Bloggen

Att bli vårdgivare

Då var det dags igen! Kavla upp ärmarna och ge sig i kast med lite byråkratiskt arbete… Söka tillstånd, kontakta myndigheter och uppbåda tålamod att vänta i telefonköer och på besked.

Arbetsplatskod

img_1034

Genom att söka på regionens hemsida – i mitt fall region Västmanland – hittade jag fram till en blankett för ansökan om arbetsplatskod. Denna är nödvändig att ha för att kunna fungera som självständig vårdgivare som förskriver läkemedel och annat på recept.

”Ett recept eller hjälpmedelskort måste vara försett med en arbetsplatskod för att ett läkemedel/hjälpmedel skall omfattas av läkemedelsförmånen. Detta innebär att det inte kan köpas till subventionerat pris om blanketten saknar arbetsplatskod.”

Jag skickade ansökan för någon vecka sedan och vet varken hur lång handläggningstid det är eller om det kostar något. Min vana trogen tänker jag att det löser sig!

 

Ansökan om att bli vårdgivare

Här är det IVO:s sida som gäller för ansökan om att själv bli vårdgivare. Jag kommer ju att fungera som en självständig vårdgivare med egen mottagning på en befintlig mottagning där det redan finns läkare. I en förlängning kan verksamheten komma att omfatta fler yrkeskategorier tänker jag mig.

img_1028

 

 
Koderna som ska stå på sidan två gällande verksamhetsinriktning väljer man från listan på sidan 4. För min del blev det I108 (distriktssköterskeverksamhet) och I100 (Annan verksamhet – blodprovstagning)

Distriktsköterskeverksamheten tänker jag kan beskriva min kommande satsning på att bli Sveriges första digitala diabetessjuksköterska med egen mottagning – fysisk såväl som digital i en app. Mina planer är ännu så länge mest på idéstadiet, men känns mycket innovativa och inspirerande. Med den erfarenhet från diabetesmottagning i primärvården, fysisk vårdcentral och nätvård jag hunnit skaffa mig har jag kunnat dra en hel mängd slutsatser och göra reflektioner. Kontentan av det hela kan kort beskrivas som; digitala lösningar är framtiden – och framtiden är redan här. En annan viktigt reflektion ur kund/patientperspektiv är att mycket inom den traditionella img_1072diabetesomvårdnaden på sjuksköterskenivå är onödigt byråkratisk, svårtillgänglig och gammaldags. Och jag vet redan hur jag ska kunna göra det väldigt mycket bättre.

Blodprovstagningen beskriver den verksamhet jag ska bedriva gentemot de partners som är knutna till mottagningen och min samarbetspartner. Det är exempelvis nätläkare och andra digitala vårdgivare.

img_1029

Förskrivningsrätt

Med mindre än att man har en specialistsjuksköterskeexamen får man inte förskrivningsrätt som sjuksköterska. Men för att kunna förse mina blivande diabetespatienter med diverse hjälpmedel för att mäta blodsocker tillhandahåller regionen en så kallad gruppförskrivarkod. Den har jag fått från samma ställe som jag ansökt om arbetsplatskod.

Planen är givetvis att någon gång före uppnådd pensionsålder avsluta mina studier och elegant knyta ihop dem med åtminstone en magisterexamen. Sannolikt lutar det nu åt specialistutbildningen i diabetes – men än är väl inte sista ordet sagt. Mycket har ju en tendens att dyka upp på min väg och stjäla fokus…

 

Avtal, uppstart och en spännande app…

Här avrundar jag för ikväll och försöker jobba ifatt lite sömn. Februari och mars blir galna månader innan allt är på banan och jag kan trappa ner trippla jobb till kanske bara dubbla – och så småningom bara ett. Men som alla egna företagare vet kommer det ibland såna här perioder. Avslut och uppstarter går oftast lite omlott men med likviditeten en smula haltande i början. Då får man gasa lite extra ett tag.

img_1138
Jobba, äta, sova.

Nu ska nytt avtal skrivas mellan mitt bolag och min samarbetspartner, och tills det är helt klart kommer jag under en kort period att i praktiken vara timanställd. Inget problem för min del som ser till den stora bilden och tänker att detaljerna får lösa sig under vägen. Innehåll måste gå före form i såna här lägen när jobbet bara måste löpa.

Och så är det den spännande och helt nya appen… Den karamellen suger jag på en stund, för det är helt nytt för mig också. Stay tuned!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.