänar över 37.000,- så lönar det sig. Visst kan man löneväxla sig till tjänstepension, men mycket av det jag läst om den typen av sparande tyder på att det finns vinster att göra genom att långtidsspara på annat sätt. Och det har man full frihet att göra i sitt eget bolag. Överhuvudtaget har man ju mycket bättre koll på sina pengar och sin ekonomi när man sköter allt själv och tvingas sätta sig in i hur det fungerar. Lycka till!

 

budget

 

 

 

 

 

6 kommentarer på “Att göra en budget.

  1. Hej Anders!
   Ja, 500,- är väl en ganska låg summa. Men det här är ju tänkt mer som ett räkneexempel och sen får man sätta in sina egna siffror i budgeten.
   950,- låter som en schysst timpeng. Vet du om detta är underkonsulter som fakturerar via ett bemanningsföretag eller direkt till vårdgivaren? Gäller det specialistutbildade? Natt?

   Hälsningar Fredrica

   Gilla

 1. Hej! En fråga till. Om jag tar olika uppdrag som är olika långt hemifrån så måste man väl justera timpriset? Kan man göra olika dealer med bemanningsföretagen utifrån uppdrag? Och en fråga till gällande timpriset, hur räknar jag ut hur mkt jg kan debitera / timma om jag vill ta ut en lön på 40000:- brutto? Har bara hittat vad mn debiterar / månad.
  Din blogg är fantastisk o informativ:)
  Lusläser:) jag ska gå en starta eget kurs som Vårdförbundet har.

  Mvh Åsa

  Gilla

  1. Hej Åsa!
   Kul att bloggen är till nytta! Om du tar uppdrag långt hemifrån tillkommer ju längre resor och kanske övernattning. Därmed har du högre kostnader och måste debitera högre pris för att täcka kostnaderna. Så det stämmer att du då ska justera timpriset. Man kan alltid föra en dialog med bemanningsföretagen om olika pris för olika uppdrag. Vad de går med på beror på vad de i sin tur har för avtal, vilka intäkter de får och vilka kostnader de har att täcka. Du skriver att du hittat en mall för hur du ska räkna ut vad du ska debitera om du vill ha en månadslön på 40.000,-. Debiteringen per timme blir ju då beroende av hur många timmar per månad du tänker jobba. Om du tex ska jobba endast en timme per månad (extremt exempel…) så blir ju timpenningen ganska hög. Om du ska jobba heltid så får du dividera månadslönen med 160 timmar eller vad nu en ”normal heltid” är. Hängde du med?!

   Gilla

 2. Hej! Tack för en fantastiskt bra blogg när man som jag tänker bli underkonsult😊 Min fråga är betalar inte bemanningsföretaget boendet om man arbetar på annan ort, även om man är underkonsult? Eller lägger man det alltid på timpengen? Tacksam för svar.

  Gilla

  1. Hej! Kul att du gillar bloggen! På mitt nuvarande uppdrag är dealen att jag lägger till ”kompensation för boendekostnad” med en viss summa per arbetad vecka. Samt bifogar underlag för faktisk kostnad. Detta tar sedan bemanningsföretaget ut av uppdragsgivaren i sin tur. Allt beror på hur avtalet ser ut i det specifika fallet. Lycka till!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.