Bloggen

Kan man verkligen…?

Fortfarande två år efter att bloggen startade (som en kombo av dagbok och gör-det-själv-guide för nya entreprenörer) får jag med jämna mellanrum mail och DM/PM med funderingar och reflektioner. Vissa frågeställningar känner jag igen som återkommande och nu kan jag faktiskt också börja skönja bakomliggande mönster. Så jag bjuder på ett inlägg med lite personliga och subjektiva svar!

Sociala medier

En del frågor får jag via mail (info@travelnurseab.com) men de flesta vänder sig till mig via sociala medier. På LinkedIn har jag oftast kontakt med potentiella uppdragsgivareinsta (men även en del kollegor). Andra hittar mig via Facebook (kanske i min grupp Entreprenör inom hälso- och sjukvård)  och många följer också min företagssida på Instagram (travelnurseab). (Ja OK, kanske inte jättemånga. Jag är väl kanske inte nån nurse-influencer… Men ändå!)

Många har mycket åsikter om sociala medier och de konsekvenser det för med sig. Sjuksköterskor som profession har inte någon som helst tradition av att behöva göra reklam för sig själva och bedriva personlig marknadsföring. Jag menar dock att det är en viktig kanal när man vill knyta kontakter, nätverka mer allmänt och även bygga på sitt varumärke. Om man bara tänker igenom vilken image man vill förmedla av sig själv kan man få de här medierna att fungera till sin fördel.

Men måste man vara aktiv på sociala medier? Det går väl att få uppdrag som bemanningssjuksköterska ändå?! Ja, självklart går det. Allt handlar om hur man väljer att leva sitt liv, i hur stor utsträckning man vill gå utanför sin komfortzon/maxa sin potential och göra sig lite extra besvär för att kanske få ett mycket roligare liv!

Jag själv har medvetet valt att ha en hel del personliga inlägg på min blogg och även ganska privata bilder på alla sociala medier. Ett rejält kliv utanför komfortzonen som gett mycket cred och glädje tillbaka. Mitt övergripande mål är att leva ett liv där jag i stor utsträckning kan vara en och samma person både på jobbet och privat. Att kunna utnyttja min fulla potential i alla situationer och slippa gå in i en roll någon annan förväntar sig. Genom att vara tydlig från början behöver ingen bli besviken. What you get is what you see, typ. Vi har bara ett liv – och det är nu.

 

glamour

 

De lätta frågorna

Många undrar ju i början vilket bemanningsföretag som är ”det bästa” att jobba för. De vill veta hur mycket timlön som är ”en OK timlön”.  Jaaa… Hur långt är ett snöre?!

Det finns nästan oräkneligt många bemanningsföretag just nu (känns det som). Vilket som är det bästa för just dig kan faktiskt också variera över tid. Beroende på vad du vill ha ut av ert samarbete – något som kan förändra sig beroende på var du befinner dig i livet. Vill du ha många uppdrag att välja på? Högsta lönen? Trygghet liknande den du har som fast anställd? Snabba puckar och uppdrag på kort varsel? Förutsägbarhet? Oförutsägbarhet? Om man läser på olika forum vilka bemanningsföretag som anses som bäst finner man ungefär lika många svar som antalet personer som svarar…  Jag ger aldrig några officiella rekommendationer men kan nämna några företag jag har egen erfarenhet av (god sådan) om du hör av dig personligen. Känn efter själv!

En OK timlön. Jag vet att man vanligen skriver under på att inte diskutera lön när man väl gör ett avtal om ett uppdrag. Många har åsikter om detta, men ett avtal är juridisktpen bindande och det får man respektera om man väljer att skriva på. Annars låter man bli. Löner diskuteras flitigt i de grupper för hyrsköterskor som finns. Många anser att 300,-/tim är en nedre gräns. Och att man ska löneförhandla med bemanningsföretaget samt att det är en bra idé att spela ut företagen mot varandra för att driva upp lönen. Faktum är att olika bemanningsföretag har olika avtal med uppdragsgivaren och måste också ha en marginal för sina omkostnader. De är vinstdrivande företag vars affärsidé inte innefattar välgörenhet och förlustaffärer. Det är inte samma sak att vara anställd på sjukhuset som att jobba för ett bemanningsföretag. Ju snabbare man köper läget desto enklare gör man det för sig. Därmed inte sagt att man ska acceptera en lön som känns för låg. Då får man välja bort det uppdraget och leta något annat. Ingen vinner på att vi går med på dålig ersättning, för då är vi snart tillbaka i samma situation som råder inom regionerna.

