Bloggen · Träningsbloggen

Semesterrapport från Cypern

Från svensk värmebölja till medelhavsvärme på Cyperns stränder – nu är sommaren igång på riktigt! Efter en kall vinter och en hektisk vår med många kul projekt och nystarter är det skönt att koppla av och inleda Beach 2018 med en semestervecka utan krav. 

Formcheck

Som jag tidigare berättat är ju coachen på egna äventyr och vi har tre veckors uppehåll i rapporteringarna.

 

Under min semestervecka här på Cypern kommer jag förstås inte att äta enligt min kostplan, men jag ska ändå hålla en riktigt genomtänkt och måttlig diet. Det vore ju ganska dumt att bromsa upp mina fina framsteg nu! Däremot är det coachens kostupplägg som gäller så snart jag är hemma igen. Och 14 juni är jag åter på banan med inrapportering.

 

Träna på Cypern

När man bor ett stenkast från Medelhavet och soluppgången skapar magiska morgonstunder… Ja, då vore det väl dumt att inte starta dagen med en lika magisk powerwalk!? Mitt vanliga träningsupplägg innehåller ju – hittills – bara tre cardiointervaller per vecka om tjugo minuter vardera. Min pw utmed havet tar en timme men är i långsammare tempo på jämn mark. Det återstår att se hur det kan balansera avstegen från kostschemat.

Eftersom jag bor i en privat lägenhet den här gången har jag inget hotellgym att enkelt kliva iväg till – men det behöver inte vara till nackdel. Istället har jag möjlighet att åka runt och upptäcka vad olika hotell menar när de stolt skriver att de erbjuder sina gäster ett ”fitnesscenter” eller ”well equipped gym”. Och det kan variera…!

Videon ovan är från Louis Althea Beach i Protaras. Ett litet rum i anslutning till hotellets spa som innehöll en något ologisk samling maskiner. Benmaskinerna bestod av benspark och adduktormaskin – bencurlen fick jag som synes uppfinna själv!

I övrigt fanns det ett latsdrag, en pecdec, en EZ-stång, en bänkpress och några hantlar i den lägre viktklassen. Plus naturligtvis en uppsjö av mer eller mindre fungerande cardiomaskiner. Jag gissar att någon som inte kan så mycket om träning hade fått köpa in utrustningen i tron att det skulle passa de kvinnor som också var kunder på spa-avdelningen.

Nåväl, jag såg det som en kreativ utmaning och fick ett annorlunda benpass! Bland annat med övningar som ”baksida ben i bensparken”, ”raka mark med hantlar” och ”knäböj med 10-kilosskiva”. Alltid nyttigt att tänka outside den berömda boxen! En fördel var också att det var gratis. I alla fall om man med morsk min klev rätt förbi spa-receptionen med ett världsvant ”good afternoon” och såg ut som man bodde på hotellet… Lite busigt att planka in sådär!

Hotellet Golden Coast, som också ligger utmed stranden i Protaras, erbjöd ett helt OK upplägg för motionären som vill underhållsträna på semestern. Maskiner från Technogym och ett hörn med fria vikter där tyngsta hanteln vägde 25 kilo. Det enda som saknades var någon mer benmaskin samt möjligheten till kabeldrag nedifrån.

Äta på Cypern

Fördelen med att huvudsakligen äta ren och enkel mat är att det mesta går att hitta även på resande fot. Tonfisk, ägg och havregryn kan liksom inte misslyckas! Däremot verkar kvarg inte vara en lika stor hype på Cypern som det är hemma. Men livsmedelskedjan Metro hade en helt OK nästan fettfri yoghurt! Med lite finskt (!!) wheypulver från Valio och frysta hallon svepte jag ihop en iskall fluff med bra näringsinnehåll. Pulvret fick också åka med i morgonens gröt och därmed kändes frukost och mellis nästan som hemma.

Med god tillgång på närodlade grönsaker och med finfina fiskevatten runt hela ön så var även resten av dagens näringsintag säkrat.

Seafood salad på Happy Days i Protaras. Betyg: 5 hantlar!

Jag noterar utifrån bilderna jag lagt upp att jag troligen ökat på proteinintaget – och sänkt andelen kolhydrater – den här veckan. Intressant.

Jag har verkligen ingen koll på hur vikten har påverkats den här veckan, så det ska bli riktigt spännande att kliva upp på vågen när jag kommer hem. Här går jag mest runt i shorts eller bikini så det är omöjligt att känna efter ”hur kläderna sitter”. Intrycket förvillas också av den tilltagande solbrännan.

Vad vågen än visar på onsdag morgon ska det bli kul att försöka dra en del slutsatser av resultatet. Hitta en koppling mellan vikten, maten jag ätit, den utökade cardion och träning på nya gym utan möjlighet till alla de vanliga övningarna. Tricket är ju att lära känna sin egen kropp så bra att det blir lätt att behålla toppformen – när jag väl uppnått den nån gång framöver.

Välkommen – Beach 2018!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.