Starta-eget-bloggen

Välja bolagsform – en uppdatering

I ett tidigare inlägg om att välja bolagsform har jag listat en del fördelar med att välja att starta som aktiebolag. Efterhand har det visat sig vara det riktiga beslutet för mig av ytterligare ett skäl. Läs mer i det här inlägget om Skatteverkets bestämmelser för att uppfylla kravet på näringsverksamhet!

Det började med en fråga…

I min FB-grupp Entreprenörer inom hälso- och sjukvård la jag ut följande artikel från sidan Driva Eget som handlar om hur man som vårdpersonal hyr ut sig själv. Så långt allt väl. Artikeln innehåller en del bra tips bland annat från Vårdförbundet som har en särskild avdelning för egenföretagare. I kommentarfältet till den här artikeln fanns dock en fråga från en läsare och en länk till en artikel skriven av juristfirman Delphi. Frågeställaren skrev: ”Kan vara värt att poängtera Skatteverkets krav på självständighet som en del av vad som definierar näringsverksamhet jämfört med anställning, och vilka konsekvenser det kan få om Skatteverket i efterhand anser att det är fråga om anställning.” Detta föranledde en medlem i FB-gruppen att fråga mig hur jag tänkt kring detta.

Artikeln från Delphi handlar om gränsdragningen mellan att räknas som konsult eller arbetstagare. Författaren konstaterar sammanfattningsvis att ”Som tumregel gäller att en konsult är betydligt mer självständig än en anställd. Det gäller både i förhållande till arbetstider och arbetsställe, men även i förhållande till resultatet av arbetet och den ekonomiska risken.” Därefter listas elva punkter som syftar till att belysa hur man särskiljer en fristående konsult från en anställd.

paragraf

Vid närmare granskning av dessa elva punkter kom jag fram till att jag ”föll” på ganska många av dem. Riskerade jag alltså att betraktas som anställd till min uppdragsgivare istället för fristående konsult? Jag gick vidare och sökte upp den information som fanns på Skatteverkets sida och här hittar du länken. Efter en djupdykning i den inte alltför lättlästa texten fastnade jag för följande mening: ”En verksamhet som bygger på att man hyr ut sig själv för längre uppdrag i syfte att ersätta ordinarie anställda kan normalt inte anses uppfylla kraven för näringsverksamhet även om parterna kommit överens om att uppdragstagaren ska utföra arbetet som näringsidkare. Det kan exempelvis gälla lärarvikarier, vikarierande sjukvårdspersonal eller chaufförer som ställer sin arbetskraft till förfogande till en och samma uppdragsgivare för en längre tid (två månader eller mer)”

Jaha, det här såg ju allt mörkare ut. Jag jobbar ju varannan vecka för ett och samma bemanningsföretag hos en och samma uppdragsgivare. Det blir dessutom heltid och inte mycket tid över för andra uppdrag enligt gängse sätt att räkna arbetstid. Riskerade jag alltså att ”få bakläxa” vid en eventuell revision?!

… och det slutade med ett lugnande svar!

Sagt och gjort, det enda raka var att fråga Skatteverket direkt. Jag beskrev att verksamheten startat i mars i år och hänvisade till den meningen jag citerat ovan. Min fråga var om jag verkligen uppfyllde kraven på näringsverksamhet och vad jag kunde göra ifall så inte var fallet. Gardera mig genom att under ett verksamhetsår ha fler uppdragsgivare? Eller om det räckte att ha olika uppdrag för en och samma uppdragsgivare?

 

Som tur var missade jag telefonsamtalet från Skatteverket och har därför fått ett skriftligt svar som jag nu förvarar i min bolagspärm! Så här skriver Skatteverket: ”Ett aktiebolag kan endast bedriva näringsverksamhet. Utredning om den juridiska personen ska bedriva näringsverksamhet eller inte ska därför inte göras. Detta innebär att ställningstagandet 2008-12-11 i normalfallet inte ska tillämpas för aktiebolag (inklusive fåmansaktiebolag). Du är anställd av ditt bolag och att bolaget i sin tur endast har ett uppdrag spelar ingen roll.”

Slutsats av resonemanget

För den som siktar på att jobba som underleverantör till ett bemanningsföretag och endast ha ett långt uppdrag i taget är det sannolikt bäst att välja AB som bolagsform. Förskatteverket den som är det minsta tveksam råder jag till att kontakta Skatteverket och fråga vad som gäller i det specifika fallet. Sen finns det förstås, som jag skrivit om tidigare, många andra bra skäl att välja AB. Inte minst av skatteskäl.

 

10 kommentarer på “Välja bolagsform – en uppdatering

 1. Tack snälla Fredrika, lika intressant varje gång att läsa vad du skriver. För trött nu dock, legat lite för länge och försökt somna…upp tidigt. Ska med spänning läsa im. Jättestort tack för att du lägger ner tid på att, så generöst, dela med dig. Cyberkram från en trött syrra😎

  Skickat från min Samsung Galaxy-smartphone.