 

En svår fråga om att underskatta sig själv

De här frågorna är inte svåra för att de är knepiga att svara på – tvärtom. Men för mig känns de lite bekymmersamma just för att jag bakom frågeställningarna också kan skönja ett mönster som inte är så produktivt. En av de här återkommande svåra frågorna är ”kan man verkligen jobba för mer än ett bemanningsföretag”? Och det korta svaret är förstås; ”Ja, varför skulle man inte kunna det?” Självklart är det så att de flesta som ställer den här frågan faktiskt inte vet om det är tillåtet enligt någon förmodad lag eller regel. Kanske kan det vara detta med ”bisyssla” som spökar?

Jag associerar tyvärr direkt till den tiden när sjuksköterskor bodde i små dåligt uppvärmda rum på sjukhusområdet och förväntadesflorence vara i tjänst dygnet runt. Kan det verkligen vara så att den här missriktade lydigheten och undfallenheten till viss del följer med professionen som en oönskad bunt reklamblad på posten?! Eller är det en genusfråga? En generationsfråga? Jag vet faktiskt inte!

Oavsett vad det beror på måste man ha klart för sig att när man tar steget att jobba som konsult befinner man sig i en annan verklighet och det är en annan uppsättning regler man ska förhålla sig till. Nu handlar det om att man själv tar ansvar för sin tid och sin planering. Att prioritera sin egen situation och att först och främst tänka på hur man själv vill ha det. I mina mörkare stunder kan jag inte låta bli att tänka förbjudna (och inte så lite icke-pk) tankar om att det kanske till och med kan finnas en och annan som finner en slags självbelåten präktighet i att svepa in sig i offerkoftan och frossa i sitt martyrskap. Och stanna kvar i samma hopplösa situation år ut och år in. Jag kan bli riktigt bekymrad när jag läser på vissa forum där man tävlar i att jämföra hur dåliga arbetsförhållandena är och glorifierar hur man inte ens hinner gå på toaletten på arbetstid. En sådan arbetsplats förtjänar inte att ha några anställda kvar anser jag.

Det är svårt att få andras respekt om man inte först och främst respekterar sig själv.

 

back

 

En svår fråga om att överskatta sig själv

 

Nästa svåra fråga kommer också upp med jämna mellanrum, och jag har hört många olika infallsvinklar och svar. ”Kan man verkligen inte jobba som bemanningssjuksköterska direkt efter examen?” Frågan har varit aktuell ända sen jag startade bloggen, och jag har till och med skrivit ett helt inlägg om hur jag ställer mig i det här fallet. (klicka här )

Om du läser det inlägget så framgår det att jag inte rekommenderar någon att gå direkt ut som konsult efter sjuksköterskeexamen. Och jag motiverar varför samt ger flera olika förslag på alternativa och smarta karriärplaner. Men som i ovanstående fråga är det främst själva mönstret bakom som känns lite bekymmersamt. Och här handlar det åter om att man kanske inte riktigt förstår att som konsult är det lite andra regler som gäller. Visserligen har man rättigheter, främst gentemot sitt bemanningsföretag. Men mot slutkunden, uppdragsgivaren, har man i stort sett bara skyldigheter. Man ska leverera en tjänst de betalar ganska dyrt för. Man förväntas kliva in i en befintlig situation och lösa de problem man ställs inför vartefter de dyker upp. Man har ansvar för sin egen legitimation, patientsäkerheten och för det intryck uppdragsgivaren får av bemanningsföretaget. I klartext handlar det faktiskt om att man får levla upp en hel del och gilla läget. Har man gett sig in i den här leken så får man spela efter lite andra regler.

Och jag kan nästan garantera att man inte gör ett lika bra jobb när man är nyexad som efter ett antal år i yrket med alla de utmaningar man då har ställts inför. För min egen del tog det åtta år och varierad erfarenhet från sluten somatisk vård, kommunsjukvård och rättspsykiatri innan jag vågade mig ut på mitt första bemanningsuppdrag. Och åtminstone de första två åren som sjuksköterska gick jag runt med en skylt i pannan där det i lysande neonskrift blinkade ”Fake it´til you make it”.

 

Konklusion; som konsult tar du klivet ut i en delvis annorlunda verklighet med andra krav och regler. Du behöver ha personlig mognad och stå stadigt för att göra ett bra jobb. Du ska varken underskatta eller överskatta dig själv. Lycka till!

 

back1

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.