Bloggen

Slutrapport – och vägen vidare!

Det var i april. Efter en lång och iskall vinter med massor av snö. Och ingen kunde väl drömma om att sommaren 2018 skulle bli ett tropiskt äventyr med oanade dimensioner. Själv smidde jag stora planer för en slags hälsoresa – jag kallade det för att ”leva på nya meriter”. Ja, faktum är att redan i ett inlägg i januari – där jag drog upp målformuleringarna för det nya året – hade jag börjat prata om förändringar och att ”vända på varenda sten”…

Kommer du ihåg vad jag satte upp för mål?!

”Och nu är jag nyfiken på om det finns nåt mer. Nåt jag ännu inte har upptäckt. En möjlighet och potential hos mig själv som är dold bakom slentrian och hemmablindhet efter alla de här åren av rutinmässig träning. För jag vägrar att slå mig till ro och leva på gamla meriter – jag vill hellre skapa nya! Jag vet vad jag har men jag har ingen aning om vad jag kan få. Det vill säga om jag är villig att gå utanför min komfortzon och utmana mig själv.

Jag ska se vad som händer och vad mer som finns att få ut av kroppen i muskelutveckling och definition om alla parametrar är synkade. Så jag har skaffat mig en coach (@susanrydmyrcoach) och berättat för henne att nu ska vi maxa allt. Första tolv veckorna är målet att få fram definitionen för att se vad som finns där under och hur symmetrin ser ut. Hitta baseline helt enkelt.”

 

 

Och så satte vi igång – Susan och jag

Du som följt mina inlägg och rapporter vet att det gick stadigt nedåt med vikten och träningen rullade på enligt ett schema med fem träningspass per vecka. Till min stora förvåning var jag aldrig egentligen hungrig – men heller aldrig proppmätt. Bara behagligt ohungrig kan man väl säga.

 

 

 

 

 

Förutom en semestervecka på Cypern följde jag rutinerna till punkt och pricka (men även på Cypern skötte jag träning och kost riktigt bra om jag får säga det själv). Tack vare Susans egen lilla USA-tripp blev den totala ”hälsoresan” femton veckor innan det var dags för slutrapportering tisdagen den 24 juli.

 

 

 

Förändring – på gott och ont

Det har varit en märklig resa på många sätt, och jag har hittat nya sidor hos mig själv som jag inte visste fanns. Med en startvikt på 58,6 kilo och ingen egentlig övervikt kunde man ju fundera över vad det här skulle resultera i. Ska man försöka gå ner i vikt när man inte ”behöver”? Finns det någon vinst med det? Det visade sig att min kropp utan större problem villigt släppte 6,4 kilo och vågen stannade alltså på 52,2 kilo. Har jag tappat muskelmassa? Ja, det har jag förstås delvis gjort. Vikterna kändes tyngre på slutet och när jag en av de sista dagarna provade att köra bicepscurl med hantel fick jag snällt gå ner några kilo mot vad jag är van vid. (Just den övningen har inte ingått i programmet de här veckorna, så jag körde den bara för att testa.)

 

 

img_6174

 

 

Vad har då varit positivt? Jo, det har känts väldigt bra att sätta sig själv på prov och se att jag klarade av att genomföra den här satsningen. Jag har blivit mer fokuserad i allt annat jag gör ”i rena farten”. Det har alltså skapats någon slags energieffekt som jag dragit nytta av. Energinivån har överlag varit högre och jag har haft bättre ork och om möjligt ännu mer driv än vanligt. Det har också gett en bra erfarenhet som jag kan ta med mig till andra satsningar inom personlig utveckling.

 

img_6110

 

Jag har alltid haft någon slags fixering vid 55 kilo som en magisk gräns – typ, ”om jag går ner till 55 kg så kommer livet att bli så mycket bättre”. Och faktum är att när jag passerade 55 kg och stadigt fortsatte nedåt så hände någonting. Jag kände tydligt hur jag fick en ny kropp och en annan slags kroppsuppfattning i och med att markeringar började komma fram.

 

 

Bland det som eventuellt varit negativt kan jag väl nämna att inga kläder ju passar längre! Jag har fått köpa nya, mindre kläder – fast vem gillar väl inte att shoppa?! Så det var ju ett ganska överkomligt i-landsproblem egentligen! De första dagarna efter slutrapporteringen har jag också haft lite svårt att släppa kostschemat och ta träningsledigt. Även om jag bestämt mig för – och även fått order av Susan – att äta mer och vad jag vill… Så är det svårt! Det har varit otroligt bekvämt att slippa tänka och bara följa kostschemat. Dessutom är jag ovillig att lägga på mig något som ”förstör” formen – även om jag vet att jag inte kan bygga några nya muskler när jag gått så här lågt. Det jag har nu är en ny baseline och från den börjar nybyggandet.

 

Photoshoot med hög glamfaktor

Och de stylade bilderna?! Ja, när det började närma sig slutrapportering insåg jag att det vore riktigt coolt att ha ett gäng fina bilder när jag var i maxad beachform. Så jag tillbringade en galet härlig eftermiddag på Susan gym (Shapes Gym i Linköping) tillsammans med stylist/make-upartist @frida.franzen och fotograf @anna.warn.portraits . Det var en egoboost att ha en riktig filmstjärneupplevelse med Frida som fixade och piffade medan Anna koreograferade runt mig och sa hur jag skulle posera. Fler skulle bejaka sin inre vamp oftare, det inser jag nu!

 

femme7.jpg

Och vad är planen nu?

Det har varit många tankar fram och tillbaka under de sista veckorna hur jag egentligen ska satsa framöver. Men innan jag åkte in och träffade Susan för slutrapportering hade jag skrivit samman en liten målformulering som jag skickat till henne och som vi hade som utgångspunkt för diskussionen.

Kosten vill jag ha ungefär oförändrad till innehållet förutom att jag sannolikt kommer att äta ett högre kaloriantal. Jag önskade att få ett program med ramarna definierade dvs kaloriantal och fördelning mellan makros så att jag sedan själv kan bestämma lite fritt vad jag äter. Det kommer att bli en dag i veckan med lite friare mat och några glas vin. Jag är inte villig att lägga på mig hur mycket vikt som helst i syfte att bygga muskler utan kommer själv att hålla koll på vågen. Sannolikt kommer 55 kg att även fortsättningsvis vara min ”magiska gräns”. Träningen ska fortfarande vara fem-splitt och även där vill jag ha lite friare och fler övningar att variera mellan. Några övningar som jag kört nu vill jag helt plocka bort och några andra vill jag gärna ha med, så Susan har fått en önskelista!

img_6193img_6190img_6393

 

Istället för veckovisa inrapporteringar ska jag åka in och köra pt-pass med Susan en gång i månaden minst. Då säger jag i förväg vilken muskelgrupp det är dags för och hon överraskar mig med oförberedda övningar som kanske inte är de jag brukar köra. Allt för att skärpa fokuset och gå utanför komfortzonen!

Så här har jag formulerat min målsättning; ”Jag vill se tight och cool ut året om med en form som håller långsiktigt och som jag mår bra av både fysiskt och psykiskt. Det ska synas att jag tränar (och VAD jag tränar!).” 

 

Då kör vi vidare på ”tight & cool”!

 

 

IMG_5680

4 reaktioner till “Slutrapport – och vägen vidare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.