Studentbloggen

Höst – och skolan börjar!

En kombination av mitt behov av kompetensutveckling och företagets slutsatser av omvärldsbevakningen tar mig till Örebro på tisdag!

Kompetensutveckling

I stort sett ända sedan jag tog examen som sjuksköterska har jag haft som målsättning att specialistutbilda mig – problemet har varit att välja inriktning! Jag har nog funderat över de flesta VUB:ar, läst en hel massa fristående kurser men inte riktigt känt att jag hittat hem ändå. Tills förhoppningsvis nu. Hela den resa jag gjort från anställd via bemanning och till eget företag har också inneburit en personlig utveckling på många sätt. Det är som om jag har fått en ny yrkesroll nu – jag är också företagare (förutom sjuksköterska). Det här har fört med sig ett helt nytt tänk som är mer businessinriktat och det visade sig passa mig utmärkt. Och nu undrar du förstås vad det är jag ska läsa…?! (Du får vara nyfiken en liten stund till…)

 

Stones

 

Omvärldsbevakning

Beslutet att läsa vidare handlar nu inte enbart om mig själv och mina val längre utan jag har också tagit med företagsaspekten i det hela. Det finns nämligen en del saker som stör mig efter att ha gjort en branschanalys, och därför vill jag försöka lägga ett avstånd mellan mig och de här orosmomenten.

  1. För det första framförs det ju ständigt kritik mot hur dyrt det är med bemanningspersonal och uppdragsgivarna skulle ju helst se att vi inte fanns. De drömmer om att kunna locka tillbaka oss alternativt förbjuda/fasa ut/göra sig av med oss eller vad de nu väljer att använda för kreativa begrepp. Jag tror inte för ett ögonblick att det går men tycker det är en väldigt negativ inställning. (Tvärtom tror jag faktiskt att konsultarbete kommer att öka kraftigt – men det kan vi ju avhandla i ett separat inlägg). Och allt negativt går bort i min värld!
  2. Så kan man också ana tendenser till kartellbildningar i vissa landsting, lönedumpning och fula metoder hos vissa bemanningsföretag och annat som förmörkar tillvaron. Vissa kör med simpla marknadsföringsknep och baktalar konkurrenter. Otrevligt tycker jag – och så vill jag inte ha det.
  3. Så har vi för det tredje själva yrkesrollen som nu ifrågasätts på olika sätt. Undersköterskor ska få delegering på medicin inom slutenvården från nyår – och givetvis kommer arbetsgivaren att utnyttja detta till bristningsgränsen. Olika sjukhus provar sig fram med avdelningar helt utan sjuksköterskor. Det känns som om begreppet omvårdnad är starkt ifrågasatt och enkelt kan ersättas med typ vad som helst som inte kostar så mycket.
  4. Slutligen verkar det vara svårt för en enskild företagare att vara med i upphandlingar (jag skulle inte ens bry mig om att försöka) utan de flesta jobbar som underkonsulter. (Självklart är det inte omöjligt men varför göra det svårt för sig?!)

 

melon

Minsta gemensamma nämnare…?

Så idealet skulle enligt den här analysen vara att hitta ett sätt att jobba där det finns ett självklart inslag av konsulter i verksamheten, där uppdragsgivaren begriper vad marknadsekonomi innebär och betalar vad det kostar, där man är ensam i sin yrkesroll utan att delar av kompetensen ska säljas ut till lägstbjudande (utan samma kompetens) och där man själv kan skriva avtal direkt med uppdragsgivaren.

Ja, att omskola sig till IT-tekniker eller civilingenjör var ju liksom inte riktigt aktuellt utan jag tänkte nog faktiskt fortsätta som sjuksköterska. Och för att inte hålla dig på halster längre kan jag avslöja att mitt val har fallit på att läsa företagshälsovård. I Örebro är det en specialistutbildning med magisteruppsats enligt vanligt upplägg. Jag tänker mig att jobbet i mycket högre utsträckning innebär förebyggande omvårdnad och friskvård, något som jag dessutom varit verksam inom tidigare. (Den gången som massageterapeut, PT och gymägare).

Utbildningen till företagssjuksköterska innehåller kurser i företagshälsovård, arbets- och miljömedicin, folkhälsoarbete samt vetenskaplig metod och uppsats. Läs programbeskrivningen här! Liknande utbildningar finns också i Stockholm, Umeå och jag tror även i Lund. Undervisningen går på halvfart och innehåller fem veckors praktik under tredje terminen. Under första terminen är det obligatorisk närvaro vid tre tillfällen à tre dagar varje gång – och samtliga ”råkar” infalla under veckor när jag inte jobbar. Tur eller skicklighet?! Ja, det beror på vilken världsåskådning man har…Polit-Beck

Just nu sitter jag i Sundsvall och har laddat ner senaste upplagan av allas vår välkända gamla vän ”Nursing Research” av Polit & Beck som e-bok för att vara förberedd inför skolstarten om några dagar. Jag hoppas  hinna återkomma ofta med lite lättsamma och studentikosa inlägg under terminen!

 

 

2 kommentarer på “Höst – och skolan börjar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.