Bloggen · Träningsbloggen

Halvtidsrapport

Med start den 10 april och senaste inrapporteringen den 14 juni har vi nu kommit ungefär halvvägs i den här fitnessresan.

Förändringen – i siffror

När jag varje vecka på torsdagar rapporterar till Susan är det vikt samt några specifika mått jag kollar av. Så här ser förändringen ut från 10 april till 14 juni:

 • Vikt har minskat från 58,6 kg till 53,5 kg
 • Biceps omkrets har hållit sig i stort sett stabil på 29 cm
 • Midja mätt precis ovanför naveln har minskat från 77 cm till 71 cm
 • Midja mätt precis under naveln har minskat från 85 cm till 79 cm
 • Lår omkrets (ungefär mitt på) har minskat från 54 cm till 50,5 cm

 

Sätt de här måtten i relation till min längd som är 164 cm. Jag har inte minskat i styrka på någon övning utan har snarare kunnat höja vikterna på vissa. Det kan dock också bero på bättre teknik samt att jag kan ha varierat repsantalet (det skriver jag inte upp). Viktminskningen har gått långsamt men stadigt för varje vecka.

 

Träningen

Mitt program rullar på precis som förut så det är inte mycket att orda om. Det jag kan reflektera över är att den stora förändring som skett på den här tiden inte egentligen har så mycket med träningen att göra. Jag har ju tränat i mer än trettio år, men givetvis har det under årens lopp gått upp och ner med motivation och intensitet. För ett och ett halvt år sedan bytte jag gym till Motala Fitnesscenter och under förra sommaren fick jag en rejäl nytändning i och med att jag la om kosten. Jag har skrivit om det i det här inlägget.  Det innebär att mitt program nu, med fem pass per vecka plus tre ganska korta cardiopass, är ungefär så som min träning sett ut i alla fall det senaste året. Skillnaden är att jag nu varvar tunga och lätta veckor samt är mer noggrann och strikt i utförandet. Jag vill inte påstå att jag byggt någon ny muskelmassa under de här nio veckorna – men heller inte tappat i styrka förstås.

 

 

Under årens lopp har jag dock alltid tränat hela kroppen dvs inte prioriterat någon muskelgrupp mer än någon annan. Det innebär att jag sannolikt har en ganska jämn muskelutveckling när den väl börjar titta fram i dagsljuset. Jag har till exempel alltid kört separata övningar för underarmar (både extensorer och flexorer) samt vader (både gastrocnemius och soleus). Det skulle jag gissa är mer ovanligt bland yngre tjejer idag. Istället kan man se många profiler i sociala medier som lägger mycket krut på att exempelvis bygga mycket volym på ben och rumpa i och med den nya tävlingsgrenen Wellness Fitness. Olika tider – olika ideal, helt enkelt. Man väljer själv utifrån vad man vill satsa på och vad den egna kroppen har för genetiska förutsättningar.

Själv har jag inga uttalade tävlingsambitioner med min satsning utan kommer fortsätta försöka få en så jämn och symmetrisk muskelutveckling som möjligt. Det kommer ju också att visa sig när vi gör ”slutbedömningen” i juli vad som gömt sig under det subcutana fettlagret! De flesta som tränar seriöst har nog en inre målbild av hur den perfekta kroppen ser ut – ett ideal de själva strävar efter. Jag är förstås för evigt fast i mitt 80-tal och har mina absoluta favoriter i Cory Everson och Sharon Bruneau. Det var så kvinnliga bodybuilders såg ut från början.

 

 

 

Kosten

Så om det inte är träningen som i första hand bidragit till förändringen – ja, då måste det ju vara kosten! Som jag beskrivit tidigare består Susans kostprogram av sex mål om dagen som ska ätas med ungefär 2,5 till 3 timmars mellanrum. Det innehöll från början ungefär 1800 kcal och är nu minskat till 1700 kcal från och med vecka 4 när viktminskningen endast var 1 hekto. Fördelningen mellan makronutrienterna är relativt jämn med en något mindre andel fett och en lika andel protein och kolhydrater. Än så länge.

 

 

Det har funkat klockrent för mig och det känns inte alls tråkigt att äta samma mat varje dag utan snarare bekvämt och tidsbesparande. Givetvis går det att variera vissa livsmedel men ju enklare desto bättre är i alla fall min åsikt. Jag har inte heller känt mig hungrig, låg på kolhydrater eller haft något sötsug (vilket jag i och för sig aldrig har så det brukar inte vara något problem).

Det här med kost och diet är ju ett vida omskrivet ämne där det finns olika åsikter och ibland närmast religiös fanatism om vad som är det rätta. Många jagar också efter det perfekta kostprogrammet med mat som ska bränna fett eller ett magiskt kosttillskott som ska hjälpa till med viktminskningen.  Jag hänvisar återigen till det här tidigare blogginlägget där jag berättar om hur jag sommaren 2017 slutade äta enligt LCHF och spontant gick ner 3 kilo. Och jag tror faktiskt det är en del av förklaringen till att jag lyckats så bra även den här gången. Det är jämnvikt mellan näringsämnena i kostprogrammet och dessutom har jag varit konsekvent.

 

IMG_4832

 

Och just det här envisa, konsekventa och målmedvetna harvandet med samma upplägg dag efter dag är uppenbarligen det som vinner i längden. Utan en coach som mer eller mindre bestämt åt mig vad jag ska äta hade jag aldrig kommit på tanken att genomföra det själv eftersom jag inte hade någon egentlig övervikt. Bara en oupptäckt potential som nu börjar krypa fram ur sitt gömställe.

Slutsummering

 • det finns inga genvägar och quick-fixar som håller i längden
 • kosten har i mitt fall utgjort säkert 80% av resultatet med viktminskningen
 • träningen har bidragit till ökad förbränning men det är resultatet av många års tidigare träning som syns när underhudsfettet minskar
 • att skaffa sig en PT som drar upp riktlinjerna och håller motivation och disciplin igång är ovärderligt för den som vill göra en seriös satsning – och varför skulle man vilja göra något annat?!
 • om jag, som egentligen inte hade någon som helst övervikt, kan få så här bra resultat – hur bra kan det då inte bli för någon med lite sämre utgångsläge?!
 • det handlar inte om att jämföra sig eller tävla med någon annan – utan om att bli den bästa versionen av sig själv

 

Nu slutspurtar jag och ser fram emot att ge er en rapport sista veckan i juli när det finns ”målfoton” på hur formen blev. Då är det också dags att summera och dra upp riktlinjerna för fortsatta satsningar.

 

img_4710

Nu toppar vi sommarformen!

En reaktion till “Halvtidsrapport

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.