  Gilla

  1. Tack för det Helen, alltid kul att få lite respons! Hoppas du fick sova gott och är utvilad för snart kommer också ett extra rafflande och knastertorrt inlägg om bokföring…!

   Gilla

 2. Hej, har lusläst hela din blogg nu, så inspirerande!!
  Hur ser du på att börja med enskildfirma tills kapitalet för ab är inarbetat? Avdragen får väl vänta tills ab är igång men det är kanske bättre att göra så än att låna till insatsen (50000kr)?
  En annan fråga..hoppas du står ut..:) Om man jobbar som underkonsult, bestämmer man ihop med bemanningsföretaget vilken timpris man ska ta? De tar väl en del av kakan de också förmodar jag och man vill ju inte vara för dyr så man inte får några uppdrag.. Hur ska man tänka där? #nypådettamensåsugen

  Gilla

  1. Hej Jenny!
   Kul att du gillar bloggen!
   Att börja med enskild firma är lockande – så kände jag också när jag slet med mina extrapass för att få in till aktiekapitalet. Och så sålde jag en del fonder fast det sved att göra sig av med dem. Men jag ångrar inte att jag tog den extra omvägen. Efter vad jag har hört är det rätt krångligt att ombilda en enskild firma till aktiebolag och man måste definitivt ta en revisor till hjälp. Dessutom är det så att när du väl har startat upp ditt företag, satt dig in i allt som måste skötas och lärt dig bokföringssystemet… så är det sista du vill att börja om igen med en ny bolagsform och nya regler. Det är nu ett år sen jag började förbereda starten och jag har kört sen i mars – och jag känner mig inte sugen på några fler ”nyheter” och regler än på ett tag. Tids nog måste jag sätta mig in i det här med tjänstebil, men sannolikt dröjer det ytterligare något år innan jag skaffar det.

   När det gäller timpris så var det ju så i mitt fall att jag övergick från anställd till underkonsult för samma bemanningsföretag och på samma uppdrag. Alltså gav de mig ett pris eftersom de själva redan skrivit avtalet med sjukhuset. I regel går det nog till ungefär som när man kollar runt efter uppdrag som anställd – man frågar vad man kan få fakturera. Och så ger de ett bud. För det är ju redan upphandlat och klart och även bemanningsföretaget ska ju ha sin vinst. Däremot kan jag tänka mig att om man vänder sig direkt till vårdgivaren kan man nog ha sin egen prislista så att säga.

   Lycka till!

   Gilla

 3. Jätte bra blogg tack för informationen. Jobbar som bemanningssyrra nu och bemanningsföretaget jag arbetar för erbjuder möjlighet att bli underkonsult.
  Även om det innebär mer krångel så är det värt känslan av att vara egen tycker jag.
  Utan att nämna några siffror så funderar jag hur man ska resonera med arvodet, antar att det är förhandlingsbart liksom timlönen är när man är konsult.

  Är det rimligt att tänka så här: att mitt arvode jag skulle fakturera bemanningsföretaget som underkonsult, är min nuvarande timlön som bemanningssjuksköterska × 2. Eller bör jag förvänta mig mer eller mindre?
  Försökt googla runt kring detta, men det bästa infon jag hittar är på din sida.

  En annan fundering är om det skulle vara värt för mig att starta AB, då jag redan har enskild firma som jag bedriver på fritiden med lite försäljning och massage, har ju redan grunden klar och skulle kunna inkludera mina sjuksköterske tjänster i firman. Nackdelen är ju dock vad jag förstått att jag med enskild firma åker på statlig skatt eftersom jag kommer tjäna över ett visst belopp, vilket jag förstår att man kan undgå genom ett AB.
  Jobbar dock enbart för en uppdragsgivare nu inom bemanning, men då jag även kan ta uppdrag som massör, så tror jag att det räknas som att jag klarar skatteverkets krav.

  Men hur ska man tänka kring arvodet om man jobbar som underkonsult, är nuvarande lön x 2 en bra formel tror du?

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar!
   Ursäkta något sen återkoppling – det är mycket nu…!

   Jag tycker spontant att ditt resonemang att dubbla timlönen som anställd för att ha som riktmärke för fakturering håller. När jag tänker tillbaka och jämför med vad jag fakturerar på innevarande uppdrag är det ganska klockrent.

   Avseende ombildning till AB ser jag bara fördelar. Jag har skrivit mer än ett inlägg här om bolagsform, och efter vad jag resonerat mig fram finns inget alternativ. Skattefördelar nämner du redan och dessutom är det ju lite ”tyngre” trots allt att ha ett AB.

   Lycka till!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.