Starta-eget-bloggen

First-aid kit för nya konsulter

Sommaren är här och många av er kollegor runt om i landet åker sannolikt ut som konsulter/bemanningssjuksköterskor på ert första uppdrag. Jag fick en fråga från en läsare om jag inte kunde skriva ett inlägg med några tips om det första man ska göra när man kommer till en ny arbetsplats. Och om det finns någon smart strategi eller rutin att följa när man byter uppdrag ofta. I ett tidigare inlägg (klicka här) har jag skrivit om ”vett och etikett” för konsulter. Hur man ska bete sig för att bli väl mottagen och bibehålla ett gott rykte för oss bemanningssjuksköterskor. Jag ska gärna försöka komplettera med några mer handfasta tips och erfarenheter från mina olika arbetsplatser.

Var är grejerna?!

Alla ställen är ju olika men de finns några saker som man måste ha koll på från början för att kunna genomföra ett bra arbetspass.

  • ”hjärtstoppknappen”/akutlarmet
  • akutvagnen
  • mätutrustning vitalparametrar
  • syrgasmasker med tillbehör
  • kaffebryggaren

coffee

De fyra första punkterna handlar om att kunna agera i akuta situationer – och den femte att förebygga en akut situation för sjuksköterskan själv…! Hur lång eller kort intro du än får på uppdraget är knappen för hjärtstopplarm och akutvagnen i regel det första du får dig förevisat. Att hitta till mätutrustningen och även ha koll på var det finns batterier och påfyllning av ”öronskydd” till termometrarna bidrar till att sänka stressnivån om det kör ihop sig. Utrustning till syrgas finns i regel på något lager men se till att även ha lokaliserat var masker till inhalation samt lösa syrgastuber finns. Sen finns det förstås tusen och en saker till som man behöver hitta fram till, också lite beroende på vilken typ av arbetsplats man jobbar på, men det här tycker jag är topp 5 i alla fall på min lista.

Hur funkar grejerna?!

Vi använder ju mycket tekniska hjälpmedel och apparater i arbetet, och för den som byter arbetsplats ofta kan det vara ett stressmoment att behöva lära sig nya pumpar och maskiner hela tiden. Man kan inte heller räkna med att hinna gå igenom allt under introduktionen, och jobbar man sedan mest nattpass står man ofta ensam ansvarig med kanske bara undersköterskor som kollegor. Med tiden lär man sig de olika varianterna av infusionspumpar, näringspumpar och allt vad det kan vara. Men i början kan man infusionhoppas att det hänger en manual på pumpen (det gör det faktiskt ofta!) och i annat fall kan man alltid googla! Väldigt ofta har jag suttit i nattens mörka timmar på avdelningen och printat ut egna manualer för olika tekniska apparater som jag sedan förlitat mig på. Ett annat bra tips är att försöka ha lite is i magen och tänka strategiskt. De flesta apparater är nämligen, till skillnad från människor, logiskt och smart uppbyggda och fungerar ungefär enligt samma principer! Start och stopp. Menyer med undermenyer. Bekräfta val med en knapp det står OK på. Eller C. Eller prova att trycka ”enter”. Pil upp och pil ned. Om allt skiter sig – dra ur sladden/ta ur batteriet och börja om från början!

Rutiner

Alla arbetsplatser har sina egna rutiner, PM, vårdprogram, tider och upplägg för rond etc. Ingen kan kräva att en inhoppande konsult ska greppa allt med en gång – och du ska inte heller kräva det av dig själv! Se till att du får en övergripande genomgång av hur arbetspasset är tänkt att läggas upp med hållpunkter för när saker sker och vem som gör vad. Viktiga saker att ha koll på tycker jag är:

  • patientspecifika omständigheter
  • hur kontaktar man läkare på kvällar/nätter/helger
  • vem får göra vad – regler för delegering till undersköterskor
  • rutiner kring prover/provsvar/röntgensvar

Med den första punkten menar jag att om det är en patientkategori som du inte mött tidigare finns det ofta specifika saker att tänka på som inte tillhör det självklara/grundläggande. Vanligen har avdelningen ett PM för detta – skriv ut och studera! (Annars brukar jag faktiskt inte förorda att ta uppdrag som konsult på avdelningar där man ställs i helt okända situationer med diagnoser man inte är van vid. Det är att lägga onödig stress på sig själv och det behövs inte när det finns så gott om uppdrag som det gör just nu.)

