Bloggen

Nursing Business del 2

”Och det blev morgon den 27 juli och det var dags för nästa stora äventyr att ta sin början. Jag tog en mailkontakt, frågade om mer information och så var det hela i rullning…!

Det har nu gått ytterligare tre månader sedan jag skrev förra inlägget, och berättade om upptakten till äventyret med Corona Passport. Tre om möjligt ännu mer hektiska månader där tempot hela tiden skruvats.

Jag ska i det här inlägget berätta om hur det rent praktiskt gått till att skapa den logistikkedja jag nu jobbar efter. Som sjuksköterska, egen vårdgivare och med egen mottagning. Syftet är att tjäna som inspiration för andra sjuksköterskor som vill göra något liknande. Kanske inte nödvändigtvis jobba med coronatester och reseintyg, men provtagning och mottagningsarbete i allmänhet.

Därefter planerar jag ett uppföljande inlägg med reflektioner över hela det gångna året där jag pekar på risker, möjligheter, fallgropar och den personliga utveckling det inneburit att gå långt, långt utanför alla kända komfortzoner. Varje dag. I nästan ett helt år.

Samla information

Jag fick en kontaktperson hos det labb jag jobbar emot och kunde den vägen samla in all nödvändig information vad gällde själva provtagningen och analyserna. Eftersom det här var en tjänst jag skulle erbjuda helt själv gentemot kund, utan samarbete från Encia annat än vad gällde betalningslösningarna, var jag tvungen att själv sköta hela logistikkedjan.

Förutom provtagning, analysförfarande, provtagningsmaterial och möjliga svar på analyserna fanns det en hel mängd olika frågeställningar och problem som måste tas ställning till;

 • utformning av reseintyg
 • läkarkontakt för signering av intyg och provsvar
 • paketering och frakt av prover till labbet
 • budgetering och prissättning
 • kundernas betalning
 • marknadsföring, tidsbokning och sätt att kommunicera med kunderna
 • smittspårning vid positiva provsvar
 • kontakt med Folkhälsomyndigheten
 • remisser och provsvar – kommunikation mellan mottagning och labb
 • skyddsutrustning
 • dokumentation

Genomförande

I dialog med Encia fick jag en hel del tips och råd på vägen, och kunde stegvis bocka av min långa lista av åtgärder som var tvungna att fungera innan projektet kunde starta.

Provtagningskit för NPH-provtagning av Covid-19 är förstås en bristvara, men har funnits att beställa via mitt labb som fortlöpande validerar och tillhandahåller kit till oss anslutna mottagningar. Från labbet – TATAA Biocenter i Göteborg – har jag också fått all information jag behöver kring provtagning, analyser, provsvar och inte minst en successivt förfinad och bred omvärldsbevakning gällande resande, regler och vad olika länder kräver. I takt med att alternativa analysmetoder blivit aktuella har vi även fått information om det samt erbjudande att köpa in andra typer av testkit. Själv har jag kompletterat med snabbtester för antikroppar IgG/IgM när Kina började kräva det i kombination med PCR-test. Detta för att inte tappa mina kunder som reser på Kina.

Resintygen har jag utformat efter en mall framtagen av labbet där analysprocessen klart framgår tillsammans med alla andra uppgifter som krävs av en resenär numera. Vartefter jag har fått önskemål från kunder om att ett visst land kräver ytterligare någon detalj, har denna tillfogats intyget.

Gällande läkarkontakt för signering av provsvar, som ansvarig smittspårare samt för undertecknande av intyg visade det sig också bli upptakten till något som snart leder vidare till ett riktigt spännande samarbete! Jag har teamat upp med en före detta kollega från vårdcentralsjobbet i Fagersta, och detta har fått oanade ringar på vattnet. (Mer om våra planer kommer i inlägg längre fram.)

Proverna skickas med expressbrev till Göteborg, och hittills har PostNord skött sitt uppdrag med den äran. Samtliga leveranser har kommit fram i god tid före 10 nästkommande dag, och kunnat analyseras utan problem. Jag registrerar varje leverans i appen och får ett avisering när brevet delats ut. Material för paketering av proverna har jag köpt från http://www.postorderpåse.se och det är både galet billigt och snabb service.

Budgetering och prissättning är ett intressant område där man kan fundera på lite olika sätt. En vinkling är att fråga sig ”vad det ska kosta”. En annan synvinkel är ”vad man får för priset”. Ytterligare något att ta hänsyn till är vilken tidsåtgång som är knuten till tjänsten, förutom de rena materialkostnader och pris för analysen som ska täckas. När jag började med detta i höstas var jag en av de allra första mottagningarna ute i landet. I Stockholm och Göteborg fanns ett fåtal mottagningar som erbjöd detta, och där var givetvis priset i viss mån präglat av den konkurrens som rådde. Jag gjorde en liten marknadsanalys av läget, kollade över hur prisläget såg ut och bestämde mig för att lägga mig högt i pris. Dels för att ha marginal nedåt vid eventuell priskonkurrens men faktiskt mest för att ha utrymme att kunna ge riktigt bra värde för pengarna åt kunden. Jag ville ha spelrum att kunna lägga både tid och engagemang på den här tjänsten som jag hade en föraning skulle ta mycket av bägge i anspråk. (Och jag fick rätt…) Så jag valde att ta 2.300,- för provtagning och reseintyg. I gengäld kan mina kunder vara säkra på att en provtagning ena dagen genererar ett provsvar och ett reseintyg nästa dag någon gång mellan klockan 18 och 24. Och jag går inte och lägger mig förrän alla har fått sina intyg. Oavsett om det är julafton, nyårsafton eller om klockan faktiskt blir 24.

