Studentbloggen

The Ballad of Lucy Jordan…

 

The morning sun touched lightly on
The eyes of Lucy Jordan
In a white suburban bedroom
In a white suburban town

Början på en förändring

Du vet den där känslan av att du sitter fast i någonting. En situation. En struktur. En miljö. Ett jobb som håller på att förvandla dig till någon du inte är. Du har sakta blivit allt stelare. Långsam och bekväm. Tyst för dig själv radat upp alla fördelar med att INTE göra en förändring. Inte just nu. Det är ju lugnt och förutsägbart. Rent av ganska bra. Ända tills du drabbas av den där insikten. Den kommer ofta helt överraskande. Det kan vara något du hör eller ser. En bild. En låt. Något någon säger. Eller något du hör dig själv säga samtidigt som du inser vad situationen, jobbet och omständigheterna har gjort med dig.

 

She could clean the house for hours
Or rearrange the flowers
Or run naked through the shady street
Screaming all the way

 

Precis det där beskrev jag i ett blogginlägg för några veckor sedan. Hur jag liksom bokstavligen slogs i bakhuvudet av insikten om att jag låtit miljön och omgivningen påverka mig negativt under en period. Att jag blivit fast på en nivå under min riktiga potential och varit lite för bekväm för att utmana mig själv och gå vidare.

 

And she lay there ‘neath the covers
Dreaming of a thousand lovers
‘Til the world turned to orange
And the room went spinning round

 

 

dagen

 

Och då dök det upp en bok

Det var ju precis då, som på beställning, en helt nyutgiven bok dök upp framför nosen på mig. En bok som alldeles lägligt handlar om hur vi kan låta miljön och omgivningen göra en del av jobbet och därmed lättare nå framgång och trivas med livet. Jag köpte den

förstås bums! lat

Och redan när jag öppnade bokens första sidor och såg ett antal kommentarer från personer som läst den förstod jag att jag hittat rätt. De lovprisade den! De antydde delar av innehållet och sa ”så enkelt”, ”naturligtvis fungerar det så”, ”att jag inte har tänkt på det tidigare”. Och jag kände direkt hur minst sju pusselbitar föll på plats. Jag började ana att något jag egentligen alltid vetat nu skulle få sin bekräftelse.

 

Ja? Och?

OK. Så här är det. Allt handlar om miljön. Om den är utformad på ett sätt som är kompatibelt och kongruent med den vi är så har vi en god del gratis och kan lättare utvecklas till att nå vår bästa potential. Men om miljön å andra sidan inte alls är optimal så spelar det ingen roll hur mycket viljestyrka vi uppbådar (nästan). Det blir uppförsbacke och inget flyter så lätt som det skulle kunna göra.

Det intressanta är hur begreppet miljö definieras. Det finns nämligen, enligt boken, inte mindre än tio olika miljöer som vi omger oss med och som behöver optimeras. Som miljö räknas allt ifrån vår bostad/bil/prylar (fysisk miljö) till vilka vi umgås med, vår personlighet, vilka sociala medier vi hänger på och hur vi tar hand om vår kropp och själ. Och det var ju en del av det här som i mitt fall inte kändes helt optimalt när jag fick min insikt. Genom att allt det som kändes fel visade sig kunna sorteras in i lämplig kategori under huvudrubriken ”Miljö” blev det med ens mycket lättare att förstå varför det var fel och att det finns en minsta gemensam nämnare. Och dessutom en bra strategi för att rätta till det som är fel.

 

At the age of thirty seven
She realized she’d never ride
Through Paris in a sports car
With the warm wind in her hair

 

Två mycket viktiga skillnader

Den här boken skiljer sig mot andra böcker i personlig utveckling på två för mig avgörande punkter. Sannolikt är det också därför jag har så lätt att förstå teorin bakom tänket och se hur den praktiskt kan hjälpa mig.

För det första pratas det visserligen om målsättningar och visioner (som man ska sätta upp på kort och lång sikt) men även om ett begrepp som kallas ledstjärnor. Dessa beskrivs som ”fraser som fångar själva kärnan och energin i dina målsättningar för hur du vill leva och vem du vill vara som person”. Dessa ledstjärnor ska man hitta och se till att de lyser över alla de tio områden som utgör miljön. Det är bara det att när jag läser ordet ”stjärnor” associerar jag till något som redan finns där. Som lyst över mig från första början och som inte symboliserar vem jag vill vara utan vem jag redan är. Och genom att hitta mina ledstjärnor behöver jag inte själv bestämma vad jag ska kämpa och sträva efter utan bara hur jag ska anpassa allt runt omkring mig för att lättast kunna fungera som den jag redan är.

 

sunrise

För det andra poängteras något som för mig verkar mycket logiskt och dessutom smart arbetsbesparande. Till skillnad från andra böcker i personlig utveckling och organisationsteori får man nämligen här uppmaningen att koncentrera sig på att ta tillvara och bygga på sina styrkor istället för att fokusera på att förbättra det som är svagt. Och jag känner att det här är väldigt mycket i linje med min egen, närmast militant, positiva inställning att allt som finns är möjligheter, förbättringspotential och nya äventyr!

 

Vad händer nu?

Jag har redan agerat på min första impuls (du vet, den där insikten som slog mig i bakhuvudet…) och tagit en del kontakter som ska hjälpa mig att förändra en av mina miljöer. Nu inväntar jag med spänning vad det ska leda till! (Jadå, blogginlägg om detta kommer framöver).

Nästa projekt blir att läsa boken en gång till och nu också arbeta mig igenom ”övningarna” med att skriva målsättningar och finna ledstjärnor. På sikt kommer jag sannolikt också att ha stor användning för den här metoden när jag börjar jobba inom företagshälsovård. Det är alltid enklare att lära ut något man själv har personlig erfarenhet av så därför ska jag lägga en hel del krut på att sätta mig in i själva tänket.

Dessutom känner jag att energin från boken och de nya insikterna har gett mig ytterligare impulser till förbättring och förändring, och sannolikt är det så att fler projekt är på gång. Jag hoppas kunna återkomma med rapporter i nya inlägg och då referera tillbaka till det jag skrivit här. Till dess kan jag bara rekommendera att om du vill ha en annorlunda och väldigt handfast bok om personlig utveckling med fötterna på jorden – ja, då är det den här du ska köpa!

Köp den gärna på Bokus:

https://www.bokus.com/bok/9789163942860/den-lata-vagen-till-ett-fantastiskt-liv-och-arbetsliv/

Ryner, G. (2017). Den lata vägen till ett fantastiskt liv – och arbetsliv. (1:a upplagan). Mjölby: Lyfta förlag.

 

moon-stars

En kommentar på “The Ballad of Lucy Jordan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.