Bloggen

Entreprenör – eller egen företagare?

– Vad gör du här så tidigt, undrade hon? Jag tittade förvånat upp och förstod inte riktigt frågan. Jag la ju mediciner, såg hon inte det? Så jag sa det, helt enkelt.

– Jag lägger morgonmedicinerna. Tills jag ska jobba dag imorron. Och sen slog det mig, att hon troligen egentligen undrade vad jag gjorde där på obetald tid.

Obetald tid

Jag har nog aldrig haft riktigt samma tidsuppfattning som andra människor. Och sen jag blev egen företagare har det definitivt inte blivit bättre! Överhuvudtaget har jag svårt för det där med att dela in tid i olika kategorier.

Jag gillar att komma till jobbet i god tid – och sen går jag hem när jag är klar. De flesta andra resonerar inte som jag. Och jag kan till och med erkänna att i takt med att min värld har blivit betydligt större har jag fått allt svårare för trångsynta resonemang. Jag väljer helt enkelt bort att omge mig med människor som är fast i den här tidsfixeringen. Som har en tidsuppfattning där yttre omständigheter sätter gränser.

Min tid igår kväll när jag stod och delade morgonmediciner och läste patientjournaler må ha varit obetald i pengar räknat. Men jag har haft igen det hela dan idag. Full koll. Steget före. Och noll stress. Det är betalning nog för mig.

Entreprenör – eller egen företagare?

Är det alltså nån skillnad på definitionen av de begreppen? Ja, i min värld är det en viss distinktion. Jag startade eget för drygt tre år sedan främst av ekonomiska skäl. Om man jobbar väldigt mycket, och ofta helg och natt, i min bransch. Ja, då tjänar man också mycket. Eftersom jag gillar att bestämma själv över det som är mitt valde jag att starta aktiebolag. Då kan jag låta vinsten stå kvar i bolaget, ta ut väl avvägd lön och själv ha full koll.

Men förutom den rent skattemässiga fördelen märkte jag ingen större skillnad mot att vara anställd. Jag jobbade som underkonsult och gjorde samma jobb som förut. Jag behövde i princip ingen marknadsföring eftersom efterfrågan var så mycket större än tillgången. Och det kunde jag tycka var lite tråkigt! Det var lite för lätt, och jag fick aldrig på riktigt kämpa och visa min rätta kapacitet!

Affärsidé och marknadsföring

Nu, däremot… Jag inser med svårtyglad iver att nu är det dags att göra allt det där roliga! Formulera en riktig affärsidé, definiera min potentiella kundkrets, planera marknadsföring, paketera mitt tjänsteutbud och mycket mera.

Jag tror mig redan ha kommit på en smart konkurrensfördel i en viss nisch där jag kan hjälpa patienterna lösa ett problem de knappt ens vet att de har. Och nu jobbar hjärnan för fullt med att slipa på den idén!

Min målsättning

Jag tänker designa ett liv jag gillar att leva där gränsen mellan arbete och fritid är så tunn som möjligt. Samtidigt ska jag tjäna pengar, underlätta för patienterna att lösa sina egna problem och skapa ett mervärde för andra kollegor genom att föregå med gott exempel. Jag ska visa att det går att vara sjuksköterska och tjäna pengar på sin affärsidé utan att skämmas. Dessutom ska jag klart definiera begreppet omvårdnad gentemot medicinvetenskap. Och visa hur det både kan skapa patientnytta och utgöra en konkurrensfördel. Äntligen lite att bita i!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.