Bloggen

Marknadsföra sig själv

”Steg för steg skapar jag det liv jag vill ha – och blir den jag är” skrev jag. Hur då då?

Skapa det liv jag vill ha?

Med tio års erfarenhet av allt UTOM primärvård (och dessutom ingen avslutad specialistutbildning) innebar det lite av ett moment 22 att tänka sig ett bemanningsuppdrag på en vårdcentral. Det fanns dock en smart väg ur detta i och med att jag fick chansen till anställning på en privat vårdcentral på en liten ort i (nåväl…) obygden där det var läge att löneförhandla. Inte jättemånga kompetenta sjuksköterskor är sugna på att flytta och bosätta sig i … Fagersta. (Ja, du får kanske googla det. Det fick jag!) Så genom att vara strategisk och välja något som de flesta inte vill fick jag det jag ville. Och kunde börja min genomtänkta plan för att skapa det liv jag vill ha. Bara det att jag började i ”fel ände”. Först skaffa mig erfarenheten, parallellt med detta läsa fler kurser, så småningom sy ihop det till en specialistutbildning och så kanske kunna skaffa mig egna uppdrag som diabetessköterska. Eller andra uppdrag. Mycket olika tankar och idéer formas i huvudet vartefter. Diabetes är en diagnos som ökar i frekvens alltmer i befolkningen. Digital vård växer fram. Jag kommer att ha erfarenhet och kompetens av bägge. Vem vet vart det här tar vägen?!

Bygga sitt varumärke – på LinkedIn (bland annat)

Jag är ju aktiv på flera olika sociala media, både som entreprenör och privatperson. I och för sig är gränserna ganska flytande enligt min personliga mening, men kanske uppskattar mina respektive följare att jag inte spammar mina företagssidor med bikinibilder på mig själv? Or not?

På LinkedIn är jag dock mestadels enbart professionell, och har ett brett nätverk av bland annat konsultchefer och kollegor inom min bransch. Det finns mycket kunskap och många inlägg och artiklar skrivna om hur man strategiskt bygger nätverk, sitt varumärke och maximerar nyttan med LinkedIn. Jag har skrivit några artiklar, gjort en hel del inlägg och brukar periodvis vara flitig att kommentera och dela andras inlägg. Jag har också en (nästan) korrekt uppdaterad profil.

 

img_9947

 

Men jag kan inte med bästa vilja i världen påstå att min strategi är genomtänkt. Jag har ingen direkt röd tråd (vad jag vet) och är tragiskt sporadisk i min framfart på LinkedIn. Jag skulle kunna lära mig mycket mer om algoritmerna som styr och hur man maximerar exponeringen av sina inlägg. När det är bäst att skriva. Hur man ska tagga. Om man ska ha bild eller video. Hur man ger sitt nätverk mervärde och bygger sitt varumärke.

Vad jag dock vet är att ett inlägg i februari i år där jag bad nätverket om hjälp med nytt uppdrag fick galna 100.000 visningar (begriper ännu inte varför) och ledde till massvis med tips. Och jag la ut det vid fem en söndagskväll. När man absolut inte ska lägga ut nåt – enligt konstens alla regler.

 

 

Och när jag sedan väl landade ett kontrakt (visade sig att uppdraget jag hade till slut ändå blev förlängt) gjorde jag en slags liten ”segervideo” som fick 50.000 visningar.

 

img_9948

 

Kul! Så kanhända har jag en slags röd tråd ändå som innebär att jag bjuder på mig själv, inte är så korrekt och (faktiskt genomtänkt) naivt halvvägs över gränsen. Det är nog lite så jag bygger mitt varumärke, och än så länge har jag haft fullt upp med jobb. Men visst. Med tanke på framtida planer som diabetessköterska finns det all anledning att lägga upp en seriös plan för hur jag använder LinkedIn.

 

img_9949

Bli den jag är??!!

Hmmm… Det är sent nu och jag får väl avrunda med att bli lite existentialistiskt djup så här på lördagskvällen. Hur blir man den man är? Jag liknar det vid en lök. Man skalar av lager efter lager tills man hittar kärnan. Det handlar inte om att nå fram utan om att nå in. Hitta det som redan finns – inte skapa något nytt. Det är inte så svårt som du tror. Du vet redan – det är bara det att du inte vågar. Personligen har jag hittat min nya husgud i Johannes Hansen. Han finns på Instagram. Kolla får du se.

 

 

img_9930

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.