Studentbloggen

Det är utsidan som räknas – också!

Ägnar dagen åt att läsa om arbetsmiljöfaktorer och fördjupar mig i det föga upphetsande ämnet buller. Inte kan man skriva ett blogginlägg om det?!

Men tro det eller ej – motsatsen till buller är nämligen något som läroboken kallar ”ljud som skapar hälsa”! Och då nämns förstås musik som ett första exempel. Det visar sig genom forskning att musik minskar aktiviteten i det sympatiska nervsystemet, dämpar stress, minskar smärta och oro, ger lägre hjärtfrekvens, ger bättre avslappning och ökar arbetsprestationen hos den som lyssnar. Och när jag tänker efter brukar jag faktiskt sätta på lite bra bakgrundsmusik på min dator när jag jobbar natt. Med Bon Jovi på Youtube går det bra att hålla sig vaken och på gott humör!

 

 

 

fontän1
Ljusinsläpp och utsikt över natur

 

 

Vidare lär jag mig  att rummets belysning kan påverkar både humör, känslor och prestation. Temperaturen kan ge stress om den inte håller sig inom ”termisk behaglighet”. Faktum är att ett rum som är för varmt kan upplevas som att det är för trångt och på så sätt bidra till en känsla  av stress. Ja, forskning visar till och med att ”den fysiska miljön påverkar individens identitetsskapande”. Jag tolkar det som att man känner sig mer väl till mods och som sig själv i en omgivning som korrelerar med ens personlighet.

 

 

miljö
Jag upplever rummet som lugnare när alla färger stämmer och stilen är genomtänkt

 

 

Jag kommer osökt att tänka på två helt olika sjukhus jag jobbat på och där jag genast trivdes på det ena medan det tog lång tid innan jag ”hittade min plats i tillvaron” på det andra. Det första sjukhuset hade en inbjudande entré med en cafeteria full av växter och en fontän. Korridorerna var korta och miljön i dagrum och matsal genomtänkt. Trevliga smålampor i fönstren som gav ett behagligt ljus när man jobbade natt.

 

 

fontän2
Växter och vatten är ett sätt att ta in naturen

 

 

På det andra sjukhuset möttes man av ändlösa korridorer, sjuttiotalsinredning, lysrör, varierande värme i de olika rummen, kallras från fönstren och ett föga inbjudande dagrum.

 

 

korridor
Visserligen inte en patientkorridor – men ändå!

 

 

Nu förstår jag plötsligt hur viktig den mer estetiska delen av arbetsmiljön är och tänker att det åtminstone inom sjukhusvärlden är en eftersatt trivselfaktor på många ställen

3 kommentarer på “Det är utsidan som räknas – också!

  1. Så viktigt de du lyfter här Fredrica. De får mig även komma på idéer att hur få lite trevligare på mitt fasta jobb. Frågan är om cheferna håller med och tycker de är en relevant kostnad/projekt kasta sig på.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.