Bloggen · Träningsbloggen

Rapport vecka 1

Första veckan på nya kost- och träningsupplägget är till ända och jag har fått en flygande start! Jag tänkte försöka lägga ut en sån här lägesrapport efter var och en av de kommande tolv veckorna och här kommer den första.

Träningen

Med ett helt nytt träningsschema i handen är det förstås en liten inkörsperiod där man provar sig fram, oavsett hur van man är vid den här typen av träning. Jag kommer att berätta mer om själva träningsupplägget i ett senare blogginlägg – nu vill jag mest ge en allmän rapport av hur det känts första veckan. . Många av övningarna jag fått är välkända, men andra är faktiskt nya för mig. Exempelvis den här riktigt grymma benövningen:

Den allmänna känslan – förutom träningsvärk på nya och ovanliga ställen – är att kroppen blivit mer grundligt genomtränad. Övningarna har tagit på nya muskler, i andra vinklar och jag har känt mig mer slutkörd. Precis som det ska vara! En förklaring är troligen att jag nu kör omväxlande lätta och tunga veckor. För att komma in i det nya programmet valde jag att starta med en lätt vecka vilket innebär att jag använder vikter som jag orkar 12-15 reps med. Bara det att prova ut vilka vikter jag ska använda tog förstås en del tid och experimenterande. Jag insåg snart att jag tillbringat det senaste halvåret med att köra så tungt som möjligt (4-6 reps) och fick därför gå ner i vikter rejält. Allt är förstås noga dokumenterat i träningsdagboken så jag inte ska behöva uppfinna hjulet nästa lätta vecka!

Genom att köra lätta vikter med ett högt repsantal den här veckan har jag fått mycket mer mjölksyra under träningen och det har svidit rejält. En annan nyhet är att jag fått kombinera andra muskelgrupper. Efter att alltid ha kört tex armar (biceps och triceps) ihop är det nu istället axlar och triceps i samma pass.

dagbok
Träningsdagboken – med nya programmet liggande under.

Kosten

Även kostschemat har ju dragit igång den här veckan och var helt nytt för mig. Det vill säga, själva maten känner jag ju väl igen från hur jag brukar äta i vanliga fall. Det är ris, potatis, nötfärs, kyckling, torsk etc. Enkel och ”receptfri” mat som jag brukar kalla det. Men det som skiljer sig under de kommande tolv veckorna är för det första att någon annan har bestämt hur jag ska äta. Bara det kändes först lite läskigt. Men det visade sig snart att det var väldigt skönt och bekvämt att slippa fundera. Jag bara gjorde som det stod och visste därmed alltid vad jag hade att hålla mig till. För det andra ska jag äta oftare än jag är van vid – minst var tredje timme och därmed sex mål om dagen. På så sätt blir det också mindre mängd mat varje gång.

Kalorimässigt ligger jag på ungefär 1700 kcal till att börja med. Fördelningen mellan makronutrienterna (protein, kolhydrater och fett) är ganska jämn nu i starten. Jag antar att även kostupplägget kommer att bli föremål för justeringar vartefter jag rapporterar in mina (förhoppningsvis) framsteg.

IMG_4259

Jag är kanske väldigt ovanlig på så sätt, men jag har i princip aldrig något sötsug och äter  egentligen aldrig någon ”skitmat”. När jag ska lyxa lite blir det helst en guldkant i form av vin, goda ostar och lite fetare sås till köttbiten. Så för mig är ju inte själv valet av mat något problem, men jag kan tänka mig att en person som i stor utsträckning lever på skräpmat skulle tycka det här kostupplägget var rena straffkommenderingen!

Det svåra verkar snarast bli att få i sig all maten! När man sedan jobbar som jag gör just nu (i bilen på väg mellan patienterna) kan det vara svårt att hinna med alla mellanmål. Helst äter jag förstås riktig mat, men då och då får det allt bli en proteinpudding på burk!

IMG_4327

Veckans inrapportering

Varje torsdag ska jag rapportera in aktuell vikt samt ett antal mått på olika ställen av kroppen. Innan jag drog igång projektet för en dryg vecka sedan gjorde jag en inrapportering av utgångsvärdena som får bilda en baseline. Vid min första inrapportering nu i torsdags visade det sig att jag gått ner från 58,6 kg till 57,2 kg. Jag tar dock lätt på en sån liten skillnad som sannolikt mest beror på vatten- och saltbalansen i kroppen. Jag använder nämligen bara ytterst lite havssalt när jag lagar maten och ska dricka tre liter vatten per dag.

IMG_4303
Tre liter vatten. De här flaskorna ska vara tomma varje kväll innan jag lägger mig!

Det som däremot är mer rättvisande och intressant är de mått jag tar. Första veckan har jag minskat en centimeter (från 54 cm till 53 cm) på ett visst ställe av höger lår som jag bestämt mig för att alltid mäta på samma sätt.

Nä, nu kör vi vecka 2!!!

En reaktion till “Rapport vecka 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.