Bloggen

Digital sjuksköterska i din mobil

Det finns två företeelser man kan ägna sig åt som sjuksköterska och som enligt medias rapportering är kontroversiella tillika omgärdade av myter och förutfattade meningar. Självklart har jag erfarenhet av bägge två! Det ena är bemanning – det andra är digital vård. Och med den inledningen övergår jag nu till att enbart berätta om de självupplevda och positiva aspekterna av att jobba för en av våra största ”nätdoktorer”.

Hjälp redan på hemmaplan sparar in besök på vårdcentralen

Många av de patienter som blir uppringda av mig för ett videosamtal har vad man skulle kunna kategorisera som ”enkla åkommor”. Inte desto mindre kan de vara oroliga, behöva egenvårdsråd och tips på receptfria läkemedel samt en bedömning av när det är läge att söka vidare till fysisk vård om de inte blir bättre. Många gånger kan det också räcka med att jag via en intern remiss ställer patienten tillbaka i telefonkön till en av våra läkare som då kan bedöma och ställa diagnos för att sedan kanske utfärda recept.

Bra exempel på den typen av åkommor där det räcker med egenvårdsråd är impetigo (svinkoppor), konjunktivit (ögoninflammation) och halsont som tyder på virus. I de fall konjunktiviten inte ger med sig och det onda i halsen har symptom på att det är bakteriellt finns alltid möjligheten till intern läkarbedömning. Det hela underlättas av att patienten kan ladda upp bilder som kan komplettera anamnesen.

img_0270
Receptfritt mot röda ögon!

Många av de här patienterna hade tagit en plats i väntrummet på vårdcentralen eller kanske till och med akutmottagningen. Om det inte hade varit för att de kunnat använda möjligheten som digital vård erbjuder.

Korta väntetider – och en vård anpassad till verkligheten

Våra väntetider är i regel korta och vad jag har sett som längst handlat om några timmar innan man blir uppringd av en läkare. Som sjuksköterska har jag sällan någon som väntat över en halvtimme på att få min hjälp. Och det här gäller i princip dygnet runt. Alla veckans dagar. Oavsett var patienten befinner sig.

Jag har haft patienter som ringt från hotellrummet i Paris och varit magsjuka. Haft ont i ryggen i Miami. Fått hjärnskakning i Helsingfors. Feber i Japan. Klåda i hörselgången på Kreta. Och gemensamt för dem alla är att innan de ger sig ut och söker vård lokalt vill de ha tryggheten av att prata med någon på svenska som kan säga hur allvarligt det är. Hur länge de kan vänta med att söka vård. Den tryggheten kan jag ge, och det är något av det som gör det här jobbet så givande.

img_0271
Magsjuk i Paris? Ring Kry!

Andra gånger är det en orolig mamma som ringer från lekplatsen i radhusområdet i Växjö, en varannanveckaspappa som ringer på väg hem från dagiset i Nyköping  eller en ung tjej som ringer en sen lördagskväll när hon ligger i soffan därhemma i Sundsvall. Och jag sitter hemma hos mig och svarar på frågor om såret över näsan som treåringen fick när hon ramlade av gungan. Om det röda utslaget som femåringen har kan vara borrelia. Och så har jag ett allvarligt vuxensamtal med den unga tjejen som tycker det är så läskigt att gå till barnmorskan att hon hellre googlar sina symptom – eller frågar kompisarna. Och sen köper nåt receptfritt som i alla fall inte hjälper mot symptomen hon har.

Att kunna ge snabb och efterlängtad hjälp på ett sätt som är enkelt och smidigt för patienten känns väldigt tillfredställande. Särskilt om man har en bakgrund inom en bransch som väl inte direkt präglas av nytänkande, snabba beslutsvägar och platt organisation. För det är så här livet ser ut idag, och den verkligheten måste även vårdgivarna anpassa sig till.

Korta väntetider 2.0!

Under mitt pass i söndags har jag också hjälpt två patienter på ett helt nytt sätt. Samtidigt har jag tagit det här med korta väntetider till helt nya och uppgraderade höjder! För nu finns även möjligheten att, med start i Lund och Malmö, boka in de digitala patienterna på fysiska vårdcentraler.

Mina patienter fick först vänta ungefär en minut på att bli uppringda av mig från det att de hade loggat in i appen och fyllt i sina symptom. Därefter gjorde jag bedömningen att de skulle behöva fysiskt vårdmöte, såg att de bodde i Skåne och kunde så boka in dem dagen därpå för ett läkarbesök framåt kvällen. Snabbt och smidigt fick de hjälp inom ett dygn – utan att behöva ta ledigt från jobbet.

img_9798

Handen på hjärtat – klarar din egen vårdcentral av att matcha det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.