Starta-eget-bloggen

Första månaden – på egna vingar

En dryg månad har gått sedan sista blogginlägget och det börjar bli dags att rapportera till er vad som sker i företaget. Det här är också första månaden när firman fungerar fullt ut och jag inte längre har lön som anställd. Nu har jag kastat loss, lämnat den så kallade ”tryggheten” och är min egen chef alldeles på riktigt!

Fakturera

Som egen företagare är det nu jag som skickar en faktura till min uppdragsgivare (bemanningsföretaget) istället för att de betalar ut lön till mig. Som grund måste jag dock fortfarande ha den tidrapport som avdelningschefen signerar efter varje arbetad vecka.

 

tid.jpg

 

En faktura behöver innehålla vissa bestämda uppgifter. I mitt fall har jag fått en specifikation från min uppdragsgivare hur de vill att fakturan ska vara utformad. Mer information kan du också hitta via den här länken.

Jag skapar nya fakturor direkt i mitt bokföringsprogram – Visma eEkonomi – och när de sedan är betalda kan jag enkelt ”plocka upp” fakturan och bokföra den direkt. Eftersom jag än så länge har en enda uppdragsgivare och har samma antal timmar varje jobbad vecka är faktureringen ett snabbt och enkelt jobb. Det är i princip bara att byta ut veckonumret och köra efter samma mall varje gång. Smidigt!

 

fakt

Bokföra

Och givetvis måste jag nu också börja bokföra alla transaktioner – pengar in och ut via företaget. Bokföring är ju en konst i sig och det är nödvändigt att ha grunderna klara för sig om man ska sköta det löpande arbetet själv. Vad är debet och kredit? Vad är skillnaden på kostnadskonton och intäktskonton? Hur fungerar en kreditfaktura – ifall man nu måste använda sig av det?! För min del innebär det här inte något problem eftersom jag både drivit företag förut (enskild firma) och varit anställd som ekonomiassistent och jobbat med löpande bokföring. För den som inte har tidigare erfarenhet rekommenderar jag någon form av kurs, för det är nog inte helt enkelt att läsa sig till allt ur en bok. När jag googlar på ”bokföringskurs” får jag upp såväl länkar till kurser on-line som studieförbund. Välj det som passar dig bäst!

När man sedan väl har grunderna klara för sig tycker jag Visma eEkonomi är så pass lättjobbat att det i princip är självinstruerande. Om du klarar att nätshoppa skor så kan du bokföra – skulle jag vilja påstå! (Och då är jag inte någon storkonsument av skor on-line…). Lite igångsättningshjälp fick jag av min revisor vid vårt första möte, men därefter har jag också haft stor nytta av den chatt som finns inbyggd i systemet. Medan man bokför kan man ställa frågor och få svar så gott som omgående från Visma.

Som du ser på bilden här nedanför (som visar några av mina första verifikationer) blir det en del kostnader första månaden. Jag har ju tex öppnat företagskonto hos Länsförsäkringar och behöver då betala en årsavgift (600,-). Dessutom kostar bokföringsprogrammet ungefär 2.000,- och min företagsförsäkring 1.300,-.  Verifikation A11 avser en överföring till Nordnet där jag också öppnat företagskonto. Här tänker jag spara en viss summa varje månad istället för traditionell tjänstepension. Tanken är att öppna en kapitalförsäkring och investera i aktier med hjälp av Sigmastocks. Men detta blir ett helt eget blogginlägg i sig så det återkommer jag till! (Den nyfikne kan redan nu googla på ”Sigmastocks” så ska du få se på något spännande…!)

 

bokföring

 

Något man ska tänka på första månaden är att likviditeten (pengar man har tillgängligt på kontot) kan vara lite begränsad. Därför kan det vara svårt att ta ut lön redan första månaden om man inte sett till att inbetalningarna från de första skickade fakturorna går lite omlott med de sista löneutbetalningarna från arbetsgivaren. Dessutom är det ju alltså en del fasta kostnader som kanske har årsförfallodag direkt (och sedan alltså inte återkommer förrän nästa år) och belastar ekonomin. Jag har löst det på samma sätt som jag gjorde för att få ihop till aktiekapitalet – jag har tagit lite extrapass för ett annat bemanningsföretag under mina lediga veckor. Inte optimalt ur återhämtningssynpunkt kanske, men nödvändigt. Till 1 maj är dock det hela i balans och jag ser fram emot lediga veckor, inflyttning i nya lägenheten och en härlig vår!

Boende och resor

Efter att ha provat på att köra bil till Sundsvall några gånger har jag insett hur fantastiskt det är … att åka tåg! Så från och med maj kommer jag att byta ut det ocentrala boende jag skaffat mig och istället ha en supercentral företagslägenhet nära stationen. Det är visserligen en frihetskänsla att åka egen bil, men i längden blir det jobbigt att pendla en så lång sträcka (55 mil enkel resa). Så från att ha tagit ut milersättning på 18,50 per mil kommer jag framöver att ha kostnader för tågbiljetter istället. (Och den första är som du ser redan bokförd som verifikation A21). Bilen är fortfarande i min privata ägo och kommer att förbli. Jag har beslutat att vänta med eventuell tjänstebil tills jag ser vart jag ska åka på uppdrag framöver och om jag i så fall ska byta till en annan modell. En trevlig elbil kanske?! Det är bättre för miljön och förmånsvärdet är betydligt lägre. Du som är mer intresserad av att läsa om villkoren för tjänstebil kan klicka här. Och för den som föredrar glammiga hemma-hos-reportage kan det säkert dyka upp ett sådant från min charmiga citylya lite längre fram i vår.

 

tesla
Nurse Tessie?!

 

Friskvård

Som egen företagare har man rätt att dra av kostnader för friskvård. Något av det första jag gjort är därför att säga till på gymmet att mitt privata autogiro ska avslutas och jag istället vill ha en faktura på ett årskort utställt på företaget. Se där, ännu en privat kostnad som minskar och istället kan betalas med oskattade pengar!

Med långa restider till jobbet och mycket nattjobb är det viktigt att hålla både kropp och själ i trim. Därför har jag också lovat mig själv att vara en ansvarsfull arbetsgivare och ta väl hand om personalen – min bästa resurs. Massage är avdragsgillt och mycket positivt så därför får jag njuta av det varannan vecka. Tack snälla chefen!

 

 

mfc
Motala Fitness Center

 

 

Personlig utveckling

Något som jag upptäckt efterhand är att företagsstarten också innebär en personlig utveckling på många sätt. Genom att vända på perspektivet och själv bli ansvarig för sin tillvaro på jobbet växer man med uppgiften i den takt det behövs. Man kan aldrig sitta och gnälla och vara missnöjd utan allt är helt och hållet upp till det egna ansvaret i varje given situation.

 

jag

 

Genom att jag valt att sticka ut näbben litegrann och blogga väldigt detaljerat om allt jag gör har jag också råkat ut för (hittills) ett personligt påhopp där man ondgjorde sig över att jag är i total avsaknad av empati, enbart bryr mig om mig själv och bara är ute efter ekonomisk vinning och det som gynnar mig själv. Jag ansågs ägna mig åt provokativt självförhärligande och egocentricitet. Min första spontana reaktion var att det kändes mycket obehagligt att bli utsatt för sådant oväntat påhopp direkt riktat mot min person. När jag hade funderat en stund bemötte jag sedan påhoppet skriftligt i det forum det förekom. Därefter valde jag faktiskt att inte fortsätta fördjupa mig i tankar på varför någon skulle vilja framställa mig på det sättet. Utan jag blev istället ännu mer styrkt i min föresats att den här bloggen och min företagarkarriär ska tjäna som information och inspiration för den som vill ha det. Kanske jag blir ännu mer provocerande framöver, vem vet?! Ett tips till den som mår dåligt är i så fall att det går utmärkt att sluta läsa det jag skriver. Det fria företagandet är kanske inte för alla och några kommer alltid att ha synpunkter av politiska och ideologiska skäl.

 

skatt

Vårdkrisen och sjuksköterskerollen – hög tid för omvärldsbevakning

Hittills under det här året tycker jag krisrubriker och kaosartiklar har avlöst varandra i media, och det verkar inte ha någon ände. Till detta kommer också signaler om att man från arbetsgivarhåll inom två år tänker göra sig oberoende av hyrpersonal (läs mer här, att flera arbetsgivare har börjat byta ut sjuksköterskor mot undersköterskor (läs mer här och här) till och med på IVA. I dagarna väntas också ett beslut från Socialstyrelsen angående det förslag om att ge möjlighet att delegera medicinutdelning till undersköterskor även inom slutenvården som kom förra sommaren (läs mer här).

 

stick

 

Vad finns till slut kvar av sjuksköterskerollen om man säljer ut bitar av den så här? Är det någon idé att satsa på en specialistutbildning om man ändå är helt utbytbar mot olegitimerad personal – till och med efter en VUB? Och vad kommer att hända inom bemanningsbranschen de närmaste två-tre åren?

Det här är aktuella frågor att reflektera över när man har vård som sin affärsidé. I alla företag är det viktigt att ha omvärldsbevakning och hänga med i samhällsutvecklingen. Åt vilket håll blåser vinden? Hur kan jag som företagsledare utnyttja situationen till min fördel och kanske vända ett hot till en möjlighet? Finns det överhuvudtaget några möjligheter? Ja, att det finns möjligheter tvivlar jag inte alls på. Men kanske måste man börja tänka i lite andra banor och se sig om efter nya lösningar. Om arbetsgivarna tycker de lika gärna kan ha och mista oss inom den vanliga vården – så kanske det finns andra uppdragsgivare som bättre förstår att ta tillvara vår kompetens? Jag jobbar vidare med omvärldsbevakning och framtidsplanering…

 

sunrise

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.