Bloggen · Studentbloggen

Är du rädd för sabeltandade tigrar?!

Folk som bara envisas med att lägga ut en massa positivt på sociala medier hela tiden – hur seriösa är de egentligen? Allt kan ju inte vara bra jämt. Det vet ju alla.

Assymetriprincipen

Under mina studier i företagshälsovård har jag haft föreläsning i ett ämne som handlar om riskkommunikation. Alltså hur man ska kommunicera och informera vid tex miljöhot och andra situationer som utgör en risk för allmänheten. Det var då jag fick upp ögonen för den intressanta assymetriprincipen och funderade lite vidare på hur det kommer sig att vi människor reagerar som vi gör.

En forskare vid namn Slovic har i en artikel konstaterat att det finns något som han kallar för assymetriprincipen. Den innebär att vi människor är mer benägna att tro på det som är negativt. Ja, faktum är att det verkar som att man behöver tre positiva bevis för att uppväga ett enda negativt innan man tror på något. Slovic menar att det finns fyra bakomliggande faktorer som bygger upp den här principen;

  1. Negativa händelser (tex olyckor, katastrofer, hot) är lättare att notera än positiva. Ofta sprids den här typen av händelser också av media – och ibland verkar det nästan som att begreppet ”nyheter” alltid måste innebära något negativt.
  2. Negativa händelser påverkar våra upplevelser och attityder mer än positiva.
  3. Vi har en tendens att tycka källor till dåliga nyheter är mer trovärdiga än de som kommer med positiva nyheter.
  4. Misstroende som redan existerar kommer att fortsätta och till och med öka. Vi letar sällan efter det som minskar vårt misstroende.

 

Sabeltandade tigrar

Jag funderade lite på hur det här kan komma sig. Någonstans i människans reptilhjärna har ju alltså ett negativt synsättet tydligen tagit sin början en gång i tidernas begynnelse. Och jag kom fram till att det sannolikt är en skyddsåtgärd. Om vi lättare ser och uppmärksammar hot och risker ökar vår chans att upptäcka tigrar som lurar i gräset. Och därmed säkrar vi rasens överlevnad och evolutionen kan rulla på sin gilla gång. Så är det nog.

 

Jante och den svenska avundsjukan?

Man skyller lätt på Jante eller avundsjuka när någon misstänksamt tycker det är lite för glättiga tongångar på sociala medier eller i livet i största allmänhet. Att det träningshetsas, läggs ut bilder med filter och bara visas upp glättiga fasader. Men kanske det bara är den nedärvda rädslan för sabeltandade tigrar som spökar. Och det är ju synd!

Din genetik och ditt arv från urtiden kan du inte göra något åt. Men ta en extra titt på de fyra faktorerna jag skrev längre upp. De kan du nämligen påverka! Du har lämnat stenåldern nu, sabeltandade tigrar hör inte till vanligheterna idag och du är fri att välja själv hur du ska värdera det positiva kontra det negativa.

Själv väljer jag att bli inspirerad och motiverad av allt det positiva jag ser och hör. Oavsett filter och vad som döljer sig bakom bilderna. Varför skulle jag släppa in det negativa när jag kan fokusera på det positiva? Särskilt som det efter ett tag har en tendens att förvandlas till en självuppfyllande profetia – en god cirkel helt enkelt!

 

IMG_4190

Min egen lilla tiger!

 

Referenser

Slovic, P. Perception of risk, trust and democracy. Risk analysis 1993; 13:675-682

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.