Studentbloggen

Är ni inte riktigt sjuk, människa?!

Jag vet, löftet var att berätta om salutogenes och ett positivare sätt att se på hälsoproblem… Och inte minst, vad min magisteruppsats ska handla om… Så, here goes!

Aaron Antonovsky, professor i medicinsk sociologi i Israel, gjorde en gång en studie på judiska kvinnor som överlevt fångenskap i koncentrationsläger. Trots alla fasor i lägret och det hårda liv de levt efter frisläppandet upplevde dessa kvinnor att de var vid god hälsa. Det fick Antonovsky att rikta blicken mot ”vilka faktorer som orsakar och vidmakthåller hälsa (salutogenes) mer än vad som orsakar sjukdom (patogenes).” Det han kom fram till förkortas på svenska KASAM (känsla av sammanhang) och är en kombination av att man känner att tillvaron är meningsfull, begriplig och hanterbar. Om man känner detta i hög grad kan man lättare stå emot stress, sjukdom och andra motgångar.

 

soc

 

 

Det här omvända sättet att resonera gillar jag. Därför har jag beslutat att använda det när jag utforskar ett tillstånd som är ett stort problem inom folkhälsan och som även har stor inverkan på företagshälsovården. Utmattningsdepression, eller att ”gå in i väggen”/”bli utbränd” som det också kallas.  Jag vill helt enkelt veta varför vissa INTE blir utbrända trots att de ”borde”. Trots att de lever, jobbar och beter sig som man inte ska. Om jag hittar någon förklaring kan det kanske sedan användas som förebyggande åtgärd för personer i riskzonen.

Mina efterforskningar hittills – några snabba sökningar i databaser – visar att det inte finns så väldigt mycket forskning med ett salutogent perspektiv på utbrändhet. Jag råkade på en kvalitativ hermeneutisk undersökning som pekade på ett samband med personlighetstyp och en kvantitativ studie där låg risk korrelerade med högt KASAM. Så lite i de banorna tänkte jag fortsätta. Studien drar inte igång förrän till nästa höst men jag ska skriva projektplanen redan nu så det känns bra att ha bestämt sig för ett ämne.

 

 

takeof
Full fart och ett högt KASAM?

 

 

4 kommentarer på “Är ni inte riktigt sjuk, människa?!

 1. Mycket intressant tema du ska skriva om. Ser fram emot att läsa. Detta med KASAM är förövrigt mycket intressant tycker jag men även som du skriver; varför går vissa i väggen och vissa inte,.

  Gillad av 1 person

  1. Det beror inte på hur man har det, utan det beror på hur man tar det 😉
   Inget nytt begrepp. Det handlar om vilka coping strategier man har. Antonovsky undersörsökte inte bara kvinnor i koncentrationslägren utan människor. Vidare kom han just fram till att vissa människor har förmåga att finna mening i tillvaron trots horribla förutsättningar. Han kunde även se samband mellan detta och just personlighetsdrag samt ökad sårbarhet hos vissa människor.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.