Ha koll på hur du kontaktar jourläkare och om du ska ringa eller söka, slå stjärna, fyrkant eller två nollor och vad för slags mediciner du har på generella listan som du själv kan ge innan du behöver ringa.

Delegering – vad kan och får du be undersköterskorna göra? Det kan skilja en hel del har jag märkt. Allt från extremfall i Norge där de inte ens får lägga om ett sår (och ännu mindre sätta en kateter) till andra ställen (i Sverige) där de rutinmässigt kopplar ner dropp, ger sondmat och sätter pvk. Fråga dig fram! Nytt från årsskiftet blir ju också medicindelegering inom slutenvården – något som säkerligen kommer att ställa till en hel del förvirring i början.

provrör

Rutiner kring prover, remisser och röntgensvar skiljer sig också åt förstås och dessutom finns det ofta ett separat system att lära sig för att beställa och bevaka svar. Sker det elektroniskt eller via remiss? Hur funkar etikettskrivaren? Var ligger lab, vilket nummer ringer man på lördagsnätter, var och hur beställer man blod… Jobbar du dag eller kväll har du i regel en kollega att fråga, men nattetid kan du ju stå ganska ensam med det här. Har du bara uskor som kollegor är de förmodligen inte insatta i det här mer än att de brukar ta själva proverna. Administrationen runt det hela faller oftast på dig. Du kan alltid ringa en annan avdelning och fråga – och chansen är rätt stor att det är en annan bemanningskollega som svarar! (Vi verkar vara extra efterfrågade till nattpass på många ställen). Många gånger är också jourdoktorn ganska hjälpsam om det är ett ställe där de är vana vid hyrpersonal – och chansen är förresten rätt stor att även doktorn är inhyrd…

Lägg ribban lagom högt och lämna känslorna hemma (va??!!)

Det viktigaste tipset jag har jag sparat till sist; försök hålla huvudet kallt och engagera dig inte känslomässigt i onödan. Du är inhyrd för att under några timmar se till att jobbet flyter och dina patienter får det de ska ha. Och det räcker att du levererar just det – inte att du förändrar världen och involverar dig i allt och alla. Jag har under mina yrkesverksamma år märkt att sjuksköterskor är en grupp som många gånger engagerar sig starkt känslomässigt i mångt och mycket. På gott och ont. Självklart ska man vara empatiskt och medkännande. Självklart ska man göra ett ansvarsfullt och bra jobb. Men man får också sätta gränser, både för sig själv och andra, och inte använda sin energi på sådant som inte är nödvändigt. Ta ett steg tillbaka och se de bakomliggande strukturerna. Mycket är sig likt på alla olika arbetsplatser. Hitta mönstren. Efter ett tag lär du dig urskilja de olika ”typer” som finns i varje arbetsgrupp. Vissa ska man hålla avstånd till, andra kan man förlita sig på när det krisar. Som konsult står du ganska ensam och det gäller att du står stadigt och är trygg i dig själv. Ta inte åt dig i onödan utan låt det rinna av dig och gå vidare. Det här kommer inte naturligt i början men man lär sig. Det måste man för att orka.

3D Man trying to climb wall

En annan aspekt är det här med att ställa upp och vara lojal. Min åsikt är att det delvis är därför vi har den situation vi nu har. För att sjuksköterskor i alla tider självklart har ställt upp och varit lojala. Arbetsgivarna har spelat på känslosträngarna, det dåliga samvetet och ett slags ”socialt ansvar för gruppen” som i alla fall väldigt många kvinnor verkar ha. Och de har KUNNAT göra det för att det har GÅTT att göra det. Men det är upp till var och en att bestämma om det ska gå – och hur långt det ska gå. Mitt råd är att du inte ska vara kvar på ett dåligt uppdrag längre än avtalstiden (eller kortare om du verkligen har hoppat i galen tunna och har en schysst möjlighet att dra dig ur). Arbetsplatser med dålig arbetsmiljö, ledarskap som suger och usel personalpolitik ska inte tolereras. De ska inte ha någon personal alls tills de lärt sig en läxa. Det finns andra uppdrag. Genom att vara selektiva och hårda på kort sikt bidrar vi till att ta ansvar för kollegornas framtida arbetsmiljö, lön och villkor.

 

Take no shit – go kick some ass!

 

modesty

En kommentar på “First-aid kit för nya konsulter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.