Bloggen

Den nya dagen gryr

Om man upptäcker att kartan och verkligheten inte stämmer överens – vilket är det då som gäller? Här berättar jag vad jag tror om den saken!

 

När man varken vill ha kakan – eller äta den

Jag har i flera tidigare inlägg reflekterat kring det här med bemanningsbranschens framväxt och sjuksköterskors arbetsvillkor. Mycket inspiration har jag då fått från olika grupper och diskussionsforum på sociala medier där många har åsikter som ibland skiljer sig åt (för att uttrycka det diplomatiskt).

Efter att hela sommaren ägnat mig åt andra teman här på bloggen känner jag att det är dags att komma med ytterligare lite reflektioner kring det här med eget företagande bland vårdpersonal. Det har senaste månaderna dykt upp inlägg och debatter både i grupper på Facebook och på LinkedIn, och jag har intresserat följt det som skrivs. Ur ett större perspektiv är det här förstås i högsta grad en samhällsekonomisk och politisk fråga. Man tycker för eller emot och har olika vinklingar på frågeställningarna. Kännetecknande för tongångarna bland sjuksköterskor (och då främst på Facebook) är att det fortfarande råder mycket osäkerhet kring vad man ”kan kräva” bland de som ännu inte tagit steget ut i bemanningsvärlden. Vissa har också åsikter om att man av solidariska skäl inte ”ska kräva” så mycket. (Eller till och med lite mästrande inte ”bör kräva”…)  Många verkar känna att det är ett slags moraliskt dilemma eftersom det tydligen på något sätt är inbyggt i sjuksköterskerollen att man inte ska kliva fram och ta för sig. Inte underligt att det då blir svårt att föra kampen för bättre lön och villkor när man varken vill ha kakan eller äta den!

Däremot är det glädjande nog många sjuksköterskor som nu istället skaffat profiler på LinkedIn och söker uppdrag den vägen. Det här är en ny utveckling jag sett det senaste året och det verkar fungera bra för bägge parter. (Jag har ju faktiskt provat det själv också som jag skrev om i förra inlägget.

Den nya tiden är redan här

Jag har dock sett även en annan sida av den här frågan, nämligen att detta med eget företagande och konsultarbete i hög grad handlar om hur man vill leva sitt liv. Det kallas gig-ekonomi och är redan en etablerad trend som växer. Jag länkar här till en artikel som beskriver hur unga i allt högre grad ”väljer bort guldklockan till förmån för frihet och flexibilitet”. Man kan sedan debattera i oändlighet om frågor kring hyrpersonal, kontinuitet, samhällsekonomi och annat. Faktum är att allt fler i den yngre generationen (och även många av oss som redan är etablerade på arbetsmarknaden) vill jobba så här. Och när kartan och verkligheten inte stämmer överens… Ja, då menar i alla fall jag att det är verkligheten som gäller. Så länge vårdbranschen fortsätter att upplevas som hopplöst hierarkisk, gammalmodig och svårmanövrerad som en isbrytare på Göta Kanal kommer allt fler av oss som trots allt vill jobba där att söka alternativa vägar att göra det på.

När man får cred på riktigt

Sedan jag startade min blogg för snart två år sedan har jag regelbundet fått signaler från de som läser mina inlägg att jag inspirerar och peppar dem till att ta tag i sin situation. Ett sånt meddelande är mer värt än ett helt gäng likes för en snygg bild på Instagram kan jag intyga! Dessutom gläder det mig att se att jag kan bidra till att någon får hjälp att förverkliga sin dröm om ett friare liv.

Här är några exempel på respons jag fått! (Emojis och övriga redigeringar har jag själv gjort.)

 

 

 

 

Jag svarar  gärna på frågor och ger  tips, och har märkt att allt fler också går med i den entregrupp på Facebook som jag själv startade i samband med mitt företag. (Entreprenör inom hälso- och sjukvård). Gruppen ökar stadigt och här är alla välkomna som räknar sig själva som konsulter (eller blivande) inom vår bransch. Sannolikt tack vare att alla har samma inställning till bemanningsbranschen och företagande är tonen god och det har inte förekommit några tillfällen där det hettat till. Kanske delvis beroende på de mycket liberala reglerna för gruppen;

Beskrivning
Gruppen vänder sig till blivande och etablerade entreprenörer inom hälso- och sjukvård. Såväl legitimerad som icke legitimerad personal är välkommen. Diskussionernas fokus ska ligga på entreprenörskap och frågor om ekonomi, juridik, HR, pensioner, skatter med mera. Reklam, personalrekrytering, delande av blogginlägg etc är tillåtet och välkomnas. Vi börjar med dessa enkla regler och ser vart gruppen tar vägen! /Fredrica, admin och leg sjuksköterska inom bemanning med företaget Travel Nurse AB

 

Slutsats?

Så vad har vi kommit fram till i det här inlägget? Ja, min poäng är att oavsett vilken regering vi har och vilka politiska beslut som fattas så finns det en längtan efter frihet hos ett ökande antal människor. Och de kommer att fortsätta söka efter den friheten på olika sätt. Och längtan kommer inte att gå över. Så om arbetsgivarna på allvar vill ”bli av med hyrpersonalen” måste de nog tänka om. Kanske det inte ens handlar om att ”förbjuda stafetterna” och ”fasa ut konsulterna” för att lösa problemet. Kanske de måste göra nåt helt annat…

Det är som jag brukar säga;

om nåt inte funkar – gör tvärtom.

 

 

4 kommentarer på “Den nya dagen gryr

 1. ”Frihet är det bästa ting som sökas kan all världen kring” sa
  bisko Thoms Simonsson redan 1439. Snart kanske den kommer alla till del. Du har många fina tankar.

  Gilla

 2. Friheten att kunna välja mitt schema är a-o för mig och mina döttrar. Grymt duktigt av dig F, båda inspirerad och fascinerad av allt du uppnår. Inte bara i jobbsammanhang men även din livsstil med träning och allt. Synd du inte bor närmare, Hade gärna fått lite närkontakt och blivit ”smittad” av din enorma entusiasm. GO GIRL!

  Gilla

 3. Hej . Väldigt inspirerande blogg . just nu jobbar jag som bemanings ssk men har precis startat mitt AB.
  Jag vill gärna få följa dig på FB .
  Tack ännu en gång!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.