Betalningslösningar – ja, här har jag snabbt och omvälvande revolutionerat det upplägg som Encia haft fram till nu. Eftersom de enbart jobbat mot kunder via faktura hade vi en första uppstartperiod när det var enda lösningen. Inte en alldeles bra lösning när en relativt dyr tjänst ska förmedlas till en bred allmänhet bestående till stor del av privatpersoner. Det blev en del kundförluster första månaden – men jag kallar det ”lärpengar”. Nu finns dock en iZettle-terminal på plats och i stort sett all betalning sker via kort.

Marknadsföring, tidsbokning och kommunikation med kunderna… Ja, detta visade sig bli ett kapitel för sig minst sagt. Gällande marknadsföring så skötte sig den biten mer eller mindre själv. På Folkhälsomyndighetens sida finns en förteckning över alla privata mottagningar som utför detta, och där finns jag förstås med. Även TATAA Biocenter har via http://www.coronapassport.se skapat en möjlighet för kunderna att hitta en mottagning i närheten. Jag såg till att göra min mottagning sökbar via Google (sköts sedan smidigt via appen My Business) och under några traumatiska veckor i höstas gjorde jag också radikalt om mottagningens webbsida. Efter att ha försökt göra en mer kundanpassad variant av den här sidan – med hjälp av WordPress och Elementor – gav jag upp och registrerade en helt ny sida med Wix. Sannolikt det bästa jag gjort. WordPress är ett trubbigt och svårjobbat instrument jämför med Wix, och vill man ha en flexibel sida som är lätt att ändra så ska man inte använda WordPress. Tycker inte jag. Det enda jag kan ångra så här i efterhand är att jag använda domänen http://www.sjukskoterskemottagning.org som är långt och svårt. Det har ju också visat sig att namnet Travel Nurse är osedvanligt passande i just det här sammanhanget, men nu var ju den namnet så att säga redan upptaget på den här sidan. Och kanske ska min mottagning i framtiden inte enbart syssla med Covid-tester och resintyg… Förhoppningsvis!

Gällande tidsbokning och kommunikation med kunderna så har det visat sig ta långt mer tid i anspråk än jag kunde ana. Långt ifrån alla kunder är digitalt bevandrade nog att kunna boka sin tid on-line. Frågorna är många och oron är stor kring allt vad gäller tester, resande, intyg och svarstider. Länder ändrar regler med kort varsel, tider måste bokas och avbokas, hjälp behövs med att räkna ut hur man ska hålla tidsgränser på 48, 72 eller 96 timmar. Jag kan i princip inte svara i telefonen längre med risk för att bli fast i långa diskussioner, utan har fått meddela mig (på svenska och engelska) via ett långt mobilsvar. Detta hänvisar vidare till webbsidan, mail, chat och SMS-kommunikation. Alla som skriver till mig får svar innan dagen är över. Men från tidig morgon till det är dags att gå till brevlådan är jag i princip alltid fullbokad med provtagningar. Först därefter har jag tid att besvara de frågor som kommit, och ofta händer det också att kunderna ringer mig både kvällar, nätter och helger.

Många som ställer frågor har dock dessvärre inte gett sig tid att läsa på webbsidan, där svar på i princip alla frågor finns. Därför skickar jag några dagar före provtagningen ut ett mail med den viktigaste informationen så att inga missförstånd ska uppstå, och dessutom säkrar jag då att jag kunden uppgett rätt mailadress som läggs in som en kontakt. Redo tills intyget ska skickas ut.

Vid de (sällsynta) tillfällen någon får ett positivt provsvar har jag en rutin för hur jag agerar. Kunden får alltid ett telefonsamtal från mig och därefter informerar jag också både min läkarkollega samt smittspårningsgruppen på TATAA. Dagen därpå får kunden också samtal från läkaren samt i förekommande fall ett intyg. Därefter vidtar smittspårning som kan se lite olika ut beroende på vilken region kunden tillhör.

Gällande remisser och provsvar har jag valt att jobba med Infosolutions och LabPortalen. Dels för att jag redan har detta i mitt upplägg med Encia, men också för att det är smidigt och kommer att fungera framöver i de planer jag har på att utveckla mottagningens tjänster. Till mitt konto i LabPortalen har jag också knutit min läkarkollega som kan se alla remisser och provsvar där samt signera.

Skyddsutrustning vid provtagning har ju under pandemin blivit av central betydelse och också en kostnad man måste budgetera med vid prissättning. Handskar, munskydd, visir och förkläde är förstås ett grundkrav numera. Tillgången och priset varierar och det gäller att se till att köpa in ordentligt när det finns.

Dokumentationen sker i Webdoc som är det system jag har tillgång till även för mina egna tjänster enligt upplägget med Encia.

Slutsummering

Här avrundar jag ett långt och detaljerat inlägg som mest kanske varit intressant för någon som planerar att starta upp en liknande affärsidé. Man blir lätt lite hemmablind och nördigt nergrävd i sin egen business, så jag ger en klapp på axeln till den som orkat läsa så här långt! Nästa inlägg blir mer av det filosofiska slaget och bjuder på en tillbakablick på allt jag lärt mig under det märkliga år 2020.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.