Bloggen · Starta-eget-bloggen

En återblick på 2017

 

Bokslut – att summera räkenskaperna i bokföringen

Både budgetåret och kalenderåret har nyss tagit slut och jag har dessutom redan hunnit göra det ekonomiska bokslutet med revisorns goda hjälp. Förstås planerar jag ett lite mer utförligt blogginlägg om hur det gick till och vad man behöver tänka på – även om man inte gör själva bokslutet själv. Håll utkik!

 

Nu har ju mitt aktiebolag varit ”hela varvet runt” och klarat av sitt första budgetår. Därmed kan den som är intresserad använda mina inlägg som en enkel starta-eget-handbok och komplement till allt annat utmärkt som finns skrivet om hur man tar de första stegen mot eget. Kommande inlägg i kategorin ”starta-eget” kommer att handla om bokslut, deklaration, kontrolluppgifter, skatt och lite annat smått och gott. Därefter kommer bloggen sannolikt att lämna temat med nyföretagande och ta ett steg vidare i sin utveckling. Jag har många goda idéer – låt oss se om bloggen är överens med mig!

 

Bokslut – att summera det som hänt och reflektera

Det lite mer existentiella bokslutet ska jag själv ansvara för genom att se tillbaka på vad jag och företaget har åstadkommit under året som gått. Det känns också lämpligt att börja med en återblick innan man drar upp planer och sätter mål för nästa år tycker jag. Det är nämligen lätt att bli fartblind har jag märkt…!

För att börja min tillbakablick på 2017 tar jag hjälp av bloggen och företagets sida på FB. Och gissa vad?! Det visar sig att det allra första officiella inlägget publicerades just den 8 januari 2017! Visserligen hade jag skrivit inlägg före det men då mest för mig själv. Inlägget andas peptalk och jävlar-anamma – nu är det dags att kasta nunnedoket och inse sjuksköterskans värde på arbetsmarknaden! Du kan läsa inlägget HÄR.

Andra inlägg under våren handlade mer specifikt om hur det är att jobba i bemanningsbranschen, vara ny som konsult och hur man ska tänka när man väljer bemanningsföretag.

marketing

Under de första månaderna av 2017 handlade det mycket om att fylla i blanketter och gå i närkamp med Skatteverket, Verksamt och andra spännande samarbetsparters. Jag gjorde också en djupdykning i det här med försäkringar och pensionssparande samt engagerade mig i debatten om huruvida nyexade sjuksköterskor bör jobba inom bemanning helt utan yrkeserfarenhet.

 

Från april månad stod jag helt på egna ben och skickade också min allra första faktura som underkonsult till mitt bemanningsföretag. Under påsken upptäckte jag att affärsnätverket LinkedIn fått en slags nytändning i Sverige och jag gick entusiastiskt in för att börja bygga upp ett nätverk där. Jag skrev några artiklar och började publicera mina vanliga blogginlägg där.

linkedin

I maj funderade jag vidare kring pensionssparande och tjänstepension – och som det skulle visa sig har de funderingarna fortsatt att utveckla sig… Jag avslöjar mer i nästa inlägg! I juni upptäckte jag ännu en viktig fördel att ha aktiebolag istället för enskild firma – och i juli genomförde jag en inte helt vetenskaplig enkätundersökning om varför sjuksköterskor väljer att jobba i bemanningsbranschen. (De uppskattar friheten ännu mer än pengar!)

 

 

door

 

Som underkonsult fick jag också själv börja ansvara för boendefrågan, och till sommaren skaffade jag en egen företagslägenhet.

lgh5

 

I augusti började magisterstudierna på specialistutbildningen med två parallella kurser i vetenskapsteori och grundläggande företagshälsovård. Studierna tog en hel del tid men gav också mycket ny energi och idéer till förändring. I slutet av september var det därför dags att ge bloggen en make-over och lite annorlunda inriktning. Från starta-eget-blogg till mer fokus på friskvård, företagshälsovård och träning. Målet var att skriva fler och kortare inlägg, men där visar det sig fortfarande finnas stor förbättringspotential (som jag brukar välja att uttrycka mig…!)

 

Under hösten tog också planerna inför den kommande magisteruppsatsen form och jag bestämde mig för att skriva om utbrändhet. Fast ur ett annat perspektiv. Jag funderade först på en kvantitativ enkätundersökning men har nu faktiskt landat i att det blir en litteraturstudie. Mer inlägg om detta kommer! Jag hade också ett inlägg om miljöns inverkan på hälsan och kanske var detta en liten föraning om vad som skulle komma… (I december… Läs vidare!)

 

 

fontän2

 

I oktober berättade jag om det första riktiga mötet IRL med en kontakt jag nätverkat med på LinkedIn. Riktigt kul och givande – fast ännu ett område med stor

fikaförbättringspotential. (Hur hinner man med allt kul man vill – nån som vet?!). Så avslutade jag oktober månad med att lägga ut det föga politiskt korrekta budskapet ”Jag slutade med LCHF – och gick ner i vikt”. Och utan att jag riktigt förstod det just då var nog den här kostomläggningen (som skedde under sommaren) bland det viktigaste som skedde för att kunna uppfylla några av mina stora mål under kommande år. Men mer om det framöver!

 

 

havre

 

I slutet av november fick jag anledning att återkomma till temat om miljöns påverkan på hur man mår. På ett oväntat och lite överraskande sätt. Det hela har slutligen utmynnat i att jag bland annat kommer att byta uppdrag under våren och lämna Sundsvall. Men mer om detta i kommande inlägg! Så länge kan du läsa om hur det hela började – när Lucy Jordan fick feeling och ville åka nercabbat… HÄR

 

December och nattjobb i Norrland plus hårdpluggande inför tentan i vetenskapsteori… Kan det vara annat än ett evigt mörker?! Och lördagen den 16 december klockan fem på kvällen var det dags. Jag menar, seriöst?! Vem lägger en tenta vid fem en lördagkväll?! Men det gick faktiskt vägen och enligt beskedet jag nyligen fått fick jag till och med ett oväntat VG!

Så efter en extra lång arbetsperiod över jul var det äntligen dags att bege sig hemåt och fira nyår med familjen. Lite välförtjänt ledigt innan jag rivstartade med bokslutet hos revisorn redan 4 januari. Och sen var planerna inför det nya året i full gång – men det tar vi i nästa inlägg!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.