Bloggen

Prova INTE det här hemma…

Jo, jag vet att det är över ett halvår sen senaste inlägget. Men ingen idé att skruva besvärat på sig. Lika bra att bara kasta sig rätt in i historien om hur det ena gav det andra och utvecklingen liksom inte gick att stoppa.

Gör inte som jag – försök vara lite vuxen!

Eftersom jag har en bestämd känsla av att det bästa inte har hänt än ska jag bara ge er en kort och summarisk sammanfattning av senaste halvåret. (Ha ha! Korrekturläser detta och inser att sååååå kort blev det nog inte. Men vad tusan!)
Mycket har hänt.
Många beslut har tagits, problem har lösts och situationer har uppstått som krävt allt och lite till av is i magen och mod att än en gång gilla läget i fritt fall med extra allt. 

Om jag ser bakåt till då jag skrev förra inlägget i mitten av januari och sen konstaterar var jag står idag så finns det bara en sak som förskräcker mig mer. Och det är om jag extrapolerar utvecklingen motsvarande tid framåt. För plötsligt inser jag att om jag håller den här farten så vetekatten var jag befinner mig framåt nästa sommar. Men istället för att hålla på och spekulera så hoppar vi rätt in i äventyret nu tycker jag.

 

Detta har hänt

I januari hade jag just kommit ur en osannolikt hektisk period över jul-nyår när jag hade mottagningen öppen nästan varje dag för provtagning och reseintyg i samband med alla som ville åka utomlands över ledigheterna. Eftersom jag min vana trogen inbillar mig att jag gör allt själv bäst hade jag i två veckors tid kört alla PCR-prover själv till Arlanda (för vidare flyg ner till Göteborg) istället för att lita på expressbreven med PostNord. Alltså jobb fram till kl. 16 och sen Västerås-Arlanda tur och retur. När man är ett kontrollfreak och nörd. Men proverna kom fram i tid och alla fick sina reseintyg som de skulle.

Den gröna dörren till fraktinlämningen hos Bring på Arlanda terminal 2.

Samtidigt fortsatte min läkarkollega Nadia och jag att fila på den idé vi hade börjat klura på redan under hösten; hälsokontroller som skulle innefatta både provtagning och fysiska undersökningar. Jag fick ofta frågan av mina blodprovskunder om det inte var ”något mer”. Alltså mer än bara blodprover. Trots att de ju borde veta att de enbart köpt just blodprover av Werlabs, Blodkollen eller var det nu var de köpt det.

Det var så hela affärsidén tog sin början – med att kunderna faktiskt frågade efter en tjänst som ännu inte fanns. Och det är väl egentligen en väldigt bra start. Och förmodligen det som burit mig genom hela det här äventyret i den fasta förvissningen om att jag var och är på rätt väg. Trots att jag inte någon gång gjort något som ens liknar en budget eller marknadsundersökning. Utan helt litat på att nästa logiska steg kommer när det är dags. Och Universum – ja, hon fortsätter bara att leverera.

Det kom en liten film…

En sen kväll i slutet av november hade jag fått en liten film på Whats App där Nadia var och tittade på större lokaler. Och nu ville hon ha mig med under samma tak för bästa upplägg för våra hälsokontroller. Framåt nyår landade det i att hon bestämde sig för ett helt våningsplan sex trappor upp i det hus hon redan hade sin mottagning. Mitt i centrala Västerås med hänförande utsikt.

Stora Gatan 44 A i Västerås

Huset ser verkligen inte mycket ut för världen när man ser det utifrån. Men jag kan försäkra om att i princip alla kunder som kliver in i mitt provtagningsrum börjar med att säga ”Oj, vilken utsikt du har!”

Snacka om att ha kommit upp sig i världen

Kliniken

Och här är vi nu. På ett helt våningsplan tillsammans. Nadia flyttade in här under vintern och jag kom efter i juni. Eftersom jag var av den fasta förvissningen att detta med covidprovtagning och reseintyg skulle dö ut efter nyår var jag riktigt ivrig att starta upp våra hälsokontroller. Dock visade det sig att när antigentesterna kom och fick fart runt nyår – och accepterades av nästan hela Europa – så höll den businessen i sig stadigt. Och gör så än idag otroligt nog, dock med reducerad styrka.

Jag bestämde mig för att gå all in och köpa all den utrustning jag behövde och av bästa kvalitet. Jag tänkte – och tänker -långsiktigt och känner att jag kommit hit för att stanna. Så jag har satsat på ett komplett och topputrustat provtagningsrum med centrifug, exklusiv provtagningsstol, specialbeställd stickvagn, elektriskt höj- och sänkbar behandlingsbänk, ergonomiskt perfekt pall, arbetsbänk och handfat som funkar trots att vi inte har vatten indraget i rummet. Dessutom en Spirare (kombinerad EKG, 24-timmars blodtryck och spirometri), audiometer och syntavla. Detta är de grundläggande medicintekniska apparater och utrustning som behövs för de hälsokontroller vi tänker erbjuda.

Lite coola tavlor så man slipper sjukhuskänslan
Kompakt men fiffigt inrett för bästa funktion

Eftersom Nadia hittills enbart jobbar med estetisk medicin har förstås kliniken en ganska exklusiv framtoning – och det är också vad den typen av kunder förväntar sig. Vi kommer jobba vidare på det temat eftersom vi vill erbjuda en lyxig och välkomnande miljö som markant skiljer sig från den vanliga vårdcentralen.

Stora väntrummet
Stora väntrummet med vy bort mot provtagning och lilla väntrummet
Lilla väntrummet utanför mitt provtagningsrum

En roll-up med information på engelska blev bland det första jag köpte inför sommaren. Och det var en bra investering eftersom vi inte har någon reception och många nya, icke svenskspråkiga kunder. Många dagar var det rena löpande band-mottagningen av ressugna kunder.

Mitt mottagningsrum

Förutom provtagningsrummet så har jag också ett eget mottagningsrum. En av mina första idéer var att jag skulle gå några kurser i taktil stimulering och även KBT. Detta skulle tillsammans bli en ny nisch där jag skulle hitta en ny typ av kunder. Tanken var då att ställa en behandlingsbänk bakom den här skärmen. Jag är utbildad massageterapeut och har tidigare under några år jobbat som detta. Taktil stimulering är en intressant behandlingsform men hur det nu var så kom det lite andra idéer flygandes…

Det som inte blev en hörna för taktil massage

Som synes står nu istället bord och stolar där – och här ska hörseltesterna kunna äga rum i lugn och ro. Jag har också några vagnar med EKG, audiometer och lite annan utrustning stående här för smidig förflyttning till provtagningsrum eller undersökningsrum.

Mitt rum är beläget i hörn och med samma fina utsikt som provtagningsrummet. Jag har skapat en sittgrupp som alltså från början var tänkt till KBT-samtal.

Här ska vi samtala i lugn och ro till brasans sprakande

Och visst ska här bli samtal – men inte riktigt om den typen av problem som KBT kan hjälpa till att lösa. Men så här långt kommen i min berättelse inser jag att det blir alltför långt inlägg om jag nu dessutom ska avslöja min fantastiska nya plan… Så den får vänta till nästa inlägg.

Kontorshörnan i mitt mottagningsrum

Har det varit jobbigt? Ja, såklart det har. Jag avslutade ett samarbete där allt flöt på och kastade mig ut i något okänt igen. Fick starta upp från noll med att köpa in alla grejer, skaffa nytt dokumentationssystem/tidbokningssystem och skriva helt egna avtal med alla leverantörer och labb. Montera möbler, få datorer och skrivare att fungera, se till att etikettskrivaren var konfigurerad, ta tusen och ett beslut snabbt, fokuserat och helt på egen hand. Inget utrymme att tveka, bara att hålla hög svansföring och köra på under parollen ”What could possibly go wrong”.

Det gick mot sommar och jag forcerade tempot för att hinna innan alla beslutsfattare och leverantörer drog ner på tillgängligheten för semester. Själv öppnade jag upp för mottagning även lördagar. Och eftersom jag inte hade någon bra fraktlösning på PCR-testerna så var det åter dags för lite roadtrips, denna gång till Täby och min nya samarbetspartner Synlab.

Roadtrip varje lördag hela sommaren till Täby – med fikarast på Shell i Bålsta

Samtidigt ökade ruljansen på covidtester och reseintyg. Och mitt i alltihop, runt midsommar, var det hög tid att börja förbereda verksamheten för att kunna ställa ut de nya EU-testbevisen. Och det var en resa i sig att få till den tekniska lösningen. Men jag rodde det iland också och hade förmånen att ha en kollega på en annan klinik med mig hela vägen där vi kunde bolla idéer och peppa varandra. Vi landade i att använda Certify Health och deras app för vår tekniska lösning gentemot e-Hälsomyndigheten. Nu har vi använt det upplägget ungefär en månad och det fungerar prickfritt både tekniskt och samarbetsmässigt.

Väldigt nöjd, och med sikte på något alldeles nytt och spännande!

Hedersord! Det ska inte dröja länge innan nästa inlägg. Och då har jag något riktigt spännande att berätta om vad jag ska ägna mig åt istället för taktil massage och KBT. Det är något som både är nytt, väldigt gammalt och för mig ett slags återseende av något jag kom i kontakt med första gången för nästan tjugo år sedan.

En kommentar på “Prova INTE det här hemma…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.