Starta-eget-bloggen

Pension och sparande – version 2.0

I ett inlägg för inte så länge (klicka här) sedan redogjorde jag för mina tankar kring det här med tjänstepension och långsiktigt sparande. Jag resonerade mig fram till att det nog troligen är bättre att dissa gammelbankernas tjänstepensionslösningar och dyra fondavgifter. Istället menade jag att fondsparande hos någon av nätmäklarna Nordnet eller Avanza var att föredra. Men det var då det… Sen. Kom. Sigmastocks.

Vad är Sigmastocks?

Sigmastocks är ett nytt företag – ett så kallat startup – vars affärsidé går ut på att erbjuda sina kunder prenumeration på alltid aktuell och uppdaterad sammansättning av den optimala aktieportföljen utifrån vissa parametrar man kan bestämma själv. Exempelvis ställer man själv in om man vill ha tonvikt på större eller mindre företag, fokus på stabilitet eller tillväxt. Med jämna mellanrum (månadsvis/kvartalsvis) får man ett mail där den optimala sammansättningen av aktier är matematiskt uträknad. Enkelt kan man direkt från mailet logga in sig på den bank man i förväg valt (Avanza, Nordnet eller Nordea) och så köper man själv sina aktier.

 

 

sigma1
Om du förinställt Nordnet som din bank är det den inloggningssidan som kommer upp till höger.

 

 

Vad är fördelen med det här?!

Jo, de flesta svenskar har sitt långsiktiga sparande i aktiefonder. Och dessa betalar man mer eller mindre höga avgifter för. Fondförvaltningsavgifter som sakta men säkert äter upp den vinst som skulle hamnat i spararens egen ficka. Genom att istället göra jobbet och köpa aktierna själv skapar man sin egen portfölj. Sigmastocks uttrycker det helt enkelt som att man tar bort de mellanhänder som också vill vara med och tjäna en slant.

Det enda som kostar (förutom bankens courtageavgift) är den prenumerationsavgift du betalar till Sigmastocks. Om du nöjer dig med att investera i svenska aktier kostar det 19,-/månad att prenumerera på hur din aktieportfölj ska se ut – om du vill köpa aktier på en global marknad får du betala 49,-/månad.

 

 

sigma3
Till vänster: listan över föreslagna aktier. Till höger: Nordnets köpsida för aktier. När du handlat färdigt uppdaterar du ditt innehav med den svarta knappen till vänster.

 

 

 

Men… kan det här verkligen fungera? Är det inte stora risker?

Den som känner sig tveksam ska ta en titt på Sigmastocks sida och övertyga sig själv om att det här är ett koncept som ligger i tiden – och som kommit för att stanna. ”Klassisk finans har typiskt sett handlat om att blåsa kunderna så mycket som möjligt” säger man kaxigt och konstaterar att ”sannolikheten att en aktie går upp eller ner är exakt lika stor om du äger den direkt eller via en fond. Du kan däremot vara säker på att fondavgifterna dras, år efter år”. Man förutspår till och med att klassiska fonder kommer att försvinna inom tio år. Och självklart, digitalisering är ju ett tidens tecken. Eller använder du själv fortfarande telefonkatalogen…?! Till exempel.

Grundarna Mai Thai och Nanna Stranne listar fem starka skäl att välja Sigmastocks:

  • Vi garanterar dig en på sikt högre avkastning än aktivt förvaltade fonder på samma marknader som våra aktieportföljer (detta pga fondavgifterna).
  • Du behöver inte kunna något om aktier alls. Att det skulle vara riskfyllt och farligt är en myt som har byggts upp av folk inom branschen för att de ska kunna ta bra betalt.
  • Vi grundar oss på etablerad forskning gällande portföljoptimering. I grund och botten handlar det om fundamental analys,
  • Nytänkande – vi tar finans in i 2000-talet. Finansbranschen har inte utvecklats i samma takt som samhället i övrigt.
  • I motsats till alla andra bolag i den här branschen är vår avgift klart synlig. Du ser dessutom tydligt vad du betalar för dina köp

 

 

mainanna
På Sigmastocks egen sida finns gott om referenser från olika pressklipp om företaget

 

 

Hur tänker jag själv?

För det första; jag kan absolut ingenting om aktier eller aktiemarknaden. Jag har hittills haft mitt sparande i fonder. Men så fort jag fick höra talas om Sigmastocks upplägg kände jag att det var ett tankesätt som är kompatibelt med mitt eget. Driftigt, logiskt, framåt och med i tiden. Med transparens, kundnyttan i centrum och med en kaxig kick-ass-attityd åt etablissemanget finns det allt att vinna.

Jag sätter nu varje månad över 5.000,- från mitt företagskonto på Länsförsäkringar till en kapitalförsäkring på Nordnet. Varje månad köper jag för 2.000,- svenska aktier. Resten av pengarna får stå kvar tills jag kommit upp i en större summa och då kan köpa globala aktier – kanske någon gång i kvartalet. För detta ändamål har jag skapat två aktieportföljer.

Jag kan fortfarande lika lite om aktier. Men nu när jag börjar få ett eget innehav tänker jag i lugn och ro sätta mig in i hur det fungerar, läsa på om ”mina” företag och följa deras förmodade fram- och uppgång på börsen. Jag rekommenderar den som är intresserad att gå in på Sigmastocks sida för där finns mycket intressant att läsa till att börja med. (Och som vanligt kan jag försäkra att jag inte har någon som helst ekonomisk vinning på de rekommendationer jag gör. Jag vill bara dela med mig av något som funkar bra för mig.)


 

2 kommentarer på “Pension och sparande – version 2.0

  1. Låter Det låter mycket intressant. Bra med lite nytänkande i ”sparbranschen”. Tack för trevlig blogg